Kolesterol düşmanı 10 besin

Yaşamı tehdit eden kolesterol hastalığı ile savaşçı besinlerle baş etmek mümkün. Doç. Dr. Karabulut, 'Alıç çayı için, kişniş tüketin kolesterolü defedin' tavsiyesinde bulunuyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2015 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Kolesterol düşmanı 10 besin

İÇİNDEKİLER

Kolesterol yüksekliği günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp hastalıkları için hazırlayıcı faktörlerin de başında geliyor. Acıbadem Üniversitesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut "Tanısı konulmuş kalp damar hastalığı, şeker hastalığı ve doğuştan gelen kolesterol yüksekliğini bir tarafa koyarsak, yüksek kolesterol ile mücadelede ilk seçenek diyet ve yaşam şekli değişikliğidir. 2 aylık doğru ve dengeli beslenme ile bu kolesterolü normal seviyelere indirebilirsiniz" diyor. Doç. Dr. Ahmet Karabulut, 5-12 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında kolesterol düşmanı 10 besini şöyle anlatıyor...

Günde 2-3 fincan alıç çayı
Tam bir kalp damar dostu olan alıç, C vitamini açısından da zengin bir bitki. Özellikle kötü kolesterol düzeyinde 2 aylık bir tedavi sonrası düşme sağlıyor. Antioksidan özelliği olan bu bitkinin ekstresinden günlük minimal 150 mg tüketilmesi öneriliyor. Günlük 2-3 fincan alıç çayı kolesterol seviyesini düşürmede katkı sağlıyor.

Adaçayını dozunda tüketin
Mide ve bağırsak dostu adaçayı aynı zamanda kolesterol düşürücü etki de gösteriyor. Antioksidan etkisi olan ve vücudu sakinleştiren bu çaydan günlük 2 fincan içmek yeterli. Ekstre olarak da piyasada bulanan bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının ise karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı.

Bir su bardağı kefir
Kefirin vücuda bir çok yararlı etkisi bulunmaktadır. Kemikleri güçlendirip, vücudu hastalıklara karşı korumanın yanında düzenli tüketildiğinde kolesterol değerlerinde düşüş sağlar. Günlük önerilen tüketim miktarı ise bir su bardağı.

1-2 çay kaşığı kişniş

Aşotu olarak bilinen ve et yemeklerini tatlandıran bu baharattan günlük 1-2 çay kaşığı kullanılması ile kolesterol seviyelerinde azalma oluyor. Kişniş otunun bilinen yan tesiri ise tansiyon düşürücü özelliği nedeniyle fazla tüketilmesi halinde baş dönmesi ve unutkanlığa neden olması. O yüzden kararında tüketilmesinde fayda var.

Haftada iki gün balık tüketin
Kolesterol düşürücü etkisi en çok bilinen besinlerden biri balık yağı. Günlük 500-1000 mg tüketilmesi ile kolesterol değerlerini dengeliyor. Doğal besinlerle Omega 3 tercih edeceklerin haftada 2 gün balık tüketmesi yeterli. Omega 3'den en zengin balıklar ise somon ve ton balığı.

Çikolata yiyerek de kolesterolü düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Ancak dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: Birincisi çikolatanın bitter olması ve tercihen kakao oranının yüzde 70'in üzerinde olması ikincisi, günlük 5-7 gr. tüketilmesi.

Bir avuç ceviz ve badem
Bitkisel Omega-3 açısından zengin olan ceviz ve badem günlük taze olarak tüketildiğinde kolesterol düzeylerinde düşüş sağlıyor. Günlük önerilen miktar ise bir avuç yani yaklaşık 30 gram.

Keten tohumuna dikkat!
Lif açısından zengin ve antioksidan özelliğe sahip keten tohumunu 2 ay boyunca günlük 1 yemek kaşığı tüketmek kolesterol değerlerinde düşüş sağlıyor. Ancak tedavi amaçlı kullanımı ile ilgili önerilen süre 2-3 ay arası. Ayrıca östrojen benzeri etki gösterebildiğinden meme, yumurtalık kanserinde ve hamilelikte tüketimi önerilmiyor.

Yulafa yer açın
Lif açısından yoğun olan yulaf ve arpadan günlük 30-40 gr tüketmek hem kolesterolü düşürüyor hem de bağırsak tembelliğine engel oluyor.

Üzüm çekirdeği ile tanışın
Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeği ile kolesterol düzeylerini düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar 150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim yapmak isteyenlerin günlük bir avuç çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon taze üzüm tüketmesi yeterli.