Salgının sorumlusu belli oldu

Almanya, şu ana kadar Avrupa’da 30 kişinin ölümüne neden olan Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisinin kaynağını açıkladı.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 11:15 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Salgının sorumlusu belli oldu

İÇİNDEKİLER

Bakterinin, bozulmuş sebze filizlerinden kaynaklandığı belirtildi.

Almanya'nın Koch Ulusal Sağlık Enstitüsü başkanı Reinhard Burger, yaptıkları araştırmalar sonucu elde edilen bulguların, ölümcül bakterinin kaynağı olarak "sebze filizlerini" gösterdiğini belirtti. Burger, "Bozulmuş filizleri yiyen kişilerin, kanlı ishal rahatsızlığı veya EHEC'in diğer semptomlarını gösterme ihtimalinin dokuz kat daha yüksek olduğunu" söyledi.

E. Coli bakterisinin bu güne kadar tanımlanmamış yeni bir türü olduğu açıklanan EHEC'in kaynağını bulmak için haftalardır araştırmalar yapılıyordu.

TEHDİT HALA DEVAM EDİYOR

Burger, Aşağı Saksonya eyaletinde kapatılan çiftlikten alınan filizlere ait numunelerin incelendiğini, bu örneklerde EHEC bakterisine rastlanamadığını, salgının kaynağının kaybolmuş olabileceğini düşündüklerini belirtti.

Reinhard Burger ayrıca, Almanya'da EHEC'den hastalananların sayısının azaldığını, yine de salgının henüz sona ermediğini, yeni vakaların ortaya çıkabileceğini ifade etti.

Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü Başkanı Andreas Hensel de domates, salatalık ve marul tüketilmemesi uyarısının kaldırıldığını belirtti.

ÖLÜ SAYISI YÜKSELİYOR

Öte yanda, EHEC bakterisi salgınından dolayı hayatını kaybedenlerin sayısının 30'a yükseldiği bildirildi.

Alman makamları, E.Coli (EHEC) bakterisinin son kurbanının Frankfurt kentinde yaşamını yitiren 57 yaşındaki bir adam olduğunu belirtti. Alman makamları böylece, EHEC'ten 30 kişiden 29'nun Almanya'da, 1 kişinin de İsveç'te vefat ettiğini kaydetti.

Ölen 57 yaşındaki adamın eşiyle birlikte Mayıs ayının sonunda Hamburg kentinde bulunduğunu belirten yetkililer, Frankfurt'un yer aldığı Almanya'nın Hesse eyaletinde şimdiye kadar EHEC vakasına rastlanmadığını vurguladı.