DGS 1 ham puan kaç net yapar? 2022 DGS'de baraj kalktı mı, baraj puanı kaç? DGS puanına diploma notu ekleniyor mu? Dikey geçiş sınavında okul puanının etkisi var mı?

DGS puan hesaplama 2022 nasıl yapılır? DGS puanına diploma notu ekleniyor mu? Dikey geçiş sınavında okul puanının etkisi nedir? Sorgulamaları arama motorları üzerinden sıklıkla yapılıyor. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) bu yıl 3 Temmuz Pazar yani bugün düzenlenecek ve binlerce kişi ter dökecek. Önlisans eğitimini lisansa tamamlamak isteyen öğrencilerin katıldığı DGS sınavından puanlama işleminde neler etkili? İşte tüm detaylar haberimizde...

Giriş Tarihi 03 Temmuz 2022, 13:15 Güncelleme 03 Temmuz 2022, 13:15
DGS 1 ham puan kaç net yapar? 2022 DGS’de baraj kalktı mı, baraj puanı kaç? DGS puanına diploma notu ekleniyor mu? Dikey geçiş sınavında okul puanının etkisi var mı?

İÇİNDEKİLER

Gündemde yoğun bir şekilde DGS puan hesaplama 2022 nasıl yapılır? Sorusunun yanıtı araştırılır oldu. Her yıl ÖSYM tarafındna gerçekleştirilen dikey Geçiş sınavı bugün gerçekleştirilecek ve adaylar şimdiden heyecanla puan hesaplama işleminin nasıl yapıldığını merak ediyor. İki yıllık üniversite eğitimlerini dört yıla tamamlamak isteyenlerin katıldığı sınavda DGS puanına diploma notu ekleniyor mu? Dikey geçiş sınavında okul puanının etkisi nedir? İşte DGS puanlamasına ilişkin tüm detaylar...

DGS BARAJ PUANI KAÇ?

DGS'de baraj puanı kalktı bunun yerine ham puan uygulaması bulunuyor. DGS'de öğrenciler sözel, sayısal ya da eşit ağırlık alanlarında aldıkları puanlara göre tercihlerde bulunuyor. Sözel öğrencisinin sayısaldan, sayısal öğrencisinin ise sözelden en az 0,5 ham puan alması gerekiyordu.

Bu kural 2021 yılı itibariyle değiştirildi. 2021 DGS'den itibaren öğrencilerin her iki testten 1 ham puan alması gerekiyor. Sözel öğrencisi sayısaldan, sayısalcı sözelden 1 ham puan almazsa DGS puanı hesaplanmıyor.

DGS PUANINA ÖNLİSANS BAŞARI PUANI EKLENİR Mİ?

DGS'ye başvuran her aday için, bitirme yılı ve diploma notu dikkate alınarak Önlisans Başarı Puanı (ÖBP)olarak adlandırılan bir puan hesaplanır. ÖBP'lerin hesaplandığı dönemde mezun durumda olmayan adaylar için diploma notu yerine not ortalaması kullanılır. Adayların not ortalamaları önce 100'lük sisteme çevrilir. Ardından 0,8 ile çarpılır ve ÖBP puanı elde edilir.

Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Önlisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacaktır. 50'nin altında olan notlar 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır. Bu şekilde hesaplanan Önlisans Başarı Puanı merkezî sınavdan alınan puana eklenerek adayın yerleştirme puanı hesaplanacaktır. Bütün not sistemleri doğru orantı kurularak, 100'lü not sistemine dönüştürülecektir.

Örnek ÖBP Hesaplaması:

Mezuniyet notu 3.80
3.80 x 25 = 95 (4'lük sistemi 100 'lük sisteme dönüştürme)
95 x 0.8 = 76 ÖBP

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını belirleyen katsayılar, Tablo-A'da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puan alan adayların DGS puanı hesaplanacaktır. Her iki testten de en az 1 ham puanı bulunmayan adayların DGS puanı hesaplanmayacaktır. 2021-DGS'de bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların 2022-DGS'de ilgili ÖBP'leri 0,45 katsayısı ile çarpılacaktır

DGS PUANINA OKUL ÖNLİSANS PUANI EKLENİYOR MU?

ÖSYM tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:"Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacaktır.