Yara iyileşmesini hızlandıran kremler nelerdir? Dikişli yara nasıl çabuk iyileşir? Dikişli yara ne zaman iyileşir?

Enfeksiyon kapmış yaraların tedavisi, uzman bir doktor veya hemşire gözetiminde gerçekleştirilmelidir. Yaranın türüne göre değişen tedavi yöntemleri, özellikle ameliyat sonrası veya açık yaralar için büyük önem taşır. Enfekte olmuş yaraların doğru bir şekilde tedavi edilmemesi, enfeksiyonun daha da yayılmasına yol açabilir, bu da yaranın durumunun kötüleşmesine neden olabilir. Bu yüzden, enfeksiyon belirtileri gösteren her yara vakasında, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak esastır.

Giriş Tarihi 09 Ocak 2024, 16:59 Güncelleme 09 Ocak 2024, 16:59
Yara iyileşmesini hızlandıran kremler nelerdir? Dikişli yara nasıl çabuk iyileşir? Dikişli yara ne zaman iyileşir?

İÇİNDEKİLER

Dikiş atılmış yaranın çabucak iyileşebilmesi için dikkat edilmesi gereken unsurlar şöyle sıralanmıştır: Dikiş atılmış yaraya doğru bakılmalıdır. Yaranın darbelerden korunması ve pansuman temizliğinin zamanında yapılması gereklidir. Dikiş atılmış olan yaranın pansumanlarının gün aşırı yapılması gereklidir. Peki dikişli yara nasıl çabuk iyileşir? Dikişli yara ne zaman iyileşir? İşte yara iyileşmesini hızlandıran kremler...

👉Dikişli Yara Nasıl Çabuk İyileşir?

· Yaraya pansuman yapılırken hava almaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Eğer yara fazla açık bırakılırsa oksijen ile fazla temas ettiği için iyileşme süreci artacaktır. · Pansumanlı ve dikiş atılmış olan yaranın enfeksiyon kapmaması adına dikkatli olunması gereklidir. İntihaplanmaması adına pansumanın steril bir şekilde yapılmasına da özen gösterilmelidir.

· Yaranın enfeksiyon kapmaması için bazı ilaçlar pansuman yapılırken sürülebilir. Ancak bu ilaçların dikişli yaraya sürülebilmesi için doktor tarafından onay alınması ve reçete ile yaraya uygun olarak yazılması gereklidir.

👉Yaraların Çabuk İyileşmesi İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

Küçük yaraların hızlı iyileşebilmesi için uygulanabilecek olan evde tedavi yöntemleri, şöyle sıralanabilir:

· Patates: Açık olan kesikli yaraların üzerine çiğ patatesin konması yaranın mikrop kapmasını önler. Bu nedenle de evde yaşanan bir kaza sonucunda açılan yaraların üzerine yaranın temiz olduğu zamanlarda patates konması yaraların hızlıca iyileşmesini sağlayacaktır.

· Zeytinyağı: Doğal zeytinyağının açık ve temiz olan yaraya sürülmesi, cildin yenilenmesini hızlandıracaktır. Yarayı da daha çabuk kapatmayı sağlayacak olan zeytinyağı, bir pamuk yardımı ile yaranın üzerine sürülüp pansuman yapılabilir.

· Yoğurt: Özellikle yanık yaralarının iyileşmesine yardımcı olur. Nemlendirici ve ağrı kesici özelliği sayesinde de kesik ve yaraların sızlamasının da önüne geçer.

· Elma sirkesi: Yara sahibi olan kişilerin günde bir çorba kaşığı kadar elma sirkesini suya karıştırarak içmeleri bağışıklıklarını güçlendirmeye ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.

· Bal ve karbonat karışımı

· Limon

👉Yara İyileşmesi Hızlandırma İçin Ne Yapılır?

Yaraların hızlı iyileşmesi için doktorlar bolca vitamin alınmasını tavsiye ederler. Özellikle dikişli yara sahibi olan kişilerin sıralanmış şu vitaminleri kullanmaları, yaralarının hızlı bir şekilde iyileşmesini kolaylaştırır:

· A vitamini

· B vitamini

· C vitamini

· K vitamini

· Çinko

· Demir

· Bakır

· Magnezyum

· Selenyum

· Su

👉Yara İyileşmesini Hızlandıran Kremler Nelerdir?

Yaraların iyileşmesi için sürülebilecek olan kremler, şöyle sıralanabilir:

· Bepanthol

· SebaMed

· Kantoran yağı

· Silverdin

· Perfori

· ScarEx Jel

· Scars Eraser Yara Kremi

· Neosporin Pain Relief

· Kudret Narı Kremi

· Aloe Vera Jeli

· Nefin Coloplast

Bu krem ve jellerin bazıları doktor tarafından önerilerek kullanılması gereken kremlerdir. Reçete ile satılmayan bu ilaçların tümü eczanelerden alınabilir.

👉Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Tedavi Edilir?

Enfeksiyonlu yaranın tedavi edilişi için öncelikle bir doktora ya da hemşireye başvurulması gereklidir. Yaraların türlerine göre tedavi şekilleri değişiklik gösterir. Bu nedenle de özellikle ameliyatlı ya da açık yaraların enfeksiyon kapma durumlarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Bilinen enfeksiyonlu yara tedavilerinin uygulanması sonucu enfeksiyonun yayılmasına neden olunabilir. Bu riskin alınması yaranın daha kötü bir hale gelmesine neden olabilir.

👉Dikişli Yara Ne Zaman İyileşir?

Dikiş atılmış olan enfeksiyonlu yaraların iyileşme süresi, ortalama olarak 2 haftadır. Ancak bu süre, vücuttan vücuda göre de değişiklik gösterir. Ancak 2 haftadan daha kısa bir sürede iyileşmenin olabilmesi pek mümkün değildir. Doğru ilaçların kullanılması, bazı vitamin ve mineralleri içeren yiyeceklerin yenmesi ile dikişli yaraların iyileşme hızlarının artışı sağlansa da bu süre 2 hafta altına inmez.