Son dakika: Siyasilerden terör devleti İsrail'e peş peşe çok sert tepkiler: "Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir"

Terör devleti İsrail'e bağlı polislerin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'daki cemaate saldırıları sürüyor. Mescid-i Aksa, Şam Kapısı ve Şeyh Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarda 205 kişinin yaralandığı bildirildi. Türkiye, işgalci İsrail'in barbar tutumunu sert bir dille kınarken siyasiler de A Haber canlı yayınında tepkilerini dile getirdi. İşte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş,Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Fuat Oktay ve Devlet Bahçeli'nin konuya ilişkin açıklamaları...

Giriş Tarihi 07 Mayıs 2021, 23:04 Güncelleme 08 Mayıs 2021, 15:11
Son dakika: Siyasilerden terör devleti İsrail’e peş peşe çok sert tepkiler: Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir

İÇİNDEKİLER

İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'daki cemaate saldırıları sürüyor.


Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Harem-i Şerif savaş alanına dönüştü. İsrail polisi, ses bombaları ve plastik mermiyle cemaate müdahale ederken, Filistinli gençler ise taşlar ve cam şişelerle karşılık verdi.



FİLİSTİN KIZILAYI'NDAN AÇIKLAMA
İsrail güçlerinin, dün akşam iftardan kısa bir süre sonra Doğu Kudüs'ün farklı noktalarında plastik mermi ve ses bombalarıyla düzenlediği saldırılarda yaralananlara ilişkin Filistin Kızılayı'ndan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu saldırılarda 205 Filistinlinin yaralandığı, bunlardan 88'inin Kudüs'teki hastanelere kaldırıldığı, diğerlerinin ise ayakta tedavi edildiği aktarıldı.

ANADOLU AJANSI MUHABİRİ DE YARALANDI
Olay sırasında Anadolu Ajansı ekibi de oradaydı. İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'daki cemaate müdahalesinde Anadolu Ajansı'nın Orta Doğu Editörü Turgut Alp Boyraz, İsrail polisinin kullandığı plastik mermiyle ayağından vuruldu. Hafif yaralanan Boyraz'a olay yerinde müdahale edildi.

SALDIRIYA UĞRAYAN RUS KAMERAMAN YERE YIĞILDI
İsrail polisinin basın mensuplarına yönelik saldırısı bununla son bulmadı. Rus haber ajansı Ruptly kameramanına canlı yayın sırasında saldırdı. Saldırıya uğrayan kameraman yere yığıldı.

KLİNİĞİ DE HEDEF ALDILAR
İsrail polisi, Mescid-i Aksa'nın içindeki kliniğe dahi saldırdı. Sağlık çalışanlarını ite kaka klinikten uzaklaştırdı, kliniği dağıttı.

ŞENTOP: ALÇAK BİR DEVLET TERÖRÜDÜR
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da namaz kılan Filistinlilere ses bombaları ile yaptığı müdahaleye tepki gösterdi. Şentop, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Her Ramazanda olduğu gibi İsrail'in şiddet ve zulmünün arttığı günlere şahitlik ediyoruz. Bu gece, Mescid-i Aksa'da, namaz kılan cemaate saldırı açık bir devlet terörüdür. Şiddet ve zulüm eken barış ve huzur biçemez. Mescid-i Aksa'daki terörü lanetliyorum."


TÜM ÜLKELERİN GEREKLİ TAVRI ALMASI GEREKİR

Şentop gün içinde yaptığı açıklamada, "Dünyadaki bütün ülkelerin bu vahşet karşısında gerekli tavrı alması gerekir." dedi.


PAKİSTAN: ŞİDDETLE KINIYORUZ
Pakistan Dışişleri Bakanlığı: "İsrail işgal güçlerince Mescid-i Aksa'da ibadet edenlere yönelik saldırıyı şiddetle kınıyoruz".



A HABER CANLI YAYININDA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Mescid-i Aksa'ya alçakça saldıran İsrail'e çok sert tepki gösterdi.



Konuya ilişkin A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan Ömer Çelik, İsrail'in planlı olarak bu eylemleri gerçekleştirdiğini ve Mescid-i Aksa'nın varlığına yönelik bir provakasyon yapıldığını bildirdi.



İsrail'in bu tutumunun tamamen ırkçı ve faşizan bir yaklaşım olduğunun altını çizen Ömer Çelik, günler öncesinden fanatik Yahudiler kışkırtıldığını ifade etti.

ULUSLARARASI TOPLUMA SESLENDİ
Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için önemine değinen Çelik, uluslararası topluma çağrıda bulundu. Mescid-i Aksa'nın statüsünün uluslararası olarak belirlendiğini söyleyen Çelik, dünyanın bu duruma neden sessiz kaldığını sordu.

BİZ SESİMİZİ YÜKSELTMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Bu saldırının tüm insanlığa yapıldığını söyleyen Çelik, yarın bu saldırının uluslararası toplum tarafından kınanmayacağını ifade etti. "Biz sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" diyen Çelik, Filistin halkının yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.



MESCİD-İ AKSA KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR
"Mescid-i Aksa kırmızı çizgimizdir" diyen Çelik, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin davasının en büyük takipçisi olduğunu belirterek Filistin halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.



İBRAHİM KALIN'IN AÇIKLAMALARI

"SALDIRILARI ŞİDDETLİ ŞEKİLDE KINIYORUZ"
Kalın, "Yaralananlara acil şifalar diliyorum. Bu kademeli sistematik İsrail saldırıları ilk defa olmuyor. Ve işgalci İsrail güçlerinin Ramazan orucunu ve Mescid-i Aksa'yı dahi hiçe sayan, hiçbir kutsala saygısı olmayan tavrını oraya koyan bir durumla karşı karşıyayız. Filistin halkı yalnız değildir. Türkiye Cumhuriyeti olarak, Türkiye olarak Filistin'in haklı davasında yanlarında olduk. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Saldırıları şiddetli şekilde kınıyoruz" dedi.

"BATI DÜNYASI BU DURUMDAN UTANÇ DUYMALI"
Kalın, "Batı dünyası yaşanan bu durumdan utanç duymalı" sözleriyle İsrail'in uyguladığı insanlık dışı tavra tepki gösterdi.

"İŞGALCİ BİR GRUP VATİKAN'A SALDIRSAYDI..."
"Dünyanın bir başka yerinde bir başka dinin kutsal mekanına böyle bir saldırı olsaydı acaba dünya kamuoyu ne derdi? diyen Kalın, "İşgalci bir grup Vatikan'a saldırsaydı dünya kamuoyu nasıl tepki verirdi? Bu yaşananları ibretle izliyoruz. Bunun hesabını soracağız. Cumhurbaşkanımızın net bir ifadesi var 'Kudüs kırmızı çizgimizdir.' bu bizim duruşumuzdur" ifadelerini kullandı.



SÜLEYMAN SOYLU'NUN AÇIKLAMALARI

SES ÇIKARACAK ÜLKE SAYISI AZ
Bu saldırının insanlığa ve ahlaka sığmadığını belirten Soylu, "dini bağlantılar üzerinden oluşan bir terör saldırısıdır" dedi. "Kudüs'ün başkent ilan edenlerle bunu sorgulamak lazım" diyen Bakan Soylu, Türkiye dışında ses çıkarabilecek ülke sayısının az olduğunu ifade etti.

ÜÇ MAYMUNU OYNAMAYA DEVAM ETSİNLER
Birileri üç maymunu oynamaya devam etsin diyen Süleyman Soylu, saldırının sadece Müslümanlara değil insanlığa yapıldığını ifade etti. Kendi içindeki problemleri öteleyen bir batı dünyası var diyen Bakan Soylu, saldırıyı kınadıklarını bir kez daha ifade etti.

İSRAİL'İN NASIL ŞIMARTILDIĞINI GÖRÜYORUZ
Bu davranışlarla bizim kalbimizi acıtmaya çalışıyorlar diyen Bakan Soylu, bunun farkında olduklarını söyledi. ABD'nin Kudüs'ü nasıl başkent ilan etmişse ve İsrail'i nasıl şımartmışsa bu saldırının da bunun bir sonucu olduğunu ifade etti.



NUMAN KURTULMUŞ'UN AÇIKLAMALARI
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş A Haber canlı yayınında İsrail'in Mescid-i Aksa saldırısına sert tepki gösterdi.

BU BİR İNSANLIK SUÇUDUR
Kurtulmuş, "Kabul edilemez bir saldırıdır, bu insanlık saldırıdır, vahşettir. Bütün dünyanın gözü önünde zaten Ramazan ayının başında saldırılarını yoğunlaştırıyorlar. Filistinli Müslümanlara karşı yıldırma ve baskı harekâtını sürütüyorlar. Bu asla kabul edilemez. Bu bir insanlık suçudur."

DÜNYA İSRAİL'İ DURDURMALI
"Bu bir din ve insanlık düşmanlığıdır. Bunu bu şekilde ortaya konması bir sürpriz de değildir. İsrail İslam dünyasının içinde bulunduğu durumdan, bölünmüşlükten istifade ediyor. Filistin topraklarını tamamen Müslümansızlaştıracak bir siyaset uyguluyor. Dünya İsrail'i durdurmalıdır."

BÖLGE ÜLKELERİ GÖZÜNÜ AÇMALI
"Ne yaparlarsa yapsınlar kazanan Filistin olacaktır. (Filistin) 1 milyar 700 milyon Müslüman'ın onurunu korumak için mücadele veriyorlar! Allah Filistinli kardeşlerimizden razı olsun" dedi. Kurtulmuş ayrıca "Saldırılar bölge ülkelerinin de gözünü açmalıdır" ifadeleirni kullandı.



MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NUN AÇIKLAMALARI
İsrail'in Ramazan ayında saldırganlığını artırdığını söyleyen Çavuşoğlu, Filistinlilerin koronavirüs bahanesiyle Mescid-i Aksa'ya girmelerinin engellenmek istendiğini söyledi.



İsrail'in iki devletli çözümü kullandığını söyleyen Çavuşoğlu önümüzdeki günlerde bu provokasyonların devam edeceğini söyledi. Bu saldırıya Yahudilerin de ses çıkarması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, insan haklarından bahsedenlerin İsrail'e dur demesi gerektiğini ifade etti.

Suudi Arabistan ile yapılan görüşmede Filistin meselesinin de konuşulacağını söyleyen Çavuşoğlu, Mısır ile yakınlaşma Filistin davasına olumlu yansıyacağını da söyledi.

FUAT OKTAY'IN AÇIKLAMALARI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bugüne kadar Filistinlilerin yanında olduklarını ve bundan sonrada yanlarında olacaklarını söyledi. Bu olayın BM Genel Kuruluna taşınacağını söyleyen Oktay, "biz bu konuda gerekeni yapacağız" ifadelerini kullandı.

Oktay ayrıca bu işgalin ve yeni yerleşim yerlerine yönelik yapılan saldırıların her zaman karşısında duracaklarını söyledi.

BAKAN KASAPOĞLU, MESCİD'İ AKSA'DA FİLİSTİNLİLERE YAPILAN SALDIRIYI KINADI
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Mescid'i Aksa'da Filistinlilere yapılan saldırıyı kınadı.
Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, Mescid'i Aksa'da Filistinlilere yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını bildirdi. Bakan Kasapoğlu, sosyal medya hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda, "Yüreğimizin yarısı Mekke'dir, geri kalanı da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardır." 'Nuri Pakdil.' İsrail güçlerinin zorbalığını şiddetle kınıyor, dünyanın artık bu zulme gözlerini açmasını temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.

"LANETLİYORUM"
Devlet Bahçeli: "Ramazan ayı boyunca Filistinli kardeşlerimizin inanç ve ibadet özgürlüğüne musallat olan, Harem-i Şerif'in statüsünü hedef alan İsrail hükümetini lanetliyorum"

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN