Boğaziçi Üniversitesi'ndeki olaylarda gözaltında alınan 30 provokatör adli kontrolle salıverildi

Boğaziçi Üniversitesindeki gösterilerle ilgili nöbetçi hakimliğe sevk edilen, savcılıkça tutuklanmaları istenen 30 kişinin de aralarında olduğu 51 şüpheli, "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza verme zorunluluğundan" oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı. Öte yandan İstanbul Valiliği, Kadıköy'de Boğaziçi Üniversitesi protestolarında gözaltına alınan 94 kişiden 65'inin serbest bırakıldığını, 29 kişinin ifade işlemlerinin devam ettiğini açıkladı.

Giriş Tarihi 03 Şubat 2021, 22:34 Güncelleme 04 Şubat 2021, 09:26
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki olaylarda gözaltında alınan 30 provokatör adli kontrolle salıverildi

İÇİNDEKİLER


İstanbul Güvenlik Şube Müdürlüğü ekiplerince, 1 Şubat'ta Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü girişindeki izinsiz gösteriler sırasında gözaltına alınan 51 kişi, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

NÖBETÇİ SULH CEZA HAKİMLİĞİNE SEVK EDİLDİ
Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifade işlemleri sona eren şüphelilerden 30'u "tutuklama", 12'si "konutu terk etmeme" ve 9'u da "yurt dışına çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol tedbiri talepleriyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Altışarlı gruplar halinde farklı nöbetçi hakimliklerde sorgulanan şüphelilerin işlemleri sabaha doğru sona erdi.

ADLİ KONTROLLE SALIVERİLDİLER
Tutuklanmaları istemiyle hakimliğe sevk edilen 30 şüpheli "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza verme zorunluluğundan" oluşan adli kontrol tedbirleri uygulanarak salıverildi.

Savcılığın ev hapsi uygulanmasını talep ettiği 12 kişi ile yurt dışına çıkış yasağı konulmasını istediği 9 kişi de aynı adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi kampüsü ve çevresinde 1 Şubat'ta gerçekleştirilen yasa dışı gösterilerde rektörlük binasını kuşatan ve rektörlük çalışanlarının dışarı çıkmasını engellediği için 51 kişinin "kişi hürriyetini yoksun kılma, kamu malına zarar verme ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlarından gözaltına alındığı belirtilmişti.

Açıklamada, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik tüm soruşturma işlemlerinin titizlikle yürütüldüğü vurgulanmıştı.


94 KİŞİDEN 65'İNİN SERBEST BIRAKILDI
İstanbul Valiliği, Kadıköy'de Boğaziçi Üniversitesi protestolarında gözaltına alınan 94 kişiden 65'inin serbest bırakıldığını, 29 kişinin ifade işlemlerinin devam ettiğini açıkladı.

İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde gözaltına alınanlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada Boğaziçi Üniversitesinde 1 Şubat 2021 Pazartesi günü yapılan yasadışı gösterilerde gözaltına alınan 11 kişinin çıkarıldıkları 2. Sulh Ceza Hakimliğince adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı kaydedildi.


KADIKÖY'DEKİ PROVOKASYON
Salı günü Kadıköy İskele Meydanı'nda aynı amaçla bir grubun toplandığının vurgulandığı açıklamada, "Meydanda toplananlara; salgın yayılımının engellenmesi ve toplum sağlığının korunması çalışmalarına olumsuz tesir edebilecek her türlü toplanmanın, Kadıköy Kaymakamlığınca yasaklandığı bildirilerek dağılmaları istenmiştir. Yapılan tüm uyarılara rağmen; alandan ayrılmayan ve güvenlik güçlerimize mukavemette bulunan şahıslara müdahale edilmiş, Rıhtım Meydanı'ndan çeşitli cadde ve sokaklara dağılan göstericilerin, bu sırada emniyet araçları ve çevreye zarar verdikleri tespit edilmiştir" ifadelerine yer verildi.

Valilik, Kadıköy'de düzenlenen yasadışı gösteride yakalanan 94 şüpheliden 29'unun Cumhuriyet Başsavcılığı talimatı ile gözaltına alındığını, 65 şahsın ise ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı açıkladı.

İstanbul Valiliği'nin açıklaması şöyle devam etti;

"Bu eyleme katılmak üzere Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerimizde toplanan ve yapılan bütün uyarılara karşı direnerek mukavemette bulunan 11 şüpheli, Cumhuriyet Başsavcılığı talimatları ile gözaltına alınmış ve haklarında idari yaptırım kararı uygulanarak serbest bırakılmıştır.

Gözaltında bulunan 29 şüphelinin işlemleri devam etmektedir"