AFAD-Kandilli son depremler listesi deprem en son haberler! Çok kritik açıklama deprem fırtınası nedir?

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Bingöl'deki 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından yaptığı açıklamada ''Bir deprem fırtınasına benziyor, kesinlikle bölgedeki kerpiç evlere girilmemeli'' uyarısında bulundu. Son zamanlarda sıklıkla depremlerin olması Deprem fırtınası nedir, ne kadar sürer? Sorularının akıllara getirdi. Ülkemizde ve dünyada depremlerin sıklıkla yaşanması vatandaşlar kaygılanmaya başladı. Peki Deprem fırtınası nedir, ne kadar sürer? Bir deprem fırtınası, ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremden oluşur. Belirli bir bölgede meydana gelen depremler dizisidir. İşte son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de

Giriş Tarihi 15 Haziran 2020, 09:24 Güncelleme 15 Haziran 2020, 09:24
AFAD-Kandilli son depremler listesi deprem en son haberler! Çok kritik açıklama deprem fırtınası nedir?

İÇİNDEKİLER

AFAD-Kandilli Bingöl - Karlıova deprem şiddeti ve en son haberler sayfamızda. Bingöl'deki 5.7 büyüklüğündeki depremin ardından Twitter'dan açıklama yapan Kerem Kınık, şu ifadeleri kullandı: Bingöl - Karlıova Kaynarpınar ve civar köylerde etkili olabilecek #deprem merkezinde 4 üzeri artçılar oluyor. Son zamanlarda sıklıkla depremlerin olması Deprem fırtınası nedir, ne kadar sürer? Sorularının akıllara getirdi. Ülkemizde ve dünyada depremlerin sıklıkla yaşanması vatandaşlar kaygılanmaya başladı. Peki Deprem fırtınası nedir, ne kadar sürer? İşte AFAD-Kandilli son depremler listesi deprem en son haberler... son dakika haberi ve detaylar takvim.com.tr'de


Evlerinde ve Hayvan barınaklarında hasar olan vatandaşlarımız kesinlikle buralara girmesinler. Orta hasarlı binalar bu artçılarla yıkılabilir.

17:24 - 5.7 Büyüklük

17:34 - 4.6 Büyüklük

18:09 - 4.7 Büyüklük

EN SON DEPREMLER LİSTESİ

Deprem nedir?

Deprem fırtınası nedir, ne kadar sürer? sorusunun yanıtına geçmeden önce. Depremin ne olduğunun açıklayalım. Deprem, yer sarsıntısı veya zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır.

Artçı deprem nedir?

Artçı deprem, şiddetli depremlerin ardından olan depremlere denilmektedir. Bu depremler uzun bir süre devam eder ve büyük depremle kırılmış yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlar.

Deprem fırtınası nedir, ne kadar sürer?

Bir deprem fırtınası, ufak bir bölgede, genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasındaki bir süre içinde meydana gelen çok sayıdaki depremden oluşur. Belirli bir bölgede meydana gelen depremler dizisidir. Artçı sarsıntılardan farkı tek bir depreme bağlı olmayışlarıdır. Esas depremden sonra ondan daha yüksek şiddette artçılar meydana gelmezken deprem fırtınalarında bu mümkündür.

Deprem fırtınalarının bir ana deprem ile bir ilişkisi de yoktur. Deprem fırtınalarının, çoğunlukla, küçük ve orta büyüklüklerdeki depremlerin meydana geldiği derinliklerde, kayaların içindeki kırık, çatlak gibi gözeneklerde yer alan akışkanların çevrelerine uyguladıkları basıncın artması sonucu meydana geldikleri gözlenmektedir.

Deprem fırtınaları, oluşacak bir ana depremin mutlak bir habercisi olarak kabul edilmemelidir. Türkiye'nin birçok yöresinde bu tanıma uygun geçici deprem aktiviteleri gözlenmekte ve belirli bir süre sonra da bunlar kaybolmaktadır. Bu aktiviteler yakın yerleşim alanlarında hissedildiği taktirde, bir öncü aktivite olup olmadığı konusunda şüphe ve söylentilerin ortaya atılmasına yol açmakta ve haklı olarak o yörede yasayanları tedirgin etmektedir. Ancak herhangi bir deprem yoğunlaşmasının, bir öncü aktivite mi, yoksa bir süre sonra kaybolacak geçici bir deprem fırtınası mi olduğunu belirlemek çok zordur. Genel olarak bakıldığından jeo-termal bir alanda oluşan, baskın bir kırılma yönü ve türüne sahip olmayan, daha önceden belirlenmiş aktif bir fay zonu üzerinde olmadığı bilinen yoğunlaşmaların, geçici bir aktivite olma olasılığı daha yüksektir.