Son dakika: Google'dan Türkiye'yle ilgili dikkat çeken koronavirüs raporu

Çin’de ortaya çıkan ve Antartika hariç tüm kıtaları etkisi altına alan koronavirüs hayatı durma noktasına getirdi. Şu ana kadar 70 bine yakın kişi koronavirüsten hayatını kaybederken 1 milyonu aşkın kişi ise virüsle mücadele ediyor. Uzmanlar koronavirüsün damlacık ile bulaştığını ve bu yüzden sosyal mesafe kapsamında toplu alanlara girilmemesi gerektiğini açıkladı. Google dünyanın gündemini değiştiren koronavirüs hakkında dikkat çeken bir rapor hazırladı. İnsanlığın yaşam tarihini değiştiren koronavirüs hakkında Google tarafından hazırlanan raporda Türkiye ile birlikte 130 ülke yer alıyor. İşte detaylar…

Giriş Tarihi 06 Nisan 2020, 09:35 Güncelleme 06 Nisan 2020, 09:41
Son dakika: Google’dan Türkiye’yle ilgili dikkat çeken koronavirüs raporu

İÇİNDEKİLER

Koronavirüs dünyayı nereden nereye getirdi? Aylar önce kimse bu kadarını tahmin bile edemiyordu. İnsanlık büyük bir sınav veriyor. Bu sınav da hayatımızı baştan sona değiştirmek üzerine kurulu. Google, koronavirüs sonrası değişen alışkanlıkları çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Bu bilgileri sürekli güncellemeyi planlayan Google'ın amacı rakamların ve kalıpların iki ya da üç gün öncesine göre nasıl değiştiğini de ortaya koymak.

DAHA ÖNCE DE YAPILIYORDU
Google zaten daha önce de benzer bir şekilde belli müzeler, dükkanlar ve diğer bazı mekanların en kalabalık olduğu zamanları gösteriyor, farklı yolların trafik yoğunluğunu güncellemek suretiyle motorlu araç sürücülerine destek sağlıyordu.

Şimdi aynı veriler, insan yoğunluğunu, salgın nedeniyle konulan sokağa çıkma sınırlamaları öncesi dönemle karşılaştırmak için kullanılacak.

AVMLERDEKİ YOĞUNLUK YÜZDE 75 AZALDI!
Google Haritalar servisinde kullanıcıların konumlarına göre derlenen bilgilere göre Şubat ortasından Mart sonuna doğru AVM ve çeşitli mağazalarda vakit geçirenlerin oranı yüzde 75 azaldı.

ECZANELERE DE İLGİ DÜŞTÜ
Gıda ürünleri satan dükkanlar ve eczanelerde de durum pek farklı değil. İnsanlar bu verilere göre temel gıda için dahi daha az dışarı çıkıyor; zorunda olmadıkça gitmiyor. Aynı süre aralığında bu dükkanlara olan ilgi yüzde 39 oranında azalmış durumda.

PARKLAR BOMBOŞ!
Parklarda artık kimse vakit geçiremiyor; bunun neticesinde de yüzde 58 oranında azalışla kullanıcıların büyük bir kısmını artık parklarda görebilmek mümkün değil.

TOPLU TAŞIMA KULLANILMIYOR
En büyük kayıp ise otobüs ve metro istasyonlarında yaşanıyor. Kullanıcılar salgın sonrası evine kapandığından toplu taşımayı gerekmedikçe kullanmadığı görülüyor. Virüs öncesi dönem ile virüs sonrası dönem arasında yüzde 71 oranında bir azalma söz konusu.

OFİSLERDE SINIRLI SAYIDA İNSAN VAR
Halen işine gitmek için dışarı çıkmak durumunda olanlar bir yana, birçok kişi de evinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu da ofise ve iş yerlerine gidenlerin sayısını ciddi oranda azaltmış durumda.

TEK YÜKSELEN KATEGORİ EVLER!
Oransal olarak tek büyüyen kategori ise haneler... Vatandaşlar evlerinde daha çok vakit geçirmeye başladığından Şubat ayına göre hanede tüm gün geçirme süresi ciddi oranda artmış durumda.