Corona virüsünden korunma yolları! Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz açıkladı!

Aralık 2019'da Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve her geçen gün adeta dünyayı esir alan corona virüsü şuana kadar 20 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. İnsanların bütün yaşam faaliyetlerini ortadan kaldıran corona virüsü damlacıkla yayıldığı için ülkelerin sokağa çıkma yasağı ilan etmesine neden oldu. Corona virüsü özellikle akciğerlere yerleşerek nefes almayı sıfıra indiriyor. Peki corona virüsün belirtileri nelerdir? Corona virüsünden nasıl korunulur? Dünyaca Ünlü Kalp Cerrahı Mehmet Öz, corona virüsünden korunmak için 8 madde sıraladı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 26 Mart 2020, 08:01 Güncelleme 26 Mart 2020, 08:01
Corona virüsünden korunma yolları! Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz açıkladı!

İÇİNDEKİLER

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve 6 kıtayı esir alan yeni tip corona virüsü şu ana kadar dünya genelinde 20 bini aşkın kişinin hayatını kaybetmesine sebep oldu. Corona virüse yakalananların sayısı ise 400 bini aştı. Peki coronavirüs nedir? Coronavirüsün belirtileri nelerdir? Corona virüsünden korunmak için ne yapmalıyız? Ünlü Kalp Cerrahı Mehmet Öz corona virüs salgınından korunman için hayati önem taşıyan 8 yolu açıkladı. İşte detaylar…

CORONA VİRÜSÜ NEDİR?
Corona virüsü, hayvanlarda yaygın olarak görülen bir virüs türü. Virüsün 4 alt türü var. Ender olarak hayvanlardan insanlara bulaşabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaştığında oluşan hastalığa "zoonoz" deniyor. Corona Virüsü'nün insandan insana bulaşabilen türünün ilk örnekleri 2003 yılında ortaya çıkan SARS ve 2012 yılında Suudi Arabistan'da ortaya çıkan MERS salgınlarında görüldü.

Şu anda gündemde olan tür ise SARS ve MERS salgınlarındaki türden farklı, daha önce tanımlanmamış yeni bir tür. Yeni ortaya çıkan bu Corona Virüsü türüne verilen isim "2019-nCoV". Hastalardan elde edilen numunelerdeki virüsün elektron mikroskobu ile çekilen ilk fotoğraf görüntüsü Çin Hastalıkları Kontrol ve Önleme Kurumu (CCDC) tarafından 27 Ocak'ta yayınladı. Fotoğrafta da görüldüğü üzere virüsün yüzeyinde onu kaplayan bir halka görülüyor. Bu kısım "taç" anlamına gelen "korona" kelimesi ile ifade ediliyor.

CORONA VİRÜSÜNÜN GÜN GÜN BELİRTİLERİ NELER?
1-3. gün: Soğuk algınlığı ve gribe benzeyen belirtiler ortaya çıkar. Hafif ateş ve boğaz ağrısı görülebilir. Bağışıklık zayıfsa mide bulantısı ve ishal görülebilir.

4. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Ses boğuklaşır. Yeme ve içmede zorluk yaşanabilir. Hafif baş ağrısı ile birlikte ishal başlar.

5. gün: Boğaz ağrısı şiddetlenir. Yeme ve içme oldukça ağrılı bir hale gelir. Vücudu ve uzuvları hareket ettirmek sancılı olur. Eklem ağrıları görülür.

6. gün: Kuru öksürük başlar. Konuşurken yutkunurken boğaz ağrısı şiddetlenir. Şiddetli bitkinlik başlar. Mide bulantısı artar. Zaman zaman nefes almada zorluk yaşanır. İshal ve kusma şiddetlenir.

7. gün: Ateş 38 dereceye yükselir. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir.

8. gün: Soluk alıp vermek çok güç bir hale gelir. Göğüs bölgesi çok ağır olarak hissedilir. Öksürükle birlikte baş ve eklem ağrıları son derece artar. Vücut sıcaklığı 38 derecenin üzerine çıkar.

9. gün: Tüm belirtiler şiddetle artar. Yüz veya dudaklarda mavileşme görülür. Öksürük ve balgam çok şiddetlenir. Vücut ve baş ağrılarıyla birlikte kusma çok şiddetli bir hale gelir. Bu belirtilere sahipseniz hemen tıbbi yardım alın.

SİZİ KORUYACAK OLAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZ!
Dünyaca ünlü Kalp Cerrahı Mehmet Öz, "Sizi sadece geçmiş senelerin grip virüslerinden korur. Yenilerinden değil. Yani tam koruma sağlamaz. Tam koruma her zaman için bağışıklık sisteminizdir" ifadelerini kullandı.

Her sene dünyada yarım milyar insan grip virüsüne yakalandığından bahseden Öz, "Corona virüsler (SARS, MERS vb.) ile de yaşamaya alışacağız tabii MERS ile belki 1000 yıl sonra" diyen Öz, insan vücudunun bu virüslere karşı bağışıklık kazandığını belirtti.

ÖNCELİK VÜCUT DİRENCİ
Prof. Dr. Mehmet Öz, bağışıklık sistemi güçlendirmek için şu önerilerde bulundu:

"Öncelik vücut direnci. Spor ve hareket. Sonrası beslenme. Özellikle meyve sebzeler ile daha spesifik şeyler, mesela sarımsak, yoğurt, kefir, yeşil çay vb. Sonrası ise besin takviyeleri. Özellikle C vitamini, çinko, beta glukanlar (1.3 ve 1.6) ve kara mürver ekstresi. Meyve sebzeler ve takviyeler eğer kendinize de dikkat ederseniz bu günleri atlatmanızı sağlayabilir. Çünkü bağışıklık sistemini çok dirençli hale getiriyorlar."

İŞTE O 8 MADDE
Son olarak Doktor Öz, şu önerilerde bulundu:

1 – Kendinizi karantinaya alın. Virüsle en geç temas edenler en şanslıları olacak.

2 – Hijyen. Olabildiğince temizliğe dikkat edin.

3 – Meyve sebze yiyin.

4 – Bağışıklığa iyi gelen sarımsak, kefir, yoğurt gibi besinler tüketin.

5 – Bağışıklığa çok iyi gelen besin takviyeleri ve vitaminler alın. Örnek: Beta glukanlar, C vitamini, çinko, kara mürver ekstresi vb.

6 – Hareket edin ve evinizde spor yapın.

7 – Sigarayı bırakın.

8 – Bol su için.