Meclis toplandı: Af, EYT, ek gösterge ve taşeron açıklaması 2020

17 Ocak Cuma günü milyonlar önemli yasalar hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. TBMM Genel Kurulu, bu hafta 3 gün çalıştı. Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri yapılan genel kurul görüşmelerinde sırada bekleyen maddeler görüşüldü. Özellikle milyonların beklediği mahkumlara Af, EYT, 3600 ek gösterge, nafaka ve taşeron işçi yasaları ile ilgili gelişmeler yakından takip edildi.

Giriş Tarihi 17 Ocak 2020, 09:43 Güncelleme 26 Ocak 2020, 13:28
Meclis toplandı: Af, EYT, ek gösterge ve taşeron açıklaması 2020

İÇİNDEKİLER

Mahkumlara af, taşeron, EYT, nafaka ve ek gösterge hakkında açıklama geldi. EYT'nin gündemde olmadığı bildirilirken , diğer konuların bu hafta meclis gündemine gelmeyeceği öğrenildi. Detaylar takvim.com.tr'de

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

MECLİSİN GÜNDEMİ

TBMM, AK Parti'nin hazırladığı ve yaklaşık 38 maddeden oluşan içinde, kaçak ve imara aykırı yapıların yeniden yıkılarak eski haline getirilmesini amaçlayan, 'İmar Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi görüşülecek. Bunun ardından ise Güvenlik soruşturması düzenlemesi ve RTÜK Üst Kurulu üye seçimi gündeme alınacak.

MAHKUMLARA AF

Mahkumlara af olarak bilinen infaz düzenlemesinin ise bu hafta gündeme gelmesi beklenmiyor. Öte yandan nafaka düzenlemesi için çalışmaların devam ettiği bildirildi. Nafaka düzenlemesi çalışmalarının sona ermesinin ardından meclis gündemine gelecek.

SON DAKİKA AF YASASI AÇIKMASI İÇİN TIKLAYINIZ

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN AF AÇIKLAMASI

Mevzuattan altyapıya, yargı bağımsızlığına kadar önemli mesafeler kat ettik. Hakim-savcı sayımızı 20 bin 629'a çıkardık. Mahkeme sayılarını yüzde 82 artırdık. Yargının işleyişini kolaylaştırdık. İstinaftan ihtisaslaşmaya, HSK'dan askeri mahkemelerin kaldırılmasına kadar pek çok tarihi reform yaptık. Yargı Reformu Strateji Belgesini mayıs ayında milletimizle paylaştık. Hazırlanan 1. Yargı Paketi Meclis'te kabul edildi. Bu düzenleme ile ceza adaleti sistemine seri muhakeme usulü ve basit yargılama adı altında iki uygulama kazandırdık. İkinci yargı paketini birkaç hafta içinde Meclis'e getiriyoruz.

HANGİ SUÇLARA CEZA İNDİRİMİ GELECEK?

Buna göre infaz yasası kapsamında basit suçlarda çocuklu kadınlara ve 65 yaşın üstündeki hükümlülere ev hapsi getirilecek. Suçun kapsamına göre de cezalarda düzenleme yapılacak. Bir paket kaçakçılık yapan ile bir ton kaçakçılık yapana verilen ceza; baklava çalan çocuk ile gece eve giren hırsıza verilen ceza aynı olmayacak. Erdoğan bu konuda hassas olunmasını istedi.

6 SUÇA ASLA İNDİRİM YAPILMASIN TALİMATI

Bakan Gül'ün 288 bin hükümlünün yüzde 91'inin 10 suçtan cezaevinde olduğunu aktarması üzerine Erdoğan, bu 10 suçtan 6'sına asla indirim yapılmaması talimatını verdi.

Erdoğan, asla indirim yapılmamasını istediği suçları terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar olarak sıraladı.

Bunlar dışında kalan basit hırsızlık, taksirli suçlar, çek senet, hakaret, konut dokunulmazlığı gibi suçlarda indirim yapılabilecek. Bu kişilerin sabıkası yoksa iki yıl denetim altında tutulacak, iddianame düzenlenmeyecek.

Pakete son şekli verilmeden MHP'nin de değerlendirmesinin alındığı belirtildi. MHP'nin değerlendirmesi incelendikten sonra konu tekrar Erdoğan'a sunulacak.

Erdoğan da MHP Genel Başkanı Bahçeli ile bir araya gelerek durumu son kez değerlendirecek.

ORANTILI CEZA UYGULAMASI

Yine parası olmadığı için bir ekmek çalan ile gece eve giren hırsız bir tutulmayacak. İçerideki 288 bin hükümlünün yüzde 91'i 10 adet suç türünden cezaevinde bulunuyor. Bu 10 suçtan 6'sı için Başkan Erdoğan kesin talimat verdi ve bu suçlarda indirim olmamasını istedi. Başkan Erdoğan'ın asla indirim yapılmamasını istediği suçlar "terör, mükerrer suçlar, cinsel istismar, uyuşturucu, kasten adam öldürme ve organize suçlar" olarak sıralandı.

EK GÖSTERGE

3600 ek gösterge hakkında geçtiğimiz gün konuşan Çalışma Bakanı, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın sözü, elbette yerine getirilecek" dedi. Ancak Ocak ayında ek gösterge düzenlemesinin meclis genel kuruluna gelmesi beklenmiyor.

TAŞERON

Kadro alamayan taşeron işçiler ile kadroya geçen ve maaş sorunu yaşayan işçilerin sorunları Meclis gündeminde henüz yok.

TAŞERON İŞÇİ SON DAKİKA HABERLERİ