Diyanet yeni namaz saatlerini açıkladı! Sabah namazı saati değişti

20 Kasım Çarşamba yeni namaz vakitleri ve saatleri Diyanet tarafından açıklandı. İstanbul'da sabah ezanı saatleri değişti mi? Müftülük, kış günlerinde sabah mesaisine yetişme sorunu oluştuğunu belirten vatandaşların talebi üzerine sabah ezanı saatinde değişikliğe gidildiğini belirterek şu açıklamada bulundu: "Vatandaşlarımızdan gelen yoğun taleplere binaen 20 Kasım Çarşamba gününden itibaren sabah ezanı imsak vaktinde okunacak, namaz ezandan yarım saat sonra kılınacaktır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." İşte 20 Kasım Çarşamba Diyanet son dakika yeni namaz vakitleri ve saatleri haberimizde bulabilirsiniz.

Giriş Tarihi 19 Kasım 2019, 16:47 Güncelleme 19 Kasım 2019, 16:47
Diyanet yeni namaz saatlerini açıkladı! Sabah namazı saati değişti

İÇİNDEKİLER

20 Kasım Diyanet son dakika namaz vakitleri saatleri, 20 Kasım Çarşamba sabah ezanı vakti kaçta? Sabah ezanı saati değişti! Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen yoğun istek üzerine sabah ezanı ve camilerde sabah namazı kılınma saatini değişti. Peki; sabah ezanı saati ne oldu? İşte Ankara İzmir İstanbul sabah namazı saati ve imsak vakti. İstanbul Müftülüğü, kış günlerinde sabah mesaisine yetişemediklerini belirten vatandaşların talebi üzerine sabah ezanının imsak vaktinde okunacağını, namazın da ezandan yarım saat sonra kılınacağını açıkladı.

İL İL YENİ EZAN VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İSTANBUL ANKARA İZMİR EZAN NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

SAATLER NEDEN DEĞİŞTİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı, vatandaşlardan gelen talepler nedeniyle bu kararı aldı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan ileri saat uygulaması sonrası sabah namazı ve imsak vakitleri ilerledi. Sabit saat uygulaması nedeniyle kış aylarında sabah ezanı vakti karıştırılabiliyordu. Vatandaşların talepleri doğrultusunda sabah namazı imsak ile birlikte okunacak.

Sabah ezanı 20 Kasım Çarşamba gününden itibaren imsak vaktinde okunacak. Namaz tıpkı Ramazan'da olduğu gibi ezandan yarım saat sonra kılınacak. İstanbul Müftülüğü resmi Twitter hesabından da sabah ezanının saatiyle ilgili tweet atıldı.

SABAH NAMAZI NASIL KILINIR?

Namaz vakitleri, Sabah namazı 4 rekat olup 2 rekat sünnet, 2 rekat de farzdır. Önce sünnet kılınır. Sabah namazının sünnetini kılmaya niyet edilip birinci rekatte yani ayakta Fatiha ve bir sure ya da kuranı kerimden en az 3 küçük olmak üzere ayet okunur. Sonra rüku'ya gidilip ardından secde yapılır.

Sonra ayağa kalkılır ve yine aynı şekilde Fatiha ve sure okunur ve yine rüku ve secde yapılır. Bu sefer oturulur ve Tahiyyat, salli - barik okunup selam verilerek namaz bitirilir. Sabah namazının sünnetinde birinci rekatte Fatiha'dan sonra Kafirun suresini, 2 rekatte de Fatiha'dan sonra İhlas suresini okumak güzeldir.

Ardından 2 rekat Sabah Namazının farzı için niyet edilir. Sünnet namazı gibi aynı şekilde 2 rekat kılınır ve selam verilerek bitirilir.

NAMAZIN MAHİYETİ ÖNEMİ

Namaz vakitleri, Kur'an'da bizim Peygamberimiz'den önceki peygamberlerin namaz kılmakla emrolundukları değişik vesilelerle belirtilmektedir (bk. el-Bakara 2/83; Yûnus 10/87; Hûd 11/87; İbrâhim 14/37, 40; Meryem 19/30-31, 54-55; Tâhâ 20/14; el-Enbiyâ 21/72-73; Lokmân 31/17). Bundan anlaşıldığına göre namaz ibadeti sadece Muhammed ümmetine has olmayıp önceki dinlerde de bulunmaktaydı.

Siyer kitaplarındaki mevcut bilgilere göre, ilk vahyin sonrasında Hz. Peygamber'e risâlet yüküne dayanmasını, sabretmesini öneren âyetler gelmiş ve bunu izleyen fetret döneminden sonra namaz farz kılınmıştır. Namazın daha önceki dinlerde de emredilmiş olduğu hatırlanınca, namazın güçlüklere direnç göstermede bir fonksiyonu bulunduğu anlaşılmaktadır. Nitekim bir âyette "Ey inananlar sabır ve namaz (salât) ile yardım isteyin" (elBakara 2/153) buyurulmaktadır.

SABAH NAMAZI SÜNNETİ

Kişi; niyet ettikten sonra 'Allahu-ekber' der ve İftihah tekbiri getirir. Ardından da Sübhaneke duasını okur.

Sübhaneke duası okunduktan sonra sırasıyla Euzü- Besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Daha sonra Kuran-ı Kerim'de bulunan surelerden biri (zammı) okunur.

Sırasıyla önce rükü'ya sonra da secdeye gidilir. Kişi doğrulur ve tekrar secdeye gider.

Sabah namazının sünnet olan 2. rekatında ise; öncelikle ayağa kalkılır ve kıyama durulur.

Besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Kuran'dan bir sure okunduktan sonra rüku'ya gidilir.

Secdeye giden kişi; tekrar doğrulur ve ardından yine secdeye gider.

Kişi; oturduğu yerde Ettahiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını sırasıyla okur.

Son olarak, 'Es selamu aleyküm ve rahmet'ullah' denir ve sağa sola selam verilerek; sabah namazının sünnet olan ilk iki rekatı tamamlanmış olur.

SABAH NAMAZI FARZI

Sabah namazının farz olan ilk rekatında öncelikle 'Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat farzını kılmaya' denir.

Ardından 'Allah-u Ekber' denerek İftirah tekbiri getirilir ve namaza başlanır. İlk olarak Sübhaneke duası okunur, ardından da Euzü Besmele çekilir.

Fatiha suresi okunur ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunur. Önce rükü'ya ardından da secdeye gidilir. Kişi; doğrulur ve tekrar secdeye gider.

Sabah namazının farz olan ikinci rekatında ayağa kalkılır ve kıyama durulur.

Besmele çekilir ve Fatiha suresi okunur. Kuran-ı Kerim'den bir sure okunur ve rüku'ya gidilir.

Secdeye giden kişi, ardından doğrulur, tekrar secdeye gider. Oturduğu yerde ise sırasıyla Ettahiyyatu, Allahümme Salli, Allahumme Barik ve Rabbane dualarını okur. Son olarak; 'Es selamu aleyküm ve rahmetullah' denir ve sağa sola selam verilerek; sabah namazı tamamlanmış olur.