Suriye operasyonu hedefi amacı nedir? Suriye haritası son durum! Suriye Resulayn neresi?

Suriye haritası son durum! Suriye Resulayn neresi? Suriye operasyonu hedefi amacı nedir? Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı bugün başlatılan askeri harekatın adı "Barış Pınarı Harekatı" olarak açıklandı. Rasüleyn idari olarak Hasiçi Valiliğine ait bir Suriye şehridir. Rasüleyn, 360m yükseklikte bulunmaktadır. 55.247 nüfusu barındırmakta olan Rasüleyn'da, Süryaniler, Araplar, Kürtler, Ermeniler ve Çeçenler bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye'nin sınır kenti Ceylanpınar'a bitişik bir sınır kapısı bulunmaktadır

Giriş Tarihi 10 Ekim 2019, 09:13 Güncelleme 10 Ekim 2019, 09:13
Suriye operasyonu hedefi amacı nedir? Suriye haritası son durum! Suriye Resulayn neresi?

İÇİNDEKİLER

Harekatın başladığını açıklayan Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir." ifadelerine yer verdi. Peki Suriye haritası son durum! Suriye Resulayn neresi? Suriye operasyonu hedefi amacı nedir? İşte tüm detaylar ve gelişmeler

Barış Pınarı operasyonu kullanılan yerli ve milli silahlar hangileri?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYI TIKLAYINIZ

BAŞKAN ERDOĞAN EMRİ BÖYLE VERDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan bilgi alarak Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nın başlatılması emrini verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlattığını bildirdi.


Türk Silahlı Kuvvetleri'nin beklenen harekatını Cumhurbaşkanı twitter hesabından şu sözlerle duyurdu:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Barış Pınarı Harekatı'nın başladığını duyurdu. Erdoğan Twitter'dan yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK-YPG ve DEAŞ terör örgütüne karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir.

Barış Pınarı Harekatı ile ülkemize yönelik terör tehdidini bertaraf edeceğiz. Oluşturacağımız güvenli bölge sayesinde Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmelerini sağlayacağız. Suriye'nin toprak bütünlüğünü koruyacak, tüm bölge halkını terörün pençesinden kurtaracağız.

Barış Pınarı Harekatı'nda görev alan kahraman Mehmetçiklerimizin her birini alınlarından öpüyor, kendilerine ve bu harekatta Türkiye'yle birlikte olan tüm yerel destek unusurlarına muvaffakiyetler diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun."

Erdoğan'ın Twitter'dan yaptığı açıklama öncesi Suriye'nin Resulayn kentindeki YPG mevzilerinden patlama sesleri duyuldu. Ardından bölgeden dumanlar yükselmeye başladı.

Fırat'ın doğusuna operasyon başladı harekatın adı resmen açıklandı

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı bugün başlatılan askeri harekatın adı "Barış Pınarı Harekatı" olarak açıklandı. Fırat'ın doğusunda terör örgütlerine yönelik bugün başlatılan askeri harekatın adı "Barış Pınarı Harekatı" oldu. Adı aylardır merak konusu olan operasyonun adını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından duyurdu.

Barış Pınarı Harekatı

Harekatın başladığını açıklayan Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetleri'miz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve Deaş terör örgütlerine karşı #BarışPınarıHarekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir." ifadelerine yer verdi.

BARIŞ PINARI HAREKATI NEDİR

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan AK Parti kampında kamuoyunu yakından ilgilendirecek açıklamalara imza atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye operasyonuna yönelik gerekli tüm hazırlıkların yerine getirildiğinin müjdesini verdi. Öte yandan tam teçhizatlı yürütülecek operasyonu Barış Pınarları şeklinde nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan bu harekatın gerek havadan gerekse karadan gerçekleştirileceğine dair sinyaller verdi.

İşte Suriye'de vurulacak noktalar! Tek tek belirlendi

Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı operasyon hazırlıklarında sona gelinirken, ABD askerleri de Türkiye'nin vuracağı noktaları terk etti. Fırat'ın doğusuna düzenlenecek operasyonda TSK'nın vuracağı PKK üsleri, karargahları, eğitim yerleri ve silah depolarını tek tek belirledi.

Fırat'ın doğusu ve Münbiç'ten PKK'lı teröristleri temizleyecek Barış Pınarı Harekâtı'nda geri sayım sürüyor. Savaş uçakları önceki gece Irak'ın Suriye'ye açılan kapısı Semelka ile Malikiye'de örgüt hedeflerini bombalarken, hazırlıkları tamamlanan kapsamlı harekât için ABD askerlerinin tamamının sınırdan uzak güney bölgelere çekilmesi bekleniyor. ABD Başkanı Trump, 50 kadar askerin bölgeden uzaklaştığını kaydetti. Pentagon desteğiyle hudut hattında birçok tünel-mevzi kazan PKK/YPG'liler ise büyük oranda varlıklarını koruyor. Türk ordusu, ilk etapta Tel Abyad ile Rasulayn arasındaki 120 kilometrelik cephede başlayacak operasyon için eller tetikte bekliyor. Barış Pınarı'nın işaret fişeği olacak hava harekâtı ve eşzamanlı yürütülecek obüs/tank atışları için koordinatlar tamamlandı. PKK üsleri, karargahları, eğitim yerleri ve silah depoları tek tek belirlendi. Terör hedeflerine yönelik yoğun bombardıman sonrası TSK ile Suriye Milli Ordusu, Akçakale-Ceylanpınar'ın karşısında en az 32 kilometre derinlikte operasyon icra edecek.

MSB, "Şanlı ordumuz Güvenli Bölge Harekâtı için hazırdır." mesajını önceki harekatlara katılan tankların görüntüsü eşliğinde paylaştı.

ÖLÜRSEM ŞEHİT KALIRSAM GAZİ

Harekât için bütün hazırlıkların tamamlandığını bir kez daha duyuran Milli Savunma Bakanlığı (MSB) , "TSK sınırlarımızda terör koridoru oluşturulmasına asla müsamaha göstermeyecektir. TSK vatanımızın bütünlüğüne, devletimizin bekasına, 82 milyon vatandaşımızın huzur/güvenliğine yönelik tehdit/tehlike oluşturan tüm terör örgütlerine karşı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı güçle ve 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi' anlayışıyla mücadeleye hazırdır." açıklaması yaptı. MSB bir başka paylaşımında da "TSK, PKK/PYD- YPG-SDG ve DEAŞ gibi terör örgütleri başta olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı gece gündüz, yaz kış, dağ bayır demeden azim ve kararlılıkla mücadelesini sürdürmektedir. Şanlı ordumuz Güvenli Bölge Harekâtı için hazırdır." mesajını paylaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise güvenli bölgenin mutlaka oluşturulacağını belirterek şu mesajı verdi: "Türkiye hem güney sınırlarımızı tehdit eden terör örgütlerine haddini bildirecek hem de Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerine fırsat sağlayacaktır. Uluslararası camiaya mesajımız nettir. Türkiye tehditlerle hareket edecek bir ülke değildir. Türkiye kendi yolunu kendi belirler. Türkiye, hiçbir şartta sınırlarının yanı başında terör koridoru ya da terör devleti oluşturulmasına müsaade etmez. Bedeli ne olursa olsun."

ARAZİ DÜMDÜZ ÖSO DAHA EĞİTİMLİ

Sınır hattında ilk olarak 120, sonrasında 450 kilometrelik bölgenin teröristlerden temizleneceği Barış Pınarı, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı operasyonu olacak. Fırat'ın doğusunda arazi yapısı ve iklim koşullarının Mehmetçik için avantaj olduğu belirtiliyor. Çünkü sözkonusu bölge, dağlık Afrin'in aksine dümdüz bir yapıya sahip ve meskûn mahaller de sınırda bulunuyor. TSK obüslerinin 40 kilometrelik menziliyle hava harekâtına bile gerek bırakmayacak olması da teröristlerin imhasını kolaylaştırıyor. Obüslere ek olarak çok namlulu roket atar mermileri 100 kilometreye kadar istenen hedefi vurabiliyor. Mehmetçiğin arazideki yoldaşı Suriye Milli Ordusu ise Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtlarına nazaran daha eğitimli durumda. Tüm bu unsurların Barış Pınarı'nı önceki operasyonlardan daha kolay hale getirmesi bekleniyor. Öte yandan ABD'lilerle irtibat için Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde kurulan Müşterek Koordinasyon Merkezi, operasyon süresince çalışır durumda olacak. Misyonu değiştirilen merkez, sahada olası kazaların önlenmesi ve gelişen durumlara karşı alınması gereken tedbirlere yoğunlaşacak.

KOMANDO AKINI

Milli Savunma Bakanlığı'nın "Engel tanımaz aşarız" başlığıyla yayınladığı videoda Mehmetçiğin zorlu eğitim süreci gözler önüne serildi. Barış Pınarı Harekâtı'nda görev alacak özel birliklerin sınır hattına intikali sürüyor. Türkiye'nin farklı kentlerindeki birliklerden daha önce Hatay'a gönderilen komando, zırhlı personel taşıyıcı, zırhlı muharebe araçlarından oluşan konvoy, Kilis kent merkezinden geçerek güvenlik önlemleri altında Şanlıurfa yönüne doğru ilerledi. Bir grup komando ise bölgeye otobüslerle sevk edildi.

COŞKULU KARŞILAMA

Şanlıurfa'ya çeşitli illerden gelen askeri araçlardan oluşan yaklaşık 130 araçlık konvoy, sınır hattındaki Akçakale ilçesine akşam saatlerinde ulaştı. Konvoyun ilçeye girişi sırasında bazı vatandaşlar arabaların kornalarını çalarak, bazıları da el sallayarak sevgi gösterisinde bulundu.