Af yasası ne zaman çıkacak? Af yasası ve ceza indirimi kimleri kapsayacak? İşte son durum

1 Ekim tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla birlikte af yasasındaki son durum merakla araştırılmaya başladı. Yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren af yasası hakkında yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Peki, af yasası ne zaman çıkacak? Af yasası ve ceza indirimi kimleri kapsayacak? İşte son durum...

Giriş Tarihi 09 Ekim 2019, 22:49 Güncelleme 09 Ekim 2019, 23:04
Af yasası ne zaman çıkacak? Af yasası ve ceza indirimi kimleri kapsayacak? İşte son durum

İÇİNDEKİLER

Mahkum ve mahkum yakınlarını yakından ilgilendiren af yasası ve ceza indirimi hakkında son gelişmeler merakla takip ediliyor. Özellikle mahkum yakınları af yasası ve ceza indirimi hakkındaki son durumu öğrenmek istiyor. Bu kapsamda merakla araştırılan sorular arasında "Af yasası ne zaman çıkacak?" sorusu bulunuyor. Peki, Af yasası ve ceza indirimi kimleri kapsayacak? İşte yasa hakkında son gelişmeler ve detaylar...

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da konuyla ilgili "Birden fazla paketimiz olacak. Ceza İnfaz Kanunu'nda da değişiklik öngören bir çalışmamız söz konusu. Orada çalışmalarımız yürüyor. Bittikçe, orada süreç devam ettikçe onu da sizlerle paylaşacağız." şeklinde açıklamada bulundu.

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı; Yargı Reformu Stratejisi'ndeki hedefleri hayata geçirmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti. Bostancı; "Yargı paketi için muhalefetle iyi bir çalışma yürütmek istiyoruz, ortak bir konsensusla paketin geçmesinden yanayız."

Ayrıca AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş da konuyla ilgili şu ifadelerde bulundu; "Ceza İnfaz Yasası'nda bir değişikliğin gündeme gelmesi bekleniyordu? Zamanlama var mı?" sorusu üzerine Muş, "Birden fazla paketimiz olacak. Ceza İnfaz Kanunu'nda da değişiklik öngören bir çalışmamız söz konusu. Orada çalışmalarımız yürüyor. Bittikçe, orada süreç devam ettikçe onu da sizlerle paylaşacağız." dedi.

ORTAK MUTABAKAT ARANIYOR

Cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısındaki fazlalığa da değinen Bostancı, "Cezaevlerindeki insan sayısı 300 bine ulaşmış görünüyor. Cezaların infazına ilişkin Meclis'te bu konuda ortak mutabakatın çıkmasını umuyoruz" değerlendirmesini yaptı.

O SUÇLARI KAPSAMAYACAK!

Çalışma bir genel af niteliğinde değil, şartlı salıverilme ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak. Yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50'ye çekilecek.

Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Çalışmada çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor.

AF YASASI VE CEZA İNDİRİMİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Yapılan açıklamalara göre yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak.

Düzenleme çalışmaları geçtiğimiz aylarda başlasa da Meclis'in tatile girmesiyle birlikte konunun yasalaşması yeni döneme kalmıştı. Ekim ayında TBMM'nin yeniden açılmasının ardından gündeme gelecek ilk konulardan birinin ceza infaz düzenlemesi olacak. Yani, af yasasının Ekim ayında çıkması bekleniyor.