Af yasasında son durum ne? Ceza indirimi Meclis'e gelecek mi? İşte son af haberleri

Binlerce mahkum yakını af yasasının Meclis açıldığında gündeme gelip gelmeyeceğini merak ediyor. TBMM 1 Ekim'e kadar tatile girdi. 1 Ekim'den sonraki süreçte Meclis açılacak ve çalışmalarına kaldığı yerden devam edecek. Bu bağlamda gündeme gelen ilk konulardan birisinin af yasası olması bekleniyor. Binlerce mahkum yakını Ekim ayına az bir zaman kala Af yasası ne zaman çıkacak sorusuyla ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Peki, Af yasasında son durum ne? Ceza indirimi Meclis'e gelecek mi? İşte son af haberleri...

Giriş Tarihi 03 Eylül 2019, 17:31 Güncelleme 03 Eylül 2019, 17:39
Af yasasında son durum ne? Ceza indirimi Meclis’e gelecek mi? İşte son af haberleri

İÇİNDEKİLER

Af yasası için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Aynı zamanda mahkum yakınları af yasası hakkındaki son gelişmelerle ilgili araştırmalarını sürdürüyor. Birçok mahkum yakını af yasası ile ilgili yapılacak açıklamaları yakından takip ediyor. Aynı zamanda af yasasının Meclis gündemine ne zaman geleceği de merak konusu. İşte af yasasına dair merak edilen detaylar...

YARGI REFORMU PAKETİ NELERİ KAPSIYOR?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Güven veren ve erişilebilir adalet" sloganıyla hazırlanan 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyetin bulunduğu Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin "Bütün Türkiye'nin metni" olduğunu belirtti. Gül, "Yargı Reformu Strateji Belgesi, hükümetimizin, devletimizin milletimize sözüdür, taahhüdüdür." dedi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Adalet Bakanlığınca hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi için ilk adım TBMM'nin açılmasıyla atılacak.

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

TBMM' 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Meclis'in 1 Ekim'den sonra açılması bekleniyor. Yeni af yasası kapsamında infaz sürelerinin düşürülmesi beklenirken, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda da ceza arttırımı olacak. Af yasasının Meclis gündemine 1 Ekim'den sonra gelmesi bekleniyor.

TERÖRÜ, TECAVÜZCÜYÜ, ŞİDDETİ VE İSTİSMARI KAPSAMAYACAK

Yeni çalışma; terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek, bu oran yüzde 50'ye çekilecek.

KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ

Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor. Bu kapsamda kadın cinayetleri için en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması bile cezaevinde bulunanların indirimden yararlanması ve cezalarını mevcut sisteme göre çekmeden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek.

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ KİMLERİ KAPSAYACAK?

Çalışma bir genel af niteliğinde değil, şartlı salıverilme ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak.

Yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak.

Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50'ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Çalışmada çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor.