Mahkum affı çıkış tarihi ne zaman? Af yasası en son durum nedir?

AF- Af yasası olarak da ifade edilen ceza infaz düzenlemesi ile ilgili son dakika haberleri kapsama giren kişiler ve yakınları tarafından merak konusu olmaya devam ediyor. Düzenlemenin yasalaşmasının ardından tahliye olacak binlerce kişi Meclis çalışmalarının hangi tarihte başlayacağını araştırmayı sürdürüyor. Peki, af yasası ne zaman çıkacak ve ceza infaz düzenlemesi ile ilgili son durum ne?

Giriş Tarihi 31 Ağustos 2019, 17:17 Güncelleme 15 Eylül 2019, 15:15
Mahkum affı çıkış tarihi ne zaman? Af yasası en son durum nedir?

İÇİNDEKİLER

AF- af yasası ile ilgili yeni gelişmeler son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Af yasası nasıl olacak sorusu ise oldukça merak ediliyor. Detaylı bilgileri haberimizde verdik. Yapılacak olan çalışma genel af niteliğinde değil, şartlı salıverilme ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak.

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

2019 Ekim ayında yeni yasama dönemine başlayacak Meclis'in Yeni Af düzenlemesi için çalışmalara başlaması bekleniyor. Halihazırda mevcut olan çalışmalar üzerinden gidilerek kısa sürede ceza infaz düzenlemesinin meclis gündemine getirilmesi ve yasalaşması beklenmekte. Af düzenlemesi yasalaşır yasalaşmaz, cezaevlerindeki binlerce hükümlüye tahliye yolu açılacak!

CEZA İNFAZ DÜZENLEMESİ O SUÇLARI KAPSAMIYOR!

Çalışma bir genel af niteliğinde değil, şartlı salıverilme ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesi ile özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi olacak. Yeni çalışma terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50'ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak. Çalışmada çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak bazı düzenlemelere de yer veriliyor.

Hangi Suçlar Af Yasasından Faydalanabilecek? Af Hangi Suçları Kapsayacak?

TBMM'de gündeme gelen çalışmanın af niteliğinde değil bir genişletilmiş şartlı salıverilme ve denetimli serbestlik modeli getireceği iddia ediliyor. Bu çalışmaya göre terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarından hüküm giyenler, bu yasadan faydalanıp tahliye olamayacak!

Yaptırım Süresi Yüzde 66'den Yüzde 50'ye Düşürülecek

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş parlamentonun açılması halinde yapılacak ilk görüşmelerden bir tanesinin ceza infaz yasası olacağını belirtmişti. Kurtulmuş, yaptırım süresinin yüzde 66'dan yüzde 50'ye düşmesinin beklendiğini işaret ederek bu uygulamaya göre cezasını dolduran mahkumların serbest bırakılacağını ancak taciz, tecavüz, istismar ve terör gibi suçların kapsam dışı bırakılacağını söyledi.