Meteoroloji'den Ekrem İmamoğlu'nun yağışa ilişkin iddialarına yanıt

Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul’da yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilişkin, “Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden gelen yağış ile ilgili uyarı 12.30 civarında, İstanbul’da o saatte yağış başlamıştı ve 15 dakika içinde zaten hadise gerçekleşti. Bilgi akışı çok yoğun ve hızlı bir şekilde paylaşılmalı” şeklindeki açıklamasını yalanladı.

Giriş Tarihi 18 Ağustos 2019, 18:25 Güncelleme 18 Ağustos 2019, 23:28
Meteoroloji’den Ekrem İmamoğlu’nun yağışa ilişkin iddialarına yanıt

İÇİNDEKİLER

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında; "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 2019 Cumartesi günü saat 12.30'da yayımladığımız uyarıyı sadece dikkate almış, 13 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yayımladığımız diğer raporları ise dikkate almamaktadır" denildi.



"'ORTA' DEĞİL, 'KUVVETLİ' OLARAK RAPOR EDİLMİŞTİR"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Ekrem İmamoğlu'nun, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı 'orta' şiddetli idi" açıklamasına ilişkin, "Bu doğru değildir!!! 17 Ağustos 2019 Cumartesi günü Genel Müdürlüğümüz tarafından İstanbul için yayımlanan uyarıda yağış şiddeti; "orta" değil, "kuvvetli" olarak rapor edilmiştir" denildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, İstanbul'da yaşanan sel ve su baskınlarıyla ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne yönelik suçlamasının gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün; 17 Ağustos tarihinde gerçekleşen ve İstanbul'da bir kişinin de öldüğü şiddetli yağışlarla ilgili dört gün önceden uyarıda bulunduğu bildirildi.

"İMAMOĞLU, 13 AĞUSTOS 2019 TARİHİNDEN İTİBAREN YAYIMLADIĞIMIZ RAPORLARI DİKKATE ALMAMAKTADIR"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yazılı açıklamasında; "İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 17 Ağustos 2019 Cumartesi günü saat 12.30'da yayımladığımız uyarıyı sadece dikkate almış, 13 Ağustos 2019 tarihinden itibaren yayımladığımız diğer raporları ise dikkate almamaktadır" denildi.

"İSTANBUL İÇİN YAYIMLANAN UYARIDA YAĞIŞ ŞİDDETİ; "ORTA" DEĞİL, "KUVVETLİ" OLARAK RAPOR EDİLMİŞTİR"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün; Ekrem İmamoğlu'nun, "Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı 'orta' şiddetli idi" şeklindeki açıklamasını yalanladı ve "Bu doğru değildir!!! 17 Ağustos 2019 Cumartesi günü Genel Müdürlüğümüz tarafından İstanbul için yayımlanan uyarıda yağış şiddeti; "orta" değil, "kuvvetli" olarak rapor edilmiştir" denildi.


METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, EKREM İMAMOĞLU'NU YALANLADI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada; Ekrem İmamoğlu'nun, İstanbul'da yaşanan sel ve su baskınlarına ilişkin; "AKOM'dan bilgileri kontrol ettirdim bize Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden gelen yağış ile ilgili uyarı 12.30 civarında, İstanbul'da o saatte yağış başlamıştı ve 15 dakika içinde zaten hadise gerçekleşti. Bilgi akışı çok yoğun ve hızlı bir şekilde paylaşılmalı" şeklinde açıklamada bulunduğu hatırlatıldı.

13 AĞUSTOS 2019 SALI GÜNÜNDEN İTİBAREN HAVA RAPORLARI YAYINLADIK
Açıklamada; Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün 13 Ağustos 2019 Salı gününden itibaren hava raporları yayınladığı ve kurumun Salı günkü raporunda, "Yurdumuzun Kuzey ve Kuzeybatı kesimlerini etkilemesi beklenen yağışlı sistem"in tüm kamu kurum ve kuruluşları, basın- yayın organlarıyla paylaşıldığı hatırlatıldı.

"15 AĞUSTOS VE 16 AĞUSTOS TARİHLERİNDE SABAH 06.00 İLE AKŞAM SAAT 18.00'DE HAVA RAPORU YAYIMLADIK"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında şöyle denildi:
"15 Ağustos Perşembe ve 16 Ağustos Cuma tarihlerinde sabah 06.00 ile akşam saat 18.00 de yayımladığımız "hava raporlarında" yer alan "Marmara Bölgesinin Doğusu ve İstanbul için gök gürültülü sağanak yağış beklentisini" içeren bilgiler; belediyeler olmak üzere ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarımıza "E-posta yoluyla" gönderilmiştir."

Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü olarak hazırladığımız tüm tahmin ve öngörü uyarılarımız; kurumsal internet sitemiz, E-posta, MGM Mobil Uygulaması, Sosyal Medya Hesapları, Kısa Mesaj Servisi (SMS), faks, telefon ve resmi yazılarla yerel ve ulusal basın aracılığı ile hızlı ve yoğun bir şekilde halkımıza ve yetkililere anında ulaştırılmıştır."

"HAVA RAPORLARIMIZ 14-15-16 AĞUSTOS 2019 TARİHLERİNDE TÜM BASIN-YAYIN ORGANLARINDA YER ALDI"
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında şöyle denildi:
"Marmara Bölgesi ve İstanbul için beklenen kuvvetli yağışla" ilgili haberler;
14, 15, 16 Ağustos 2019 tarihlerinde tüm basın-yayın organlarımız, günler öncesinden bültenlerinde İstanbul ile ilgili kuvvetli yağış konusuna gerek canlı yayınlarla gerekse de ara ve ana haber bültenlerinde sıkça ve defaten yer vermişlerdir. Basın kuruluşlarımızın gösterdiği bu duyarlılığa da ayrıca teşekkür ediyoruz."

Açıklamada; Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'la ilgili uyarı ve televizyonlara yansımasına ilişkin görseller de paylaşıldı.

KANAL ADI: A HABER

TARİH: 16.08.2019/CUMA

KANAL ADI: FOX HABER

TARİH: 17.08.2019/CUMARTESİ

SAAT: 10.30

KANAL ADI: TRT HABER
TARİH: 16.08.2019/CUMA

KANAL ADI: TRT HABER

TARİH: 15.08.2019/PERŞEMBE