Af yasası ne zaman çıkacak? Ceza indirimi Meclis açıldığında gündeme gelecek mi?

Yüz binlerce mahkum ve aileleri af yasasındaki son durum hakkında araştırmalarını sürdürüyor. Mahkum yakınları arama motorlarında "Af yasası ne zaman çıkacak?" sorusuna yanıt arıyor. Ceza indirimi ve af yasasının Meclis gündemine ne zaman geleceği merak konusu. Peki, ceza indirimi Meclis'e gelecek mi? İşte son af haberleri...

Giriş Tarihi 17 Ağustos 2019, 16:57 Güncelleme 19 Ağustos 2019, 16:25
Af yasası ne zaman çıkacak? Ceza indirimi Meclis açıldığında gündeme gelecek mi?

İÇİNDEKİLER

Af yasasına dair son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından merakla takip ediliyor. Yüz binlerce mahkum ve aileleri ceza indirimi ve af yasasına ilişkin araştırmalarını sürdürüyor. Genel af yasası ve ceza indirimi haberleri birçok kişi araştırmalarına devam ederken internette çeşitli sorgulatmalar yapıyor. Peki, af yasası ne zaman çıkacak? Ceza indirimi Meclis'e gelecek mi? İşte son gelişmeler...

AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

TBMM'nin 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Meclis'in 1 Ekim'den sonra açılması bekleniyor. Yeni af yasası kapsamında infaz sürelerinin düşürülmesi beklenirken, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlarda da ceza arttırımı olacak. Af yasasının Meclis gündemine ne zaman geleceği henüz bilinmiyor.

TBMM'DE ZAMAN YETMEDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Tatil öncesi ekonomi ile ilgili reform paketi onaylanırken, ceza infaz yasası gündeme gelmedi.

80 BİN KADER MAHKUMU SERBEST KALABİLİR

Adalet Bakanlığı ve AK Parti'nin hukukçu milletvekillerinin hazırladığı, içinde ceza infaz sisteminde değişiklik hükümlerinin de yer aldığı yargı paketinin tatil öncesi Meclis'e sunulması bekleniyor. Teklifin kanunlaşması durumunda, son yapılan hesaplamalara göre cezaevlerindeki 80 binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün serbest kalacağı belirtiliyor.

TUTUKLULUK SÜRESİ DEĞİŞECEK

Yargı paketinde tutukluluk süreleriyle ilgili düzenlemeler de olacak. Buna göre, terör ve toplu suçlarda iki seneden fazla tutukluluk söz konusu olmayacak. Ağır cezalık suçlarda bir sene, asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren suçlarda da tutukluluk süresi altı ayı geçemeyecek. Tutukluluk süreleri dolanlar, haklarında kesinleşmiş yargı kararı yoksa kanun çıktığında tutuksuz yargılanacaklar.

TERÖRÜ, TECAVÜZCÜYÜ, ŞİDDETİ VE İSTİSMARI KAPSAMAYACAK

Yeni çalışma; terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacak. Ancak infaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek, bu oran yüzde 50'ye çekilecek. Yani cezaevinde kalma süresi kısalacak.

KADIN VE ÇOCUK CİNAYETLERİ

Toplumu derinden etkileyen ve kamu vicdanını sızlatan kadına şiddet kadın cinayetleri, çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar ve cinayetler için ise ayrı bir düzenleme yapılması planlanıyor. Bu suçlar için cezaevinde kalış sürelerinin arttırılması düşünülüyor. Bu kapsamda kadın cinayetleri için en az 40 yıl, çocuk suçlarında da 50 yıl cezaevinde kalması üzerinde duruluyor. Bu yönde bir düzenleme yapılması bile cezaevinde bulunanların indirimden yararlanması ve cezalarını mevcut sisteme göre çekmeden dışarı çıkmalarına izin verilmeyecek.