2019 mahkum affı ne zaman görüşülecek?

Cezaevlerindeki binlerce mahkum ve ailelerinin gözü kulağı TBMM'de... TBMM'nin yeni yasama yılına başlamasıyla birlikte Af yasasını görüşüp görüşmeyeceği merak ediliyor. İlk olarak Milliyetçi Hareket Partisi'nin ortaya attığı "Af yasası" vaadi, TBMM'de görüşülecek mi? Eğer ceza infaz düzenlemesiyle ilgili gerekli değişiklikler yapılırsa, cezaevlerindeki binlerce mahkum tahliye edilecek.

Giriş Tarihi 16 Ağustos 2019, 13:13 Güncelleme 18 Ağustos 2019, 09:49
2019 mahkum affı ne zaman görüşülecek?

İÇİNDEKİLER

Cezaevlerinde yatan mahkumlar ve aileleri, Af yasasını ve yeni ceza infaz düzenlemelerini bekliyor. Peki Af çıkacak mı? Af yasası görüşmeleri ne zaman başlayacak? 2019 af yasası çalışmaları olacak mı? MHP'nin seçim vaadi olarak açıkladığı Af yasasına dair detaylar haberimizde... CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu ve temsilcisi bulunan tüm partileri Adil Yargılama Hakkı konusunda gerçekleştireceği toplantıya davet etti.


CHP'den 8 partiye çağrı: Gelin görüşelim

CHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu ve temsilcisi bulunan tüm partileri Adil Yargılama Hakkı konusunda gerçekleştireceği toplantıya davet etti. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yeni yasama yılının başında Meclis'e gelmesi beklenen yargı paketi konusunda toplantı yapmaya hazırlanıyor. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu'nun koordine edeceği toplantıya AK Parti, MHP, HDP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, BBP ve TİP çağrıldı. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu başkanlığında, CHP'nin Adalet Komisyonu üyelerinin katılımıyla, yargı reformuyla ilgili 'Adil Yargılama Hakkı' konusunda 18 Ağustos'ta İstanbul'da bir toplantı gerçekleştirilecek. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; toplantıya AK Parti, MHP, HDP, İYİ Parti, Demokrat Parti, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Türkiye İşçi Partisi davet edilirken, Adalet Bakanlığı'na da toplantıya katılması için davet gönderildi.

Partilere gönderilen notun içeriği

Siyasi partilere gönderilen davet yazısının ekinde yer alan bilgilendirme notunda da CHP'nin yargı paketine yönelik tutumu yer aldı. Bilgilendirme notunda, "Adalet Bakanlığı tarafından Mayıs 2019'da yayımlanan Yargı Reformu Stratejisi Belgesi, adil yargılanma hakkının güvence altına alınabilmesi için yasal düzenlemenin acil bir gereklilik olduğunu ortaya koyduğu halde TBMM, herhangi bir düzenleme yapmadan tatile girdi. Yasa önerme yetkisi milletvekillerine ait olduğuna göre, siyasal parti ayrımı yapılmaksızın TBMM'de temsil edilen partilere mensup vekillerin ortak çalışmasıyla hazırlanacak bir yasa önerisi, adil yargı hedefine uygun düşecektir" görüşü yer aldı.

Yeni Af Yasası Ne Zaman Çıkacak? Af düzenlemesi Yapılacak mı?

2019 Ekim ayında yeni yasama dönemine başlayacak Meclis'in Yeni Af düzenlemesi için çalışmalara başlaması bekleniyor. Halihazırda mevcut olan çalışmalar üzerinden gidilerek kısa sürede ceza infaz düzenlemesinin meclis gündemine getirilmesi ve yasalaşması beklenmekte. Af düzenlemesi yasalaşır yasalaşmaz, cezaevlerindeki binlerce hükümlüye tahliye yolu açılacak!

Hangi Suçlar Af Yasasından Faydalanabilecek? Af Hangi Suçları Kapsayacak?

TBMM'de gündeme gelen çalışmanın af niteliğinde değil bir genişletilmiş şartlı salıverilme ve denetimli serbestlik modeli getireceği iddia ediliyor.

Bu çalışmaya göre terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarından hüküm giyenler, bu yasadan faydalanıp tahliye olamayacak!

Yaptırım Süresi Yüzde 66'den Yüzde 50'ye Düşürülecek

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş parlamentonun açılması halinde yapılacak ilk görüşmelerden bir tanesinin ceza infaz yasası olacağını belirtmişti. Kurtulmuş, yaptırım süresinin yüzde 66'dan yüzde 50'ye düşmesinin beklendiğini işaret ederek bu uygulamaya göre cezasını dolduran mahkumların serbest bırakılacağını ancak taciz, tecavüz, istismar ve terör gibi suçların kapsam dışı bırakılacağını söyledi.