Ekrem İmamoğlu mazbatayı aldı mı, ne zaman alacak? Mazbata ne demek? Mazbata nedir ve kimlere verilir?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimlerde yüzde 54,21 oranında bir oy alarak ipi göğüsleyen Ekrem İmamoğlu'nun bugün ya da yarın mazbatasını alarak görevine başlaması bekleniyor. İmamoğlu, görevi İBB Başkanlığı'na vekaleten atanan Ali Yerlikaya'dan alacak. Tutanağa göre ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Millet İttifakı'nın adayı Ekrem İmamoğlu, oyların yüzde 54,21'ine denk gelen 4 milyon 741 bin 868'ini aldı. Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım da oyların yüzde 44,99'una denk gelen 3 milyon 935 bin 453 oy aldı. 23 Haziran İstanbul seçimlerinin ardından vatandaşlar büyük bir merakla mazbata ne demek sorusuna yanıt arıyor.

Giriş Tarihi 26 Haziran 2019, 09:54 Güncelleme 26 Haziran 2019, 09:54
Ekrem İmamoğlu mazbatayı aldı mı, ne zaman alacak? Mazbata ne demek? Mazbata nedir ve kimlere verilir?

İÇİNDEKİLER

Son Dakika: 31 Mart'ta seçimin iptal edilmesinin ardından 23 Haziran'da ikinci kez yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin birleştirme tutanakları dün İstanbul İl Seçim Müdürlüğü panosuna asıldı. Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra Saraçhane'deki İBB Başkanlık binasının önünde İstanbullularla buluşacak. İmamoğlu daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan mührü alarak görevine resmen başlayacak. Peki Mazbata ne demek? Mazbata nedir ve kimlere verilir?

Mazbatanın bugün verilmesi planlanıyor

Seçimin sonuçlanmasının ardından itiraz süreci başladı. Maddi hatalar düzeltildi. Sandık kurulu tutanakları ve kararlarına karşı ilçe seçim kurullarına bugün saat 15.00'e kadar itiraz hakkı bulunuyor. Partilerin seçim sonuçlarına itiraz etmesi beklenmediği için mazbatanın bugün düzenlenerek İmamoğlu'na verilmesi ihtimali yüksek. Ancak mesai saatleri içinde yasal süreç sonuçlandırılamazsa Ekrem İmamoğlu'na mazbatanın yarın verilmesi bekleniyor.

Mazbatayı alır almaz Saraçhane'de İstanbullularla buluşacak

İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra Saraçhane'deki İBB Başkanlık binasının önünde İstanbullularla buluşacak. İmamoğlu daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'dan mührü alarak görevine resmen başlayacak. YSK'nın 6 Mayıs günü İstanbul seçimini iptal etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı, 7 Mayıs günü İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'yı 23 Haziran'da yapılacak seçime kadar İBB Başkan vekili olarak görevlendirmişti.

MAZBATA NE DEMEK?

Mazbata, seçimlerin ardından sık sık gündeme gelen konular arasında yer alıyor. Arapça kökenli bu kelime, Osmanlı döneminden bu yana kullanılıyor. Resmî yazışmalarda 'tutanak' olarak adlandırılan kelime, günlük dilde 'mazbata' şeklinde kullanılıyor.

Mazbata kelimesi, daha çok genel seçimlerin ardından duyulsa da yalnızca milletvekilleri mazbata almıyor. Cumhurbaşkanı, belediye başkanları, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata ile göreve başlıyor. Saltanatın kaldırılmasının ardından halife seçilen Abdülmecid Efendi'ye de Büyük Millet Meclisi tarafından mazbata verilmiş. Yeni halifeye mazbatasını, dönemin Kırşehir milletvekili Müfid Efendi başkanlığındaki heyet kırmızı bir atlas kese içinde sunmuş.

MAZBATA KİMLERE VERİLİR?

Mazbata cumhurbaşkanı, vekillere, belediye başkanlarına, danıştay, sayıştay ve yargıtaylara verilmektedir.

EKREM İMAMOĞLU KİMDİR, KAÇ YAŞINDA?

Ekrem İmamoğlu, 1970 yılında Trabzon'da dünyaya geldi. Eğitimini Trabzon Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nden mezun oldu. Yine İstanbul Üniversitesi'nde İnsan Kaynakları ve Yönetimi bilim dalında Yüksek Lisans eğitimi aldı.

1992 yılında aile şirketinde Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi ile iş hayatına başladı. Okul yıllarında amatör olarak futbol oynadı. Trabzonspor Futbol Kulübü, Trabzonspor Basketbol Kulübü ve Beylikdüzüspor Kulübü'nde yöneticilik yaptı.

2009'da CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı oldu. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanı seçildi.

1991'den bu yana Beylikdüzü'nde yaşayan Ekrem İmamoğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.