EYT, af yasası, 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası Meclis'e gelecek mi? İşte son durum...

Türkiye Büyük Millet Meclisi askerlik yasasıyla ilgili görüşmelerine Genel Kurul'da devam ediyor. Bu nedenle milyonlarca vatandaşın gözü kulağı Meclis'te! Af yasası, EYT, 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasasında son durum milyonlar tarafından büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, af yasası, 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası Meclis'e gelecek mi? İşte merakla araştırılan son gelişmeler ve detaylar...

Giriş Tarihi 24 Haziran 2019, 18:25 Güncelleme 24 Haziran 2019, 18:28
EYT, af yasası, 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası Meclis’e gelecek mi? İşte son durum...

İÇİNDEKİLER

Meclis gündeminde şu sıralar yeni askerlik sistemi yer alıyor. Askerlik sistemi için yasa çalışmalarında artık sona gelindi. Şimdi milyonlarca vatandaş gözlerini EYT, Af yasası, 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasasına çevirdi. Vatandaşlar merakla Meclis'ten gelecek haberi bekliyor. Af yasasından erken emeklilik yasasına birçok konunun Meclis'te görüşülüp görüşülmeyeceği merak ediliyor. Peki, EYT, Af yasası, 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası Meclis'e gelecek mi? İşte son durum...

EYTDE SON DURUM NE?

MHP lideri Devlet Bahçeli EYT hakkında, "Bizim seçim beyannamemizde bu konu var. Ayrıca milletvekili arkadaşlarımız bu konu üzerinde de çalıştılar. Hatta meclise bir teklif de sundular. Ancak 49 milletvekiliyle bunu çıkartmamız mümkün değil. Birde bunun şu anki maliyeti Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı iç ve dış sorunlar içerisinde ille de bunu çıkartacağız diyerek kimseyi kandırmaya da gerek yok. Şu an için bunun çıkması mümkün değil." şeklinde konuştu.

AF YASASINDA SON DURUM NE?

İnfaz yasasında yapılacak değişiklikle, terör suçları hariç, cezasının yüzde 50'sini çeken serbest kalacak. Kadın ve çocuğa şiddet, tecavüz suçlarının cezası artacak. Suç işleyen bir gün dahi olsa cezasını çekecek. Terör, uyuşturucu, kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlar hariç olmak üzere, "kamuoyunun vicdanını sızlatmayacak" suçlarda ceza indirimine gidilmesine yönelik çalışmada sona gelindi. Bu kapsamda Ceza İnfaz Kanunu'nda (CİK) yapılacak değişikliklerin seçim sonrası Meclis gündemine geleceği, ancak yasalaşma sürecinin 1 Ekim'den sonraya kalacağı belirtiliyor.

3600 EK GÖSTERGEDE SON DURUM NE?

Yakın zamanda gündeme gelmesi öngörülen yeni düzenlemeye ilişkin Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile ilgili bakanlıkların çalışmaları sürüyor.

Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerini kapsaması beklenen düzenlemeyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki ek gösterge cetveli yeniden belirlenecek. Ek göstergenin 3600'e çıkarılmasıyla memurların emekli aylıkları ve ikramiyeleri artacak. Böylece yaklaşık 1,5 milyon memurun ek gösterge beklentisi karşılanacak.

NAFAKADA SON DURUM NE?

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan nafaka konusunda teklif hazırladı. MHP olarak hazırladıkları yasa teklifini henüz TBMM Başkanlığı'na vermediklerini belirten Sefer Aycan, teklifteki düzenlemeleri şöyle anlattı: "Nafaka ödemelerine sınır getirilerek, evlilik süresine göre nafaka süresi belirlenecek. 1 yıl evli kalmış ise 1 yıl, 2 yıl evli kalmış ise 2 yıl, 5 yıl evli kalmış ise 3 yıl, 10 yıl evli kalmış ise 4 yıl ve 15 yıl evli kalmış ise 5 yıl nafaka ödemesi yapılabilir."

HAL YASASINDA SON DURUM NE?

31 Mart seçimleri tamamlandıktan sonra seçim sonrasına bırakılan birçok önemli konu ile ilgili görüşme yapılması bekleniyor. Parlamento henüz toplanmadı ancak gündeme alınacak ilk konular arasında 3600 ek gösterge, genel af, tek tip askerlik, hal yasası yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak "Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019"u açıkladı. Bakan Berat Albayrak yaptığı açıklamada yeni reform paketinin bu yıl içerisinde çıkacağını belirtti.