Son dakika: Askerlik 6 aya düştü mü? Askerlik yasasında son durum ne? Ne zaman yasalaşacak?

Askerlik yasası yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle birçok kişi askerlik yasasındaki son durumu merak ediyor. Vatandaşlar şimdi askerlik yasasıyla ilgili gelişmeler hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, askerlik 6 aya düştü mü? Askerlik yasasında son durum ne? İşte askerlik yasasına ilişkin merak edilen detaylar...

Giriş Tarihi 18 Haziran 2019, 19:40 Güncelleme 19 Haziran 2019, 10:04
Son dakika: Askerlik 6 aya düştü mü? Askerlik yasasında son durum ne? Ne zaman yasalaşacak?

İÇİNDEKİLER

Askerlik yasası gündemin en önemli başlıkları arasında yer alıyor. Askerlik yasasına ilişkin son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Bilindiği üzere, getirilen düzenleme yoklama kaçaklarından bakayalara, tek tip askerlik süresinden bedelliye kadar geniş ve kapsamlı değişiklikleri içeriyor. Peki, Askerlik 6 aya düştü mü? Askerlik yasasında son durum ne? İşte son detaylar...

ASKERLİK 6 AYA DÜŞTÜ MÜ?

Askerliği 6 aya düşüren madde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

ASKERLİK SÜRESİ 6 AY OLDU

Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.

YENİ SİSTEM

Yeni sistem askerlik süresini 12 aydan 6 aya düşürüyor.

Er ve erbaşlar isterse 6 ay daha maaş alarak askerliğe devam edebilecek, yüksekokul mezunları yedek astsubay olarak askerlik yapabilecek.

Askerliğini yedeksubay olarak yapmayı tercih eden doktorlar, devletteki mecburi hizmetini tamamlamış sayılacak.

Bedelli askerlik kalıcı hale gelecek, her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Fazla başvuru olması durumunda kura çekilecek.

Memur maaş katsayısına göre değişecek olan bedel bu yıl için 31 bin lira civarında olacak.

Bedelli askerlik başvurusunun kategorize edilebileceği, yaş grubuna göre öncelik verilebileceği belirtiliyor.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Meclis'te bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklif bulunuyor. Muhalefetle anlaşma sağlanarak geçirilmek istenen teklif için görüşmeler Genel Kurul'da bu hafta da devam ediyor.