Askerlik yasası Meclis'ten geçti mi? Askerler ne zaman terhis olacak? İşte son durum

Askerlik yasasına dair detaylar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülmeye devam ediyor. Yüz binlerce kişiyi yakından ilgilendiren askerlik yasasının Meclis'ten geçip geçmediği de merak konusu. Peki, Askerlik yasası Meclis'ten geçti mi? Askerler ne zaman terhis olacak? İşte askerlik yasasına ilişkin son detaylar...

Giriş Tarihi 18 Haziran 2019, 21:17 Güncelleme 19 Haziran 2019, 10:03
Askerlik yasası Meclis’ten geçti mi? Askerler ne zaman terhis olacak? İşte son durum

İÇİNDEKİLER

Askerlik yasasına ilişkin son dakika gelişmeleri vatandaşlar tarafından büyük bir önemle takip ediliyor. Askerlik yasası Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) gündemindeki en önemli başlıklar arasında yer alıyor. Peki, askerlik yasası Meclis'ten geçti mi? Askerler ne zaman terhis olacak? İşte askerlik yasasındaki son gelişmeler...

ASKERLİK YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

Askerlik yasasının maddeleri Meclis'te görüşülüyor. Yasa için görüşmeler Genel Kurul'da bu hafta da devam ediyor.

ASKERLİK 6 AYA DÜŞTÜ MÜ?

Askerliği 6 aya düşüren madde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edildi.

ASKERLER NE ZAMAN TERHİS OLACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Başkanlığına sundukları yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifine göre askerliğin 6 aya düşürüleceğini, bu süreyi dolduranların kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşacağını söyledi.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muş, bir gazetecinin, "Şu anda askerde olanlar yararlanacak mı?" sorusu üzerine, "Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 6 ayı dolduranlar terhis olabilecekler." yanıtını verdi. Muş, isterlerse bu kişilerin 6 ay daha görev yapabileceğini istemezlerse de terhis olabileceğini söyledi.

Kanun yürürlüğe girdiğinde kaç kişinin terhis olacağının sorulması üzerine Muş, bunun planlamasını Genelkurmay Başkanlığının yaptığını belirterek, gerekli açıklamaları onların yapacağını ifade etti.

ASKERLİK SÜRESİ 6 AY OLDU

Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.

YENİ SİSTEM

Yeni sistem askerlik süresini 12 aydan 6 aya düşürüyor.

Er ve erbaşlar isterse 6 ay daha maaş alarak askerliğe devam edebilecek, yüksekokul mezunları yedek astsubay olarak askerlik yapabilecek.

Askerliğini yedeksubay olarak yapmayı tercih eden doktorlar, devletteki mecburi hizmetini tamamlamış sayılacak.

Bedelli askerlik kalıcı hale gelecek, her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Fazla başvuru olması durumunda kura çekilecek.

Memur maaş katsayısına göre değişecek olan bedel bu yıl için 31 bin lira civarında olacak.

Bedelli askerlik başvurusunun kategorize edilebileceği, yaş grubuna göre öncelik verilebileceği belirtiliyor.