Yeni askerlik sistemi nasıl olacak, maddeleri neler? Askerlik 6 aya düştü mü?

Yeni askerlik sistemine dair son detaylar vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren yasayla ilgili "Yeni askerlik sistemi nasıl olacak, maddeleri neler?" sorularına yanıt aranıyor. Peki, askerlik 6 aya düştü mü? İşte askerlik yasasında dair son gelişmeler ve detaylar...

Giriş Tarihi 13 Haziran 2019, 18:16 Güncelleme 14 Haziran 2019, 09:59
Yeni askerlik sistemi nasıl olacak, maddeleri neler? Askerlik 6 aya düştü mü?

İÇİNDEKİLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin salı günü çalışmalara başlamasının ardından gündeme gelen ilk konulardan birisi yeni askerlik sistemi oldu. Birçok kişi şimdi merakla askerlik yasası hakkındaki son dakika gelişmelerini öğrenmek istiyor. Peki, yeni askerlik sistemi nasıl olacak, maddeleri neler? Askerlik 6 aya düştü mü? İşte son gelişmeler...

BAŞKAN ERDOĞAN DUYURDU: HAYIRLI OLSUN

Twitter hesabından yeni askerlik sistemiyle ilgili paylaşım yapan Başkan Erdoğan, "Yeni Askerlik Sistemi düzenlemesinin ülkemize, milletimize, gençlerimize ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize hayırlı olmasını diliyorum." diye yazdı.

İKİ MADDE KABUL EDİLDİ

Askerlik süresini kısaltan ve bedelli askerliği sürekli hale getiren düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Teklifin ilk 2 maddesi Genel Kurul'da kabul edildi.

İlk 2 maddenin kabulünün ardından Genel Kurul sona erdi.

Görüşmelere 18 Haziran Salı günü devam edilecek.

Genel Kurul, Savunma Bakanı Akar'ın muhalefetin itirazlarını alması, AK Parti kanadında değerlendirilmesi için kapandı. Muhalefet de Akar'ın kendileriyle paylaştığı konuları yetkili kurullarında ele alacak.

YENİ SİSTEM

Yeni sistem askerlik süresini 12 aydan 6 aya düşürüyor.

Er ve erbaşlar isterse 6 ay daha maaş alarak askerliğe devam edebilecek, yüksekokul mezunları yedek astsubay olarak askerlik yapabilecek.

Askerliğini yedeksubay olarak yapmayı tercih eden doktorlar, devletteki mecburi hizmetini tamamlamış sayılacak.

Bedelli askerlik kalıcı hale gelecek, her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Fazla başvuru olması durumunda kura çekilecek.

Memur maaş katsayısına göre değişecek olan bedel bu yıl için 31 bin lira civarında olacak.

Bedelli askerlik başvurusunun kategorize edilebileceği, yaş grubuna göre öncelik verilebileceği belirtiliyor.

BAKAN AKAR'DAN MUHALEFET PARTİLERİNE ZİYARET

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün düzenlemeyle ilgili muhalefet partilerini bilgilendirecek.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Meclis'te bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere Salı günü toplandı. Muhalefet ile anlaşma sağlanarak geçirilmek istenen teklif için görüşmeler Genel Kurul'da bu hafta da devam edecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

İlgili kanun teklifinde öne çıkan konulardan birisi bedelli askerlik ücreti durumunda. Geçtiğimiz günler içerisinde bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Akar, 5 binden 50 bin TL'ye projeksiyon yaptıklarını ve net kararı verdiklerini söyledi.