13 Haziran yeni askerlik yasası son dakika Meclis'ten geçti mi, yürürlüğe girdi mi? Askerler terhis oldu mu?

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin kabul edilen grup önerisiyle Askeralma Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan dün yaptığı açıklamada, düzenlemeyi bu hafta yasalaştırmayı hedeflediklerini belirtmişti. Bayramdan önce hem muhalefet hem de AK Parti içinde bazı vekiller teklife ilişkin endişelerini dile getirmiş, bunun üzerine görüşmeler bayram sonrasına kalmıştı. Teklif dün Genel Kurul gündemine gelirken, öncesinde AK Parti yönetimi, CHP ve İYİ parti yöneticileri ile bir araya gelerek teklifle ilgili görüşlerini aldı, ardından da basına kapalı gerçekleştirilen grup toplantısında milletvekillerine sunum yapıldı. Peki 13 Haziran yeni askerlik yasası son dakika Meclis'ten geçti mi, yürürlüğe girdi mi? Askerler terhis oldu mu?

Giriş Tarihi 13 Haziran 2019, 09:12 Güncelleme 13 Haziran 2019, 09:12
13 Haziran yeni askerlik yasası son dakika Meclis’ten geçti mi, yürürlüğe girdi mi? Askerler terhis oldu mu?

İÇİNDEKİLER

12 Haziran yeni askerlik yasası son dakika Meclis'ten geçti mi, yürürlüğe girdi mi? Askerler terhis oldu mu? AK Parti'li yöneticiler, gelen talepleri değerlendirilerek, yeni askerlik kanun teklifinde bazı değişiklikler yapılabileceğini söyledi. Ramazan Bayramı'nın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi çalışmalarına başladı. Bugün Meclis gündeminde yer alan konular arasında yeni askerlik sistemi bulunuyor. Birçok kişiyi yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemiyle ilgili son gelişmeler vatandaşlar tarafından araştırılıyor. "Askerlik yasası Meclis'ten geçti mi, yürürlüğe girdi mi?" soruları bu nedenle merak ediliyor. Peki, Askerler ne zaman terhis olacak? İşte son durum...

"GÜVENLİK ZAFİYETİ" ENDİŞESİ

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre: Toplantıda, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz ve AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı milletvekillerinin görüş ve önerilerini alarak sorularını cevaplandırdı. Edinilen bilgilere göre toplantıda, milletvekillerinin büyük bölümü, askerlik süresinin kısaltılacak olması sebebiyle altı ayını dolduran yükümlülerin toplu olarak terhis edilmesinin sınırlarımızda güvenlik zafiyetine yol açabileceği endişesini dile getirdi. Vekillerin bu endişesine karşın "Bütün sıcak bölgelere yönelik herhangi bir güvenlik zafiyeti yaşanmaması için gerekli planlamalar yapılıyor. Terhis olacakların yerine aynı sayıda profesyonel askerler görevlendirilecek" bilgilendirmesi yapıldı.

DÖVİZLE ASKERLİK KONUSU

Toplantıda, teklifle dövizle askerlik ücretinin artırılmasının, yurt dışındaki Türk yükümlülerin vatandaşlıktan çıkmasına neden olabileceği kaygısı da iletildi. Bazı milletvekilleri, 'Halen 2 bin avro olan dövizle askerlik ücreti bu yasa ile 5 bin avroya yükseltiliyor. Bu rakamı yüksek bulan yurt dışındaki Türk vatandaşları, askerlik yapmamak için vatandaşlıktan çıkmayı tercih edebilir. Bu konunun yeniden değerlendirilerek dövizle askerlik rakamının düşürülmesi gerekir' görüşünü dile getirdi.

YETKİYE ÇERÇEVE ÇİZİLECEK

AK Parti yöneticileri, hem muhalefetten hem de kendi milletvekillerinden gelen bu taleplerin değerlendirilerek, yeni askerlik yasa teklifinde bazı değişiklikler yapılabileceğini söyledi. Ayrıca, tasarıda Cumhurbaşkanı'na askerlikten muafiyeti yetkisi tanıyan 45'inci madde ile ilgili muhalefetin görüşlerinin dikkate alındığı ifade edildi. Toplantının ardından gazetecilere bilgi veren AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, muhalefetin de itirazlarının olduğu Cumhurbaşkanına "askerlikten muaf tutma" yetkisi veren maddeye ilişkin olarak, Cumhurbaşkanı'na infaz kanunlarında ceza muafiyeti hakkı verildiğini söyledi. Özkan, "Ceza normunu ihlal etmiş bir vatandaşın ceza muafiyetini öngören bir düzenleme infaz kanunlarında varken askerlikle ilgili bunu hayli hayli düzenlemek lazım. Bunun dışında zaten bu düzenleme eski kanunda da var. Ayrıca Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de, ABD'de yine aynı düzenleme var. Ama biz bu konuda uzlaşıya açığız" şeklinde konuştu. Özkan, bu yetkinin çerçevesinde bir değişikliğe gidilebileceğini kaydetti.

ASKERLİK SİSTEMİNDE SON DURUM NE?

TBMM Genel Kurulunda, AK Parti'nin kabul edilen grup önerisiyle Askeralma Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine başlandı.

ASKERLİK YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ Mİ?

Askerlik yasasına ilişkin kanun teklifine dair detaylar Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) görüşülüyor.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YASALAŞACAK?

Meclis'te bu hafta gündemin ilk sırasında yeni askerlik sistemine ilişkin teklif bulunuyor. Genel Kurul, AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan söz konusu kanun teklifini görüşmek üzere toplandı. AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan dün yaptığı açıklamada, düzenlemeyi bu hafta yasalaştırmayı hedeflediklerini belirtmişti. Öte yandan, AK Parti'nin TBMM'de gerçekleştirilen kapalı grup toplantısında, askerlik sistemini değiştiren 'asker alma kanunu' teklifi ile ilgili milletvekilleri bilgilendirildi.

ASKERLER ERKEN TERHİS OLACAK MI?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Başkanlığına sundukları yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifine göre askerliğin 6 aya düşürüleceğini, bu süreyi dolduranların kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşacağını söyledi.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muş, bir gazetecinin, "Şu anda askerde olanlar yararlanacak mı?" sorusu üzerine, "Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 6 ayı dolduranlar terhis olabilecekler." yanıtını verdi. Muş, isterlerse bu kişilerin 6 ay daha görev yapabileceğini istemezlerse de terhis olabileceğini söyledi.

Kanun yürürlüğe girdiğinde kaç kişinin terhis olacağının sorulması üzerine Muş, bunun planlamasını Genelkurmay Başkanlığının yaptığını belirterek, gerekli açıklamaları onların yapacağını ifade etti.

AK PARTİ GRUP ÖNERİSİ

AK Parti, TBMM'nin çalışma gün, gündem ve saatlerine ilişkin grup önerisini Genel Kurula taşıdı. Kabul edilen öneriye göre, Genel Kurul, "temel kanun" olarak görüşülecek olan Askeralma Kanunu Teklifi'nin bugün birinci bölümü, çarşamba günü ikinci bölümü, perşembe günü ise teklifin görüşmeleri tamamlanana kadar çalışacak.

AK Parti Grup önerisinin ardından Genel Kurulda, Askeralma Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de teklifin görüşmelerine katılmak için Genel Kurul salonuna geldi.

Öte yandan, Türkiye'nin Latin Amerika ve Karayip ülkelerine yönelik açılım politikasının parlamenter diplomasi boyutunun da güçlendirilmesi kapsamında TBMM'nin AND Topluluğunun danışma ve denetim organı olan AND Parlamentosuna gözlemci üye olmasına ilişkin TBMM Başkanlık Tezkeresi de Genel Kurulun onayına sunuldu.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNİN DETAYLARI NELER?

Teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek. Askerlik çağı, Cumhurbaşkanınca 5 yıla kadar uzatılabilecek veya kısaltılabilecek.

İstekli olanlardan Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek sayıda yükümlü, 240 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı peşin ödeyerek ve bir aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılacak. İstekli miktarının bedelli askerlikten yararlandırılacak miktardan fazla olması halinde, bedel ödemeye istekli olanlar kurayla seçilecek. Askerlik çağına girmeden önce yaşları değişenlerin yoklamaları, değişen yaşlarına göre yapılacak. Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri, askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacak.

Askerlik işlemlerinin yürütülmesine ilişkin görev ve sorumluluklarını zamanında yerine getirmeyenler hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak. Yoklama kaçakları, saklılar, bakayalar, geç iltihak bakayalara kaçak kaldıkları gün süresi kadar idari para cezası uygulanacak, kendiliğinden gelenlere her gün karşılığı 5, yakalananlara ise her gün karşılığı 10 lira idari para cezası kesilecek. Askerlik şubesi başkanlıkları, idari para cezası vermeye yetkili olacak.

Yurt dışında en az 3 yıl süreyle fiilen çalışanlar, Milli Savunma Bakanlığınca verilecek uzaktan eğitimi alanlar, durumlarını ispata yarayan belgelerle birlikte bağlı bulundukları Türk konsoloslukları aracılığıyla askerlik şubelerine başvuranlar dövizle askerlik hizmetinden yararlanacak.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte yoklama kaçağı, bakaya veya saklı olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere ilk bedelli askerlik kurasına girebilecek.