Af yasası ve ceza indirimi Meclis'e gelecek mi? Af haberlerinde son dakika gelişmesi var mı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Vatandaşların merakla araştırdığı sorular arasında "Af yasası Meclis'e gelecek mi?" sorusu yer alıyor. Af yasasının Meclis gündemine gelip gelmeyeceği merak konusu. Peki, af haberlerinde son dakika gelişmesi var mı? İşte son detaylar...

Giriş Tarihi 29 Mayıs 2019, 22:09 Güncelleme 30 Mayıs 2019, 03:07
Af yasası ve ceza indirimi Meclis’e gelecek mi? Af haberlerinde son dakika gelişmesi var mı?

İÇİNDEKİLER

Meclis çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Genel af yasası ve ceza indirimiyle ilgili tartışmalar devam ederken birçok kişi af yasası hakkındaki detayları araştırıyor.

AF YASASI VE CEZA İNDİRİMİNDE SON DURUM

Genel af yasası ve ceza indirimi haberleri birçok kişi tarafından merakla bekleniyor. Meclis'in özel gündemle açılmasının ardından şimdi gözler af yasasındaki son duruma çevrildi.

AF DÜZENLEMESİ

Af düzenlemesi, geçen yıl seçimlere giderken MHP'nin teklifiyle gündeme gelmiş ve tartışmaya açılmıştı. Af konusunda düzenleme yapılması bekleniyor.

AF YASASI ÇIKACAK MI?

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e af yasası ile ilgili sorular yöneltildi. Gül sorulara, "Gündeme gelir mi, partimiz karar verir" ifadeleriyle yanıt verdi. Abdülhamit Gül ayrıca, "Yargı Reformu Strateji Belgesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 30 Mayıs'ta tüm dünya ve Türkiye kamuoyuna açıklanacaktır " dedi. Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin açıklanacağı konuşmada af yasasının da gündeme gelebileceği iddia ediliyor.

AF YASASINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Milliyetçi Hareket Partisi, bilindiği üzere 19 Mayıs 2018 tarihine kadar işlenmiş suçlarla ilgili olarak 5 sene koşullu indirimi öne süren kanun teklifini 24 Eylül tarihinde TBMM'ye sunmuştu. MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Feti Yıldız, MHP Grup Başkan Vekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta ile MHP milletvekillerinin imzası ile sunulan teklif, "Bazı Suçlarla İlgili Ceza Sürelerinden Şartlı İndirim ile Tutuklu ve Hükümlülerin Salıverilmesine Dair Kanun Teklifi" ismi altında ön plana çıkarılmıştır. Kanun teklifi toplam olarak 8 maddeden oluşmaktadır ve FETÖ, PKK ve diğer terör örgütleri ile çocuk istismarı ve kadın cinayeti mahkumları bu kanun kapsamına dahil edilmemişlerdir.

AF TEKLİFİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Teklif 19 Mayıs 2018 tarihinden sonra işlenen suçları kapsama almıyor. Bu tarihten evvel işlenmiş olan ve kanun kapsamı dışında tutulan suçların dışında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 765 sayılı TCK ile özel kanunlardaki suçlar açısından maruz kalınan infaz hükümlerine göre karşılanması gereken toplam ceza miktarlarından şartlı indirim yapılmasını öne süren teklif, bunun sonucunda infazı sona eren hükümlü ve tutukluların serbest bırakılmasını hedeflemektedir. Teklif kapsamında belirtilen suçların dışında kalan suçları işleyen kişiler hakkında verilen cezalardan 5 sene indirim yapılması talep edilmekte. Süre 5 seneden kısa ise kişiler serbest bırakılacak.