2019 Komando alım başvuru şartları nedir? Komando alımı ne zaman yapılacak?

2019 Komando alımı ne zaman yapılacak? 2019 Komando alım başvuru şartları nedir? 2019 komando alımları için başvurular tamamlandı. Başvurularını yapan adaylar, 2019 komando alımı ne zaman yapılacak, sorusunun cevabını arıyor. 2019 komando alımında başvuru şartları ve başvuru tarihleri daha önce belirlenmişti. Başvuruları tamamlanan adayların sözlü mülakat, fiziki yeterlilik testi gibi aşamaları başarı ile geçmesi gerekmektedir. Asayiş ve komando branşlı uzman erbaş alımı için alınan başvurulara kontenjan engeli konuldu. Seçim aşamalarına KPSS ve yaş sınırlaması getirilerek adaylar bu şekilde çağrıldı. Hal bu şekilde olunca on binlerce aday seçim aşamalarına girmeye hak kazanamadı.

Giriş Tarihi 23 Mayıs 2019, 09:53 Güncelleme 23 Mayıs 2019, 09:53
2019 Komando alım başvuru şartları nedir? Komando alımı ne zaman yapılacak?

İÇİNDEKİLER

Komando olmak isteyen kişilerin jandarma uzman erbaşlığı üzerine yoğunlaşması gerekmektedir. Jandarma uzman erbaş olarak yapılan başvuruların ardından eğitimler başlar. Komando olabilmek için uzman erbaş alımlarına başvuru yapmak gerekir. Askeri alımlar her sene düzenli olarak yapılmaktadır. Eğitimlerde başarılı olan kişiler uzman erbaşlıktan komandoluğa geçiş yapabilirler. Geçen yıl 43 bin personel alınmıştı. Bu yıl ise 40 bin alım yapılacak. Bu yıl yapılacak alımlara başvuru yapmak isteyen kişilerin bazı şartları taşıması gerekmektedir. Peki 2019 Komando alımı ne zaman yapılacak? 2019 Komando alım başvuru şartları nedir?

LİSANS, ÖN LİSANS VE LİSEDE TOPLAM KONTENJAN 40 BİN

Asayiş ve komando branşlı uzman erbaş alımı için alınan başvurulara kontenjan engeli konuldu. Seçim aşamalarına KPSS ve yaş sınırlaması getirilerek adaylar bu şekilde çağrıldı. Hal bu şekilde olunca on binlerce aday seçim aşamalarına girmeye hak kazanamadı.

Bu durum ise adayların tepkisine neden oldu. 2017 yılından beri jandarma uzman erbaş alımı ilanı bekleyen, tek hayalleri jandarma bünyesinde uzman erbaş olmak olan adaylar bu engele takılınca büyük şok yaşadı.

Mülakatlara 40 bin kişi çağrıldı ve bu 40 bin kişi arasından 22 bin uzman erbaş alımı yapılacağı belirtildi.

ADAYLARIN MESAJLARI

Ön sağlık, spor, yazılı sınav ve sözlü mülakat ile sağlık aşamalarını geçen adaylar, bize yolladıkları mesajlarında , mülakatlarda yarıdan fazla kişinin elendiğini söyledi. Bize gelen bir kaç mesaj şu şekilde;

"Sabah erkenden jandarmanın önünde bekledik. Sırayla aldılar. KPSS puanı ile başvurduğumuz için yazılı sınav yoktu. 50 kişi girdik. Ön sağlıkta boy kilodan 3 kişi yara izinden 1 kişi elendi. En çok elenme spor mülakatında oldu. Kalan 46 kişinin yarısı sporda elendi. En çok zorlayan aşamalar ise barfiks ile koşuydu. Sözlü mülakatta da 5-6 kişi elendi 50 kişlik gruptan sağlığa 16 kişi kaldık."

"Önce ön sağlık aşamasına girdik. 50 kişiden 2 kişi sadece elendi. Sonra yazılı sınava girdik. Sorular kolay olduğu için burada sadece 1 kişi elendi. Sporda çok kişi elendi. En çok elenen barfikste oldu. Mülakata 20 kişi civarında kaldık. Mülakatta da 7 kişiyi elediler."


2019 Komando Alımı Ne Zaman Yapılacak?

Komando alımları için başvurular ve fiziki yeterlilik sınavı başladı. Başvurular için 5 Mart 2019 ile 12 Nisan 2019 arası tarihler verilmişti. Başvuru yapan adayların arşiv araştırmaları ve diğer güvenlik soruşturmaları yapıldı ve başvurular değerlendirmeye alındı. Milli Savunma Bakanlığı'ndan gelen açıklamada adayların seçim faaliyet aşamalarına çağrılacağı açıklanmıştı. Seçim faaliyet aşamaları 30 Mayıs 2019 tarihine kadar devam edecek. Seçim faaliyet aşamalarında fiziki yeterlilik testi, sözlü mülakat ve belge kontrolü gibi işlemler yapılacak. Başvuru yapan 40 bin adaydan 20 bin kadarından KPSS'den 50 ve üzerinde puan alma şartı aranacak.

KPSS ile başvuru yapan kişiler mülakat aşamasında da puanlama sistemine girecekler. Sözlü mülakat aşaması 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek ve en az 70 puan almış olmak gerekecek. 70 puanın altında kalan kişiler diğer sonuçlara bakılmaksızın elenecek. Fiziki yeterlilik testinden alınacak puanlar ile birlikte KPSS, sözlü mülakat ve FYT sınavlarında alınan puanların ortalaması alınacak. Hesaplanan puanlarda başarılı olan adaylar komandoluk kadrosuna alınacak. KPSS şartı aranmayan adayların ise sözlü mülakat aşamalarında alınan puanlar ile başarı sıralaması yapılacak.

2019 Komando Başvuru Koşulları

2019 komando başvuru şartlarında geçen yıl yapılan alımlardaki şartlardan pek fark yoktur. Adaydan aranan şartlar şunlardır: - Türk vatandaşı olmak ve erkek olmak, - En az lise ve dengi bir kurumdan mezun olmak, - 20 yaşından büyük olmak ve 27 yaşından küçük olmak, - Askerlik yapma şartı aranmamaktadır. Askerlik yapan kişiler başvuru yapabilir. Nitelik belgesinden en az 80 puan almak gerekir. - Askeri öğrencilik ile ilişiği kesilmemiş olmak, - Güvelik ve arşiv soruşturması olumlu sonuçlanmak, - Taksirli suçlar sebebiyle 6 ay veya daha fazla süre ile hürriyeti bağlayıcı ceza almamış olmak, - Vücut yapısı düzgün, her açıdan sağlam ve fiziki görünüşü ile kusursuz olmak, - TSK'nın değerlerini taşıyan kişiler olmak, - Konuşmasında herhangi bir aksaklık bulunmamak, - Alkol ve uyuşturucu bağımlısı olmamak,

Komando Alımı Sınavları Nasıl Olacak?

Başvuruların ardından adayların boy ve kilo endeksinin uyumlu olması gerekmektedir. Daha sonraki aşamada mülakat ve fiziki yeterlilikten oluşan iki aşamalı bir sınav yapılmaktadır. Mülakatta güncel soruların yanında adayların psikolojik durumları, davranışları değerlendirilmektedir. 15 puan üzerinden değerlendirilen adaylardan 10 puan alanlar elenirler. Bu aşamayı başarı ile geçen adayların fiziki yeterlilik sınavına girmesi gerekmektedir. Burada adayları; - 400 metre koşu, - Durarak atlama, - Mekik ve barfiksten oluşan 4 aşamalı parkur beklemektedir. 35 puan üzerinden değerlendirme yapılan aşamada 29 puan ve altında puan alan kişiler elenir.