3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası ve bedelli düzenlemeleri görüşülecek mi?

Mahkumlara af, EYT, ek gösterge, yeni askerlik sistemi, hal yasası ve nafaka düzenlemelerini ilgilendiren önemli açıklama geldi. TBMM'yi 31 Mart seçimlerinden sonra yoğun bir gündem bekliyordu.

Giriş Tarihi 22 Mayıs 2019, 09:50 Güncelleme 29 Mayıs 2019, 11:11
3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası ve bedelli düzenlemeleri görüşülecek mi?

İÇİNDEKİLER

TBMM'nin yeniden çalışmaya başlaması ile beraber 3600 ek gösterge, nafaka, hal yasası ve bedelli düzenlemeleri görüşülecek. Kamu personelinin 3600 ek gösterge beklentisiyle ilgili taslak çalışmaların yakında dönemde Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
Edinilen bilgilere göre 23 Haziran günü gerçekleştirilecek seçimlere kadar Meclisin fiilen çalışmayacak.

3600 EK GÖSTERGE ZAMMI SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

YENİ TİP ASKERLİK SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

KIDEM TAZMİNATI SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

HAL YASASI SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

MECLİSİN GÜNDEMİ YOĞUN

TBMM'yi 31 Mart seçimlerinden sonra yoğun bir gündem bekliyordu. Ancak İstanbul seçimlerinin 1 ay süren belirsizliği TBMM 'nin açılmamasına neden oldu. Seçimden sonra birkaç dea toplanan Genel Kurul uluslararası anlaşmaları ve İstanbul seçimlerini görüştü. Af, EYT, ek gösterge, nafaka, yeni askerlik sistemi, hal yasası gibi konular TBMM Genel Kurulu gündemine hala gelmedi.

GÖZLER MECLİS'TE

Cumhurbaşkanlığı Danışmanı İbrahim Kalın, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı'nın yeni askerlik sistemine ilişkin taslak çalışmasını tamamlayarak, Cumhurbaşkanı'na sunduğunu, düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclis gündemine getirileceğini açıklamıştı. AK Parti'nin öncelikle Meclis'e sunacağı yasa teklifleri arasında olduğu belirtilen düzenleme ile bedelli askerlik uygulaması yaş sınırı olmaksızın kalıcı hale gelecek. Bedelli askerlik süresi 1 ay olacak ve yılda yaklaşık 145 bin bedelli kontenjanı uygulanacak. Başvuru sayısının 145 bini aşması halinde kura çekimi yapılacak.

Meclis çalışmalarına 23 Nisan özel oturumuyla başlayacak. Ardında ise Meclis'te önemli konular gündeme gelecek. Bunlardan biri yeni askerlik sistemi olacak. Yeni askerlik sistemine göre, bedelli kalıcı hale getiriliyor, bedelli yapmak istemeyenler içinse askerlik süresi 6 aya düşürülüyor. İsteyen 6 ay sonra da askerliğe maaşlı olarak devam edebilecek. Süresiz nafakanın 5 yıl ile sınırlandırılması için de Meclis'te bazı adımlar atılacak. Bu konuda çalışmalar yapan MHP, teklifini Meclis'e sunacak. Teklif, süresiz nafakayı 5 yıl ile sınırlandırıyor. Gıda fiyatlarının denetimi gerekçesiyle "hal yasasının" çıkartılması da masadaki konulardan olacak. 24 Haziran seçimleri öncesi verilen ancak tutulmayan 3600 ek gösterge vaadi yerel seçimler sürecinde de yapıldı. Meclis açıldıktan sonra bu konuda bazı adımlar atılması bekleniyor.