Askerlik 6 aya düşecek mi? Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Kanun ne zaman çıkacak?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın gündeme dair yaptığı açıklamaların ardından vatandaşlar Askerlik 6 aya düşecek mi sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, yeni askerlik sistemi nasıl olacak? İşte sisteme dair detaylar...

Giriş Tarihi 18 Nisan 2019, 18:57 Güncelleme 19 Nisan 2019, 01:03
Askerlik 6 aya düşecek mi? Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Kanun ne zaman çıkacak?

İÇİNDEKİLER

Yeni askerlik sistemine dair detaylar vatandaşlar tarafından merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gündeme dair değerlendirmeler yaparken yeni askerlik sistemine ilişkin son durumu açıkladı. Peki, askerlik 6 aya düşecek mi? İşte yeni askerlik sistemi nasıl olacak sorusunun yanıtı...

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yeni askerlik sistemine ilişkin son durumla ilgili, "Kanun taslağı büyük oranda hazırlanmış durumda. Bu Meclis'e sevk edilecek. Orada komisyonlar çalıştıktan sonra kanun haline gelecek. O konudaki süreç devam ediyor. Meclis açıldığında gündeme gelecek." şeklinde konuştu.

AA Editör Masası'na katılan Bakan Akar, elindeki görsel ile yeni sistemi açıklayarak şu açıklamaları yaptı:

Üzerinde çok çalıştığımız, olabildiğince modern verileri kullandığımız bir çalışma... Modern, öngörülebilir, TSK'nın ihtiyacını, gençlerin eğitim ihtiyacını karşılayacak noktaya geldiğini söyleyebilirim.

Sistemde en önemli husus şunlar; Bir, yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor.

Bunların dağılımı şöyle olacak; bir bedelli askerliğe ayrılacaklar, iki yükümlü erbaş ve erler, üç yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.

Bunların kurallarını, ilkelerini belirledik ve belirleyeceğiz. Bütün zamanlarda bu düzenleme devam edecek.

"İHTİYAÇTAN FAZLA BEDELLİ OLURSA KURA ÇEKİLECEK"

Bir gencimiz diyelim ki lise mezunu…. Bir ay temel askerlik yapacak, bedelliye ayrılanlarla beraber. Kurayla da ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar. Eğitimin sonunda bedelliye ayrılanlar, kurada belirlenenler, belli bir miktar ücreti ödeyecekler, bedelliye ayrılacaklar ve askerlikle ilişikleri kesilecek.

"6 AY BİTTİKTEN SONRA ERLERE SORACAĞIZ"

Belirlenen erbaş ve erler, hem bedelliler bir ay eğitim yapacaklar. Bir ay temel eğitime müteakip diğer lise mezunu ve altı olan gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda görev yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere soracağız, kalmak ister misiniz? Bir bir ay ve 5 ayda sadece harçlık alacaklar. 6 ay bittikten sonra istekli oldukları takdirde sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde 6 aylık sözleşme yapılacak. Maaşlı süre 6 ay bittikten sonra yine komutanları orada değerlendirmelerde, bu genç başarılı olduğu takdirde sözleşmeli er / uzman erbaş olabilecek.

"MYO MEZUNLARI YEDEK ASTSUBAY OLACAK"

MYO mezunlarımız yedek astsubay olacak. Madem liseden sonra iki sene tahsili var bu arkadaşımızın; ve o meslekte de kalmayıp yedek subay hakkı almak için, 2 yıl daha okuyarak kendine yeni bir iş buluyordu. Ama hem asıl işinden kopuyordu, hem de zaman kaybediyordu. Şimdi diyoruz ki sen mesleğinden kopma; elektrik, torna, kimya devam edin diyoruz. Yedek astsubay olarak kendini istihdam ediyoruz.

Bu gencimiz geldiğinde 2 ay eğitim alacak. Bu sınıf eğitimi süresince harçlık alacak. Ama daha sonra gittiğinde 10 ay süre maaş alacak. 12 ayı tamamladıktan sonra isterse terhis olabilecek. Hakkındaki değerlendirme uygunsa, astsubaylığa geçebilecek.

"LİSANS VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİM YAPAN GENÇLERİMİZ YEDEK SUBAY OLACAKLAR"

Yedek subay da, lisans ve lisansüstü eğitim yapan gençlerimiz yedek subay olacaklar. 2 ay eğitim alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı olarak görev yapacaklar. Ama isterlerse subaylığa geçecekler, istek ve ihtiyaca göre.