Boşanmak istemeyen ne yapmalı? (Siz sorun avukatınız cevaplasın)

"Eşim benden ayrılmak istiyor. Ancak ben şiddetle karşı çıkıyorum. Boşanma davası açtı. Dava sürecinde ben boşanmayı kabul etmediğim takdirde hakim nasıl karar verir? Sizinle paylaştığım bu durumu hakime söylesem etkisi olur mu?" 'Siz sorun avukatınız cevaplasın' köşesinde Hukukçu Feride Hilal İmal sorularınızı yanıtlıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ocak 2019 Güncelleme 23 Ocak 2019, 07:58
Boşanmak istemeyen ne yapmalı? Siz sorun avukatınız cevaplasın

İÇİNDEKİLER

Tazminatta sağlık sigortasına bakılır
5 yıldır çalıştığım şirkette çalışanlara özel sağlık sigortası da yapılıyor. Kıdem tazminatının hesaplanmasında özel sağlık sigortası primleri de hesaba dahil edilir mi?
KIDEM tazminatının hesabı, bilinenin aksine sadece işçinin son brüt maaşından ibaret değildir. Bu hesaplamada işçiye yapılan sürekli kazanımlar da hesaba dahil edilecek ve işçinin brüt maaşı bu yolla hesaplanacaktır. Basit bir anlatımla, işçinin maaşı, primi, ikramiyeleri, giyecek, yakacak yardımı gibi düzenli bir şekilde yapılan her türlü ödeme, kıdem tazminatı hesaplamasında mutlaka dikkate alınacaktır. Özel sağlık sigortaları da her ay düzenli bir şekilde prim ödenen bir kazanım olduğundan dolayı, kıdem tazminatı hesaplamasına da dahil edilecektir. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 2008/43001E sayılı kararı da bu yöndedir.
Dava öncesine bakılır...
Eşimle sıkıntılar yaşadık. Yaklaşık 1 yıldır da boşanma davası sürüyor. Davadan önce de 1 yıldır ayrı yaşıyorduk. İkimiz de ayrı hayatlar kurduk. Ben bu süreçte yeni biri ile tanıştım ve ilişkim ciddi boyutta. İlişkimi gizli-saklı yaşamak istemiyorum. Fakat eşimin bunu aramızdaki davada aleyhime kullanmasından korkuyorum. Eşim bu ilişkimi öğrenirse mevcut davada bu hususu kullanabilir mi? Yoksa gerçekten de boşanma dava açıldıktan sonra sadakatsizlik diye bir şey söz konusu değil mi?
YARGITAY'IN 2015 yılında vermiş olduğu kararla, genel bir hukuk kuralı olan "Her dava açıldığı tarihteki şartlara tabidir" kuralının boşanma davaları için de geçerli olduğu, buradan hareketle, sadakatsizlik de dahil, açılmış olan boşanma davasının ön inceleme aşamasından sonra gerçekleşen darp, hakaret vb. tüm olayların mevcut boşanma davasında hükme esas alınamayacağı belirtilmiştir. Yani, açılmış olan boşanma davasının ön inceleme aşamasından sonra başlayan ilişkiniz mevcut davada kullanılamayacak, hükme esas alınamayacaktır. Bu karar, kamoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermiş, boşanma davası açıldıktan sonra eşlerin artık özgür oldukları, sadakat yükümlülüklerinin ortadan kalktığı şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu hatalı bir algıdır. Keza, eşlerin birbirlerine karşı sadakat yükümlülüğü boşanma davasının kesinleşmesine kadar devam eder. Bu durumda eşiniz mevcut davada değil ama ikinci bir dava açmak ve bu mevcut dava ile birleştirilmesini talep etmek sureti ile sadakatsizlik, darp, hakaret gibi dava açıldıktan sonra meydana gelen olayları dava konusu yapabilir.
Önceleri şaka yaptığını sanıyordum, meğer ciddiymiş. Eşim benden ayrılmak istiyor. Ancak ben şiddetle karşı çıkıyorum. Boşanma davası açtı. Eğer dava uzun sürerse eşimi ikna edeceğimi düşünüyorum. Çünkü annesinin vefatı nedeniyle psikolojik sorunlar yaşıyor. Dava sürecinde ben boşanmayı kabul etmediğim takdirde hakim nasıl karar verir? Sizinle paylaştığım bu durumu hakime söylesem etkisi olur mu?

HUKUK davaları genel hatları ile dilekçeler teatisi, ön inceleme aşaması, tahkikat aşaması, sözlü yargılama, karar aşamalarından oluşur. Çekişmeli boşanma davasında davayı açan, boşanma için haklı sebeplerin varlığını ve evlilik birliğini çekilmez hale getiren kusurlarınızın varlığını ispatlamak zorundadır. Yapılacak yargılamada sizin kusurunuzun olmadığı veyahut da eşinizin sizden daha çok kusurlu olduğunun ispatlanması halinde hakim davayı reddedecek yani boşanma gerçekleşmeyecektir. Dava dilekçesinin size tebliğinden itibaren 2 hafta içinde davaya cevap vermeli, davayı yani boşanmayı kabul etmediğinizi söylemeli ve evlilik birliğinizin temelinden sarsılmadığını, kusurunuzun olmadığını veya eşinizin sizden daha fazla kusurlu olduğunu delilleri ile birlikte ortaya koymalısınız. Yine dilekçenizde eşinizin yaşamış olduğu travma nedeni ile böyle bir karar aldığını ifade edebilir, bu hususu şahitlerle kanıtlayabilirsiniz. Davanız normal sürecinde yeterince uzun sürecektir, eşinizle yeniden konuşabilirsiniz.



SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL