Tereyağı keyfi!

‘Çerkezköylü’ isimli süt ürünleri firması yanıltıcı etiket olayında çığır açtı. Palm yağı içeren ve margarin olarak üretilen ürünün üzerine “Tereyağ keyfi” yazdı. Raflarda tereyağı gibi satmaya çalıştı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Eylül 2018 Güncelleme 30 Eylül 2018, 01:34
Tereyağı keyfi!

İÇİNDEKİLER

Çerkezköylü markasıyla satılan Tereyağ Keyfi isimli ürün tüketiciyi yanıltıcı bilgilendirmede adeta çığır açtı. Tereyağından çok daha ucuz olarak kilogramı 18,99 liraya satılan ürün, kilosu 60 TL'ye ulaşan tereyağlar arasında fiyatıyla öne çıkarken, gerçekler ise ürün etiketinde yer aldı. Tereyağ olarak satılan ürünün ambalajındaki yasal tanım kısmında 'Süt Yağlı Bitkisel Margarin' ifadesi gözlerden kaçmadı. İçeriğinde ilk sırada palm yağı bulunan üründeki pastörize inek sütü kreması oranının ise sadece yüzde 12 olduğu görüldü. Üzerinde besin değeri tablosu bulunmayan, renklendirici olarak E160a olarak ifade edilen karoten, koruyucu olarak ise E202 olarak ifade edilen ve potasyum sorbat içeren bu ürün, margarin olmasına rağmen tereyağmış gibi tanıtıldı. Tüketici bu şekilde kandırıldı...



​90 TL'YE TAVUK
Fırsatçılar
tavuk etinde de etiketlere saldırdı. Beyaz ete 9 ayda yüzde 200'ün üzerinde zam yapıldığı görüldü. Yaz başında kilosu 50 lira olan organik tavuk göğsünün fiyatı 100 TL'ye dayandı. Organik tavuğun kilosu 90,45 TL'den satılmaya başlandı.



1.99 TL'YE BOMBA GİBİ SÜT PATLADI GİTTİ
Cezvede kaynatılırken üç kere üst üste bomba gibi patlayan SEK Süt'ün yeni bir marifeti daha ortaya çıktı. Patlayan sütle ilgili olarak "Süt bozuk değildir, içinde koruyucu yoktur. Sütün aniden yüksek ısıya maruz kalması sonucunda oluşan gaz kabarcıkları, yüzeyde oluşan ince tabakayı aşamayarak büyür ve basınç farkı sebebiyle patlama oluşturabilir" diyen firmanın 18196 parti no'lu UHT sütleri ise piyasadan toplatmadığı anlaşıldı. Vatandaşlar farklı marketlerde patlayan süt serisi olan SEK marka 18196 parti no'lu UHT sütün raflarda büyük indirimlerle satıldığını görüntülendi.



​TAM GAZ ZAM
EFE Tur firmasının İstanbul-İzmit arasında yolcu taşıyan araçları zam rekoru kırdı. Harem'den İzmit Değirmendere için kesilen bilet fiyatları, Haziran'da 22, Temmuz'da 23, Ağustos'ta ise 24 TL'ye çıktı. Ancak Efe Tur'un esas zammı Eylül ayına sakladığı anlaşıldı. Aynı seferin bilet fiyatı 27 TL'ye fırladı!



ŞEKER HASTASINA TATSIZ VURGUN
Tip 1 diyabet hastalarının tedavisinde kullanılan insülin pompalarına zam geldi. Pompanın satışını yapan firma müşterilerine mesaj atarak zam haberini verdi. Bir defaya mahsus alınan insülin pompasının yüzde 64'lük artışla fiyatı 11 bin 600 TL'den 18 bin 215 liraya çıktı. Hastaların aylık ödemeleri gereken miktar ise 264 liradan 600 TL'ye çıktı.