Babam bize miras bırakmadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ağustos 2018 Güncelleme 26 Ağustos 2018, 00:00
Babam bize miras bırakmadı

İÇİNDEKİLER

Maalesef ailemizde miras kavgası başladı. Babam bazı daireleri ve 3 dükkanı, diğer iki kardeşime bırakmış. Ben ve ablama ise birer bardak su içmemizi söylemiş. Vasiyette yazılanlar nedeniyle çocuklar olarak büyük üzüntü yaşadık. Şimdi ablamla birlikte mahkemeye versek, hakkımıza düşeni alabilir miyiz? Yoksa vasiyet mi geçerlidir?
Yasalar miras bırakana kendi mal varlığı üzerinde istediği gibi tasarruf etme yetkisi vermiştir. Fakat bu yetkinin sınırları vardır. Bu sınır da mirasçılarının saklı payıdır. Miras bırakanın hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği, üzerinde tasarruf edemeyeceği şekilde bir miras hakkına sahip olan mirasçılara "saklı pay sahibi mirasçı" denilmektedir. Medeni kanunda sınırlı olarak sayılan saklı paylı mirasçılar şunlardır:
Miras bırakanın altsoyu (Çocukları, evlatlıkları, torunları ve onların çocukları), miras bırakanın anne-babası, miras bırakanın eşi. Saklı pay miktarı mirasçının miras payına göre belirlenir.
Alt soyun yani siz çocukların saklı payı miras payınızın yarısıdır. Bu demek oluyor ki merhum babanızın vasiyetinde size hiçbir şey bırakmamış olması yasal değildir.
Annenizin sağ olmadığını düşünürsek size düşecek olan miras payından 1/8'ine (yarısına) babanız dokunamayacaktır.
Bunun için Tenkis davası açarak saklı payınızı isteyebilir, hakkınızı alabilirsiniz..
EŞİMİ KAYBETTİM TAZMİNAT ALINIR MI!
6 yıl önce İstanbul'a tayinim çıktı. Bir süre önce de bir trafik kazası yaşadım. Eşimi trafik kazasında kaybettim. Sancılı bir süreçti. Ancak adliyede bir avukatla sohbet ederken, tazminat alabileceğimizi söyledi. Bu mümkün mü?
Buna benzer sorularla karşılaşıyoruz. Ölümlü trafik kazalarında kaza sonucu hayatını kaybeden şahsın desteği ile hayatlarını idame ettirenler, kazaya neden olan kişi veya kurumlarından yoksun kaldıkları destek oranından tazminat talep edebilirler. Trafik kazalarından doğan bu tazminat bir sorumluluk sigortası olan trafik sigortasının sigortacısı tarafından üstlenilmiştir.
Trafik sigortaları üçüncü kişiye verilen zararları karşılayan bir sigorta çeşidi olduğundan, trafik kazasında kusurlu olan tarafın ve limiti ile sınırlı olarak onun trafik sigortasının destekten yoksun kalma tazminatını ödemesi gerekmektedir.
Bu tazminat aktüeryal hesaplama yöntemi ile vefat edenin (desteğin) kazancı, yaşı, destek görenlerin ise destek miktarı, eğitim durumları yaşları gibi kriterlere göre hesaplanır. Destekten yoksun kalma tazminatı alabilmek için vefat edenin tam kusurlu olmaması gerekir.
2017 yılının Mayıs ayına dek, sürücünün kusuru olsa da desteğinden yoksun kalanların bir kusuru bulunmadığından tazminat ödenmesine karar veriliyordu. 2017 yılının Mayıs ayında Yargıtay 17. Dairesi'nin vermiş olduğu kararda vefat eden tam kusurlu sürücünün yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatı ödenmeyeceği karara bağlanmıştır.
Destekten yoksun kalma tazminatı için zaman aşımı süresi 10 yıldır.
Yani sorunuza dönersek, 6 yıl önceki trafik kazası nedeniyle babanız tam kusurlu değilse sizin ve babanızın destek olduğu yakınlarının bir tazminat alma hakkı doğmuş olabilir.
Fakat, size telefon yoluyla ulaşarak bu tazminatı alabileceğini söyleyen ve sizden vekaletname talep eden kişilere güvenmemenizi, bu konu nedeniyle daha önce birçok mağduriyetin yaşandığını, bu konuda uzmanlığı olan bir avukatla yol almanızın çok daha sağlıklı olduğunu belirtmek isterim..



PROBLEMLİ OTOMOBİL ALDIM
3 ay önce aldığım otomobilde bir iki problem yaşadım. Satan galeri bu hatanın satış işlemi gerçekleştikten sonra olduğunu söylüyor. Dava açacağımı söyledim, umursamadı. Ancak galeride çalışan biri, önceki gün ayrıldığını ve benim lehimde şahitlik yapacağımı söyledi. Nasıl bir dava açmalıyım?
Tüketici mahkemesinde dava açarak, aracın ayıplı olduğunu ispat etmeniz halinde, aracın iade alınmasını, değiştirilmesini veya ödediğiniz bedelde indirim yapılmasını talep edebilirsiniz.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL