Eşimin çocuğuna dava açmalıyım!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Ağustos 2018 Güncelleme 12 Ağustos 2018, 03:45
Eşimin çocuğuna dava açmalıyım!

İÇİNDEKİLER

Eşimden ayrıldıktan sonra 4 yıl sonra yeni bir evlilik yaptım. Yeni eşimin de bir çocuğu var. Ancak velayeti annesinde. Eşimin çocuğuyla ilgili sorunlar yaşamaya başladım. Yaşı 19 defalarca uyarmama rağmen bir çözüm olmadı. Eşim de bana hak verdi. Eğer dava açarsam, hakaretten ceza alır mı?
TÜRK Ceza Kanunu'nun Hakaret suçunu düzenleyen 125. Maddesinin 1. Fıkrası şu şekildedir; bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Şeklindedir. Yine aynı maddede hakaret suçunun cezasını hangi hallerde ağırlaştırılacağına da yer verilmiştir. Yani şikayet etmeniz halinde ve hakareti ispatlamanız halinde ceza alacaktır.
SÜREKLİ BOZULUYOR
Aldığım bir beyaz eşya 6 ay içinde 2 kez aynı arızadan dolayı servise gitti. Ürün servisten geldiğinde üründe servise gitmeden önce bulunmayan darbe kaynaklı bir hasar ortaya çıktı. Makineyi aldığım firmaya gittim ve sorunu anlattım. Kimsenin umurunda olmadı. Bir ürün 6 ay içinde 3 kez servise gidiyor. Bu dolandırıcılık değil mi? Ne yapabilirim sizce
ÇAMAŞIR makinenizde meydana gelen arıza gizli ayıp niteliğinde ise seçimlik haklarınız mevcuttur. Bu haklar, ürünü iade edip ödediğiniz paranın iadesi, üründe ayıp oranında indirim ve ürünün n ücretsiz onarımı şeklindedir.
Ayrıca servis tarafından ürüne zarar verilmiş olması da hizmet ayıbıdır ve burada da aynı haklarınız mevcuttur.
En kısa zamanda satıcıya bu seçimlik haklarınızdan hangisini seçiyorsanız bunu talep eden bir ihtarname gönderebilir, talebinizin kabul edilmemesi halinde, servis faturalarıyla birlikte Tüketici Hakem heyetlerine bir dilekçe ile başvurarak talebiniz doğrultusunda karar verilmesini talep edebilirsiniz. Bu durumda Hakem heyeti incelemesini yapacak ve sizi haklı bulması halinde vermiş olduğu karar doğrultusunda talebiniz yerine gelecektir.
​'EVİN YARISI BENİM' DEDİ
Evlenmeden önce annemle beraber aynı evde yaşıyorduk. Evin tapusu annemin üzerineydi. Evlendikten 3 yıl sonra annemin evini sattım. 6 ay sonra o parayla başka bir ev aldım. Ama evi kendi üzerime aldım tapuda. Eşim ile boşanırken bu evden hak talep edebilir mi? "Yarısını alırım" diyor.
EŞLER arasında kanuni mal rejimi edinilmiş mallara katılma rejimidir yani eşlerin evlilik birliği içinde çalışarak edindiği mallar üzerinde her iki eşin de eşit oranda hakkı vardır. Tanımdan da anlaşılacağı üzere çalışarak edinmediğiniz, sizin olayınızda olduğu gibi annenizin evini satarak edindiğiniz parayla aldığınız ev sizin kişisel malınızdır ve paylaşıma konu olmaz. Bu hususu açılacak davada ispat etmeniz halinde eşinizin bu malda hakkının bulunmadığı yönünde karar verilecektir.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUN
7 yıl önce boşandım. Çocuğumuzun velayeti bana verildi. Bu süre içinde nafaka düzenli olarak gönderildi. Yüzde 30 az gönderildi. İstediğimde ise "gönderemem, ihtiyacı olanın fazlası geliyor" dedi. Ne yapmalıyım?
MAHKEME kararları ilam hükmündedir ve kesindir. Eşinizin tek başına mahkemece tayin edilen nafakayı fazla bularak eksik ödemesi onu borçtan kurtarmaz. Eşinize karşı icra yolları her zaman işletebileceğiniz gibi, eşiniz hakkında nafaka ödememe suçu nedeniyle icra ceza mahkemelerine suç duyurusunda da bulunabilirsiniz. Nafaka ödememe suçu nedeniyle eşiniz tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilir.



SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL