İnternetteki suçu ihbar etmeliyim

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2018 Güncelleme 11 Ağustos 2018, 04:12
İnternetteki suçu ihbar etmeliyim

İÇİNDEKİLER

İnternette suç olduğunu düşündüğüm bir içerik ile karşılaştım. Ne yapmalıyım?
EN yakın Cumhuriyet Başsavcılığına giderek durumu ihbar edebilir, polisi arayarak İhbar edebilir veya içerik, 5651 Sayılı Kanunun 8. maddesiyle belirtilmiş olan "İntihara yönlendirme", "Çocukların cinsel istismarı" "Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma" "Sağlık için tehlikeli madde temini", "Müstehcenlik", "Fuhuş", "Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama", "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar" hakkında kanunda yer alan suçlardan biri olduğunu düşünüyorsanız, Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu'nun https:// www.ihbarweb.org.tr/ adresine girerek ihbarda bulunabilirsiniz.
ŞİRKETLERİM VARMIŞ!
Adıma iki şirket kurmuşlar. İmzaların benimle ilgisi olmadığı ortada. Ancak adıma kurulan şirketlerin borcu nedeniyle evime haciz geldi?
Evet suçlu değilim ama zor durumdayım. Bu konuda ne yapmalıyım?
BUNA benzer birçok soruyla karşılaşıyoruz. Maalesef bu gibi durumlara engel olmak da zor. Öncelikli olarak hiç vakit kaybetmeden en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmanızı ve icra dosyalarını tespit edip bu dosyalar bakımından süresini geçirmediyseniz itiraz etmenizi geçirdiyseniz de menfi tespit davası (borçlu olmadığınızın tespiti davası) açmanızı öneririm. Ayrıca cebri icra yoluyla veya başka bir nedenle bir ödeme yapmak durumunda kaldıysanız istihkak davası açarak da ödediğiniz bedelin iadesini talep edebilirsiniz. Bu adımları atmamanız halinde zor durumda kalırsınız.
ADLİ SİCİL SIKINTIM VAR
Adli sicil kaydımda bazı detayları sildirmek benim için çok önemli. Bu mümkün mü?
ADLİ Sicil Kanunu'nun "Adlî sicil bilgilerinin silinmesi" başlıklı 9. Maddesi gereği cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, ceza zamanaşımının dolması, genel af halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır. Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir. Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir. Sildirmek istediğiniz kayıt bu madde kapsamında ise bir dilekçe ile Adalet Bakanlığı Arşiv ve İstatistik genel Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurabilirsiniz.
PARAYI HEMEN İSTİYOR
Arkadaşımın tavsiye üzerine bir avukatla 5 bin TL karşılığında anlaştık. Ücreti de peşin olarak ödedim. Dava sonuçlandığında 10 bin lira daha ödeyeceğimi söyledim. Şimdi o 10 bin lirayı istiyor. Durumum yok, biliyor ama istiyor. Avukatlığımı bırakacağını söyledi. Verdiğim 5 bin lirayı kurtarabilir miyim?
AVUKATLIK kanunu 34. Madde "Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdürler." Şeklindedir. Yine TBB meslek kuralları 41. Maddesi "Avukat baktığı davada görevini savsayarak, ya da kötüye kullanarak, müvekkili zararına kendisine yarar sağlayamaz" şeklindedir. Avukatınız Avukatlık kanun ve Meslek kuralları gereği görevini yerine getirdiyse ödediğiniz ücreti geri alamayacağınız gibi, anlaşmanız doğrultusunda ödemeyi taahhüt ettiğiniz bedeli de sizden talep edebilecektir.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL