Boşanmadan nafaka talep edebilirsiniz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2018 Güncelleme 31 Temmuz 2018, 04:50
Boşanmadan nafaka talep edebilirsiniz

İÇİNDEKİLER

Kocam bir süredir eve gelmiyor. Geçimimize de destek olmuyor. Boşanma davası açmadan nafaka talep edebilir miyim?
NAFAKAYLA ilgili boşanma davası açmak için illaki boşanma davası açma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Ayrı yaşama olması da gerekmemektedir. Eşiniz ile ayrı yaşamasanız bile, eğer eşiniz eviniz ile ilgilenmiyorsa nafakayla ilgili dava açabilirsiniz.
İŞTEN KENDİ İSTEĞİYLE AYRILAN TAZMİNAT ALAMAZ
Eşim 7 aylık hamile. Bu nedenle veya doğum gerçekleştiğinde doğum nedeni ile işten ayrılmak istemesi halinde kıdem tazminatı alabilir mi?
İŞTEN kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçinin, herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılmaktadır.
'ANNESİ ÇOCUĞUMU BANA GÖSTERMİYOR'
Çocuğumuzun velayeti eşime verildi. Fakat eşim bana çocuğu göstermiyor, artık isyan etme noktasındayım. Bir çarem var mı?
MAHKEME kararında belirtilen günlerde çocuğunuzu görmek için İcra Müdürlüğü'ne başvurarak cebri icra yoluyla çocuğunuzu görebilirisiniz. Burada önemli olan icra yoluyla çocuk teslimine gidilirken heyette mutlaka bir pedogogun da olması gerekir. Eşiniz çocuğu gösterme konusunda size sürekli zorluk çıkarıyorsa, bu durumda mahkemeye başvurarak velayetin değiştirilmesini de talep edebilirsiniz.
​ESKİ YÖNETİCİ HESAP VERMELİDİR
Oturduğumuz apartmana yöneticisi seçildim. Eski yöneticinin birçok usulsüz harcamalarını tespit ettim. Fakat kendisini genel kurulda ibra etmiştik. Yapılabilecek bir şey var mı?
KAT Mülkiyeti Yasası'nın 38. maddesine göre, yönetici kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumlu olup, aynı yasanın 39. maddesine göre de kat maliklerine hesap vermekle yükümlüdür. Yöneticinin kat malikleri kurulunca ibra edilmiş olması onu, yöneticilik yaptığı dönemde usulsüz yaptığı harcamalar ve zimmetine geçirdiği paralar nedeniyle kat maliklerine verdiği zararlardan dolayı sorumluluktan kurtarmaz.
TELEFON KAYITLARINA ULAŞMAK MÜMKÜN MÜ?
Boşanma davasında eşimin telefon kayıtlarının getirtilmesini talep edeceğim. Eşimin kiminle ne konuştuğunu veya mesajlarının içeriğini ispatlayabilir miyim?
BOŞANMA davalarında ya da diğer hukuk davalarında hiçbir şekilde geçmişe yönelik telefonların konuşma kayıtları temin edilememektedir.
Gelen kayıtlar, konuşmanın ne olduğu ile ilgili değil, ayrıntılı fatura gibi, hangi saatte, hangi numarayla ne kadar süre konuşulduğu ya da mesajlaşıldığı gibi bilgilerden ibarettir. Yani bu yolla eşinizin kiminle konuştuğunu ve mesajlaştığını tespit edebilirsiniz fakat ne konuştuğunu ve mesaj içeriklerini tespit edemezsiniz.
TAPUDA AİLE ŞERHİ
Dairemizin tapu kaydında aile şerhi var. Satış gerçekleştirmek zorundayız fakat eşim kötü niyetli olarak onay vermiyor. Ne yapabilirim?
AİLENİN menfaati söz konusu olduğu durumlarda satışa rıza göstermeyen eşiniz için hakim müdahalesi talep edebilirsiniz. Bunun için Aile Mahkemesi'ne başvurmanız gerekmektedir.
İKİNCİ KADINA DAVA AÇABİLİRSİNİZ
Beni aldatan kocamdan boşandım. Aldattığı kişi ise arkadaşım çıktı. Psikolojim bozuldu. Onlara tazminat davası açabilir miyim
TÜRK medeni kanunu 174. Madde, "Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir. Boşanma davasında maddi ve manevi tazminat talep etmediyseniz davanın kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içinde yine de maddi ve manevi tazminat davası açabilirsiniz. Ayrıca onun evli olduğunu bilen ve buna rağmen onunla ilişkiye giren kadına da manevi tazminat davası açabilirsiniz.



SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL