Şirkete dava açsam kazanabilir miyim?

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Temmuz 2018 Güncelleme 14 Temmuz 2018, 02:33
Şirkete dava açsam kazanabilir miyim?

İÇİNDEKİLER

Bir matbaada çalışırken parmaklarımı kaptırdım. Şirket bana mümkün olduğu sürece aylığımı ödeyeceğini söyledi. Ancak sadece iki ay sonra ödemeyeceklerini açıkladı. Şimdi şirketin durumu çok iyi. Dava açsam bir kazancım olabilir mi?
Geçirmiş olduğunuz kaza bir iş kazasıdır ve iş kazası nedeniyle işverenin hem cezai hem de hukuki sorumlulukları vardır. Geçirmiş olduğunuz iş kazasının meydana gelmesinde işverenin gerekli tedbir ve önlemleri almamış olması halinde eylemin türüne göre Türk Ceza Kanunu Hükümlerince cezaya çarptırılır. Bunun yanında, geçirmiş olduğunuz kaza nedeniyle, işvereninizden maddi ve manevi tazminat da alabilirsiniz. İş kazası nedeniyle meslekte kazanma gucu kaybınızın hesaplanmasıyla maddi tazminatınız belirlenecektir. Bu tazminata sürekli iş göremezlik tazminatı da denilmektedir.
Bunun yanı sıra tedavi giderlerinizi de talep edebilirsiniz. Ayrıca işvereniniz iş kazasını ilgili kurumlara bildirmediyse idari olarak da cezaya çarptırılacaktır.
İMZA BANA AİT DEĞİL
Çok zor şartlarda kurduğum ve büyüttüğü şirket, kardeşimin hatası nedeniyle borçlu duruma düştü. Kardeşimin imza yetkisi olmadığı halde, benim imzamı taklit ederek borçlanma yapmış. Şimdi dava açsam bu borçlardan kurtulabilir miyim? Ancak kardeşimin de zarar görmesini istemem. Bu iki konuda da üzülmeyeceğim bir sonuç alma şansım nedir?
İmza size ait değilse acılan veya açılacak icra takiplerine imza itirazı yapabilir, davalarda da bu hususta savunma yapabilirsiniz. Fakat bu durum alacaklılarınızın alacağını örneğin fatura, irsaliye yazışma vs. gibi başka usullerle ispat etmesine engel değildir. Kardeşinizin eylemi sebebiyle alacaklılarınızın her zaman şikayetci olma hakkı da bakidir.
SÖZLERİME İNANIR MI?
Eşimden ayrılmak istiyorum. Çünkü kocam beni aldatıyor. Cep telefonunda beni aldattığına dair fotoğrafları gördüm. Ancak bunu ona hissettirince inkar etti. Mahkeme benim sözlerime ne kadar inanır. Gördüm ama ispat edemiyorum.
Türk hukuk sistemimizde iddiada bulunan iddiasını ispat etmek zorundadır. Bunu elinizde mevcut olan delillerle yapabileceğiniz gibi, mahkeme aracılığıyla getirtilmesini istediğiniz delillerle de yapabilirsiniz. Örneğin eşinizin telefonunun konuşma ve mesajlaşma dokumu, kredi kartı ekstreleri, otel kayıtları vs. gibi. Bu konuda nasıl bir yol izleyeceğiniz hususunda bir hukukcunun profesyonel desteğini almanız hak kaybına uğramamanız acısından isabetli olacaktır.
MESAİMİ ÖDEMİYORLAR
İşyerinde fazla mesaim ödenmiyor. Günde 11 saat çalışıyorum ama yöneticimizle konuşmama rağmen ödenmeyeceğini söyledi. Geçen hafta da bu şartlarda mesaiye kalmayacağımı söyledim. Ertesi gün işten çıkartıldığımı öğrendim. Tazminat da vermeyeceklerini söylediler. Dava açarsam kazanabilir miyim?
İŞVEREN çalışanlarını işten çıkartırken geçerli veya haklı bir nedene dayanmalıdır. İşverenin haklı bir nedeni yoksa geçerli bir nedeni olsa dahi işcinin tum yasal haklarını ödemek zorundadır. Sizin de fazla mesai ücretlerinizi istemeniz işverene ne geçerli bir sebep verir ne de haklı bir sebep. Dava açarak tum yasal haklarınızın ödenmesini talep edebilirsiniz. Bu yolla fazla mesai ücretlerinizi de alabilirsiniz. Ayrıca, işyeriniz 30 kişiden fazla işci çalıştırıyorsa işe iade davası açarak işe geri donebilir değilse, işvereninizin iş akdinizi kotu niyetle feshettiğini ispat ederek kotu niyet tazminatı da talep edebilirsiniz. Fakat unutulmaması gereken nokta, yeni yasal düzenlemeler gereği artık bu tur davalardan once öncelikli olarak zorunlu arabulucuya başvurmanız gerekmektedir..
BANA HAKARET ETTİLER
Sosyal medyada tartıştığım biri twitter'da benimle ilgili hakaret içeren yazılar yazmış. Bu yazıları çok hızlı bir şekilde kaldırmak istiyorum ne yapmalıyım?
Bunun için farklı yollar var. 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınları Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun gereğince, öncelikle içerik sağlayıcısına (yazıyı yazana) veya yer sağlayıcısına (internet sitesine) başvurarak ilgili yazının yayından çıkarılmasını talep edebilirsiniz. Ya da Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurarak erişimin engellenmesini talep edebilirsiniz. Mahkeme kararını 24 saat içinde verecektir. Mahkeme kararı Erişim Sağlayıcıları Birliği'ne gönderir ve birlik de 24 saat icinde kararın gereğini yerine getirir. Mahkeme erişimin engellenmesine karar verirse ilgili yazı sitede kalmayacak ancak Türkiye sınırları içinde bu yazıya ulaşmak imkansız hale gelecektir. Yine, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na da başvurarak tedbiren içeriğe erişimin engellenmesini isteyebilirsiniz. Bu durumda erişim sağlayıcılar tedbir talebini 24 saat içinde yerine getirir ve içeriğe erişim engellenir. Fakat bu engellemenin sürekli olmasını istiyorsanız yine 24 saat içinde Sulh Ceza Hakimliği'ne de başvurmanız gerekir. Bu durumda hakim 48 saat içinde karar verir ve doğrudan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na gönderir. Yoksa bu tedbir kararı kendiliğinden kalkar..