Ayıplı mal için ihtarname gönderin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Haziran 2018 Güncelleme 07 Haziran 2018, 01:46
Ayıplı mal için ihtarname gönderin

İÇİNDEKİLER

Aldığım çamaşır makinesi 6 ay içinde 3 kez aynı arızadan servise gitti. Servisten geldiğinde, darbe kaynaklı bir hasar vardı. Makineyi aldığım firmaya sorunu anlattım. Umursamadılar. Bir ürün 6 ay içinde 3 kez servise gidiyor, ayrıca başka hasar oluşuyor ama firma paramı ödemiyor, makineyi yenilemiyorlarda. Bu dolandırıcılık değil mi? Ne yapabilirim sizce?
Çamaşır makinenizde meydana gelen arıza gizli ayıp niteliğinde ise seçimlik haklarınız mevcuttur. Bu haklar, ürünü iade edip ödediğiniz paranın iadesi, üründe ayıp oranında indirim ve ürünün ücretsiz onarımı şeklindedir. Ayrıca servis tarafından ürüne zarar verilmiş olması da hizmet ayıbıdır ve burada da aynı haklarınız mevcuttur. En kısa zamanda satıcıya bu seçimlik haklarınızdan hangisini seçiyorsanız bunu talep eden bir ihtarname gönderebilir, talebinizin kabul edilmemesi halinde, servis faturalarıyla birlikte tüketici hakem heyetlerine bir dilekçe ile başvurarak talebiniz doğrultusunda karar verilmesini talep edebilirsiniz. Bu durumda hakem heyeti incelemesini yapacak ve sizi haklı bulması halinde vermiş olduğu karar doğrultusunda talebiniz yerine gelecektir.
ALT KATTAKİ EVE ASANSÖR AİDATI ŞART DEĞİL
İstanbul İstinye'de 7 katlı bir apartmanda oturuyorum. Dairem KOT 1'de. Geçtiğimiz ay yönetici değişti. Yeni yönetici benden de asansör aidatı istedi. Dairemin bulunduğu katta asansör yok. Ne yapabilirim?
Site dışındaki asansörlü apartmanlarda bu gibi sorunlar sık yaşanıyor maalesef.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na tabi binalarda ortak yerleri kullanmamaktan dolayı bunların masrafına iştirakten kaçınılamaz. Ancak bunun aksine hükümler yönetim planına konabilir ve böyle bir hüküm de geçerlidir.
Çoğunlukla uygulamada gördüğümüz, bu tür bağımsız kat maliklerinin asansör giderlerinden muaf tutulduğudur. Eğer yönetim planında böyle bir madde yoksa, konuyu bağımsız bölüm malikleri toplantısında gündeme getirerek, yönetim planı değişikliği talep edebilirsiniz.
Bu toplantıda adil bir karar alınmazsa, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 33. Maddesi'ne göre, açıkça adalet kurallarına aykırı durumun değiştirilmesi ve adil bir hale getirilmesi için, bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurabilir, yönetim planındaki hükmün değiştirilmesini talep edebilirsiniz.
BUZDOLABI-KOLTUK HACZEDİLEMEZ
Maalesef dolandırıldığım için 9 bin TL'lik borcumu ödeyemedim. Evdeki buzdolabı ve çamaşır makinesi gibi kullandığımız aletlerin haczedileceği doğru mu?
Buna benzer bir soru geçtiğimiz günlerde de vardı. Kural olarak borçlunun her türlü mal ve hakkının haczi mümkündür. Asıl olan borcun ödenmesi, bir diğer ifade ile alacaklının alacağına kavuşmasıdır. Fakat İcra İflas Kanunu'nun, 6352 Sayılı Kanun'un 16. Maddesi ile değişik 82. Maddesi'nin üçüncü fıkrası; "Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler hariç olmak üzere, borçlu veya aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu eşya; aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri haczedilemez" şeklindedir. Düzenlemeye göre, borçlu ile aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için gerekli her türlü eşyanın haczedilemeyeceği hükme bağlanmaktadır. Yani, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için 'lüzumlu' olan buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon, koltuk takımı, ütü, fırın, halı, bulaşık makinesi gibi insan onuruna yakışan hayatın sürdürülmesi için varlığı zorunlu olan ev eşyaları haciz konusu yapılamaz. Sorunuza dönecek olursak, bu madde ile yasaklanan eve hacze gelinmesi değil, borçlu ve aile bireyleri için lüzumlu eşyaların haczedilmesidir. Ev haczine gelerek, para kıymetli evrak, altın, gümüş, antika eşya değerli taş süs eşyası veya borçlu ve aile bireylerinin yaşamı için lüzumlu olmayan lüks statüsündeki eşyalar haczedilebilecektir.
Burada önemli olan bir başka nokta da; haczin amacının, borcun tahsilinin sağlanması olup borçluyu taciz etmek ya da baskı kurarak ödemeye zorlamak olmamalıdır. Aksi halin varlığı başta İİK'nin genel mantığına ve 85/son maddesi hükmüne açıkça aykırılık teşkil edeceği gibi, temel hak ve özgürlüklerin korunması ilkesine de ters düşer.


SİZ SORUN AVUKATINIZ CEVAPLASIN / HUKUKÇU FERİDE HİLAL İMAL