Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi 2018 ne zaman?

Kadir Gecesi ne zaman? Kutsal gecelerden birisi olan ve müslümanlarca ibadet ve dualarla eda edilen Kadir Gecesi nedir? Kadir gecesi edilecek dualar. Kadir Gecesinin önemi nedir? Bin aydan daha hayırlı bu gece nasıl geçirilmeli? İslam dininde çok önemli bir yeri olan Kadir Gecesi, Ramazan ayının 27. gecesine denk gelir. Kur’an-ı Kerim, Kadir gecesinde inmeye başlamıştır. Kadir Gecesi Kur’an-ı Kerim’de nasıl geçiyor. Tüm ayrıntılar haberimizde.

Giriş Tarihi 05 Haziran 2018, 00:00 Güncelleme 05 Haziran 2018, 20:12
Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesi 2018 ne zaman?

İÇİNDEKİLER

Kadir Gecesi ne zaman idrak edilecek? Ramazan ayı içerisinde yer alması ve Kuran-ı Kerim'in bu gece indirilmeye başlanmış olması geceyi daha da anlamlandırıyor. Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getiren müslümanlar "2018 Kadir Gecesi ne zaman?" sorusunun cevabını öğrenmek istiyor.

KADİR GECESİ RAMAZAN'IN HANGİ GÜNÜ


Kadir Gecesi'nin Ramazan ay içerisinde olduğu ayetle sabittir. Ancak Ramazan ayının kaçıncı gecesi Kadir Gecesi'dir, kesin olarak belli değildir. Ancak ağırlıklı görüş, Kadir Gecesi'nin Ramazan ayının 27. gecesi olduğu yönündedir.

2018 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Kadir gecesi ne zaman sorusu binlerce kişi tarafından cevabını arıyor. Halk arasında bin aydan daha hayırlı gece olarak da bilinen Kadir Gecesinin müslümanlar için önemi hem ayetlerle hem de Hadis-i Şerifler ile belirtilmiştir. Peki Kadir Gecesi bu sene ne zaman idrak edilecek?

Kadir Gecesi bu yıl 10 Haziran Pazar 2018 gününe denk geliyor. Kadir Gecesi'nde kılınan namaz bir ömre bedel sayılıyor. Edilen tüm dualar kabul oluyor.

BİN AYDAN DAHA HAYIRLI KADİR GECESİ'NİN ÖNEMİ NEDİR? KUR'AN-I KERİM'DE NASIL GEÇİYOR?

İslam dininde Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Kuran-ı Kerim'de "Kadir Suresi"nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab'lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir."

KADİR GECESİ'NDE HANGİ DUALAR EDİLİR?

Bu gecede mü'minler mümkün mertebe, vakit ve imkânları ölçüsünde Kadir Gecesini değerlendirmeye çalışırlar. Uyku ve istirahatla geçirmemeye gayret ederler. Çünkü bu gecede herbir Kur'ân harfine otuz bin sevap verilmektedir. Diğer ibadetlerin sevabı da o nisbette artış göstermektedir.

Kadir Gecesini değerlendirmek ve o vaktin feyiz ve bereketinden istifadeyi arttırmak için namaz kılınır, Kuran okunur, Kuran tefsirleri mütâlâa edilir. Zikredilir, salavat-ı şerife getirilir. Dualar edilir. Fakir ve kimsesizler doyurulur, bol bol sadaka verilir. Hâsılı her vesileyle vakit nurlandırılır. Kadir Gecesinin getireceği büyük kazanç hakkında rivayet edilen hadisler en güzel teşvik mahiyetini taşımaktadır.

"Kim inanarak, sevabını ancak Allah'tan bekleyerek Kadir Gecesinde kıyam üzere olursa (uyanık kalıp ihya ederse) geçmiş günahları affedilir." (Buhari, Siyam: 71, İbni Mâce, Dua)

KADİR GECESİ'NDE HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

- Kuran–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kuran ziyafetleri verilmeli.

- Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

- Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.



- Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

- Bol bol zikirde bulunulmalı.

- Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

- Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli.