Bedelli askerlik yaşı nasıl hesaplanır? Bedelli askerlik için uygun muyum?

Bedelli askerlik, hükümet tarafından askerlik görevini yerine getirmeyenlere sunulmuş bir izin hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Belli ücretler karşılığında askerlikten muaf olan kişiler parayı yatırdıktan sonra askerlik yapmadan teskeresini alabiliyor. Peki bedelliden kimler yararlanabilir? Yaş sınırı kaç? Bedelli kimleri kapsıyor?

Giriş Tarihi 28 Nisan 2018, 21:26 Güncelleme 28 Nisan 2018, 21:46
Bedelli askerlik yaşı nasıl hesaplanır? Bedelli askerlik için uygun muyum?

İÇİNDEKİLER

Bedelli askerliğe uygun kişiler
Bedelli askerlik yapmak için yaş şartının sağlanması gerekiyor. Yaş şartını 1 ay dahi kaçıran olursa bu haktan yararlanamıyor. Yapılan açıklamada 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren 28 yaşından gün almış bireylerin bu haktan yararlanabileceği belirtiliyor. Bu haktan yararlanmak için verilen hesaplara 18 000 TL yatırılması gerekiyor. Bu işlemlerin ardından askerlik şubesine gidilerek gerekli evraklar tamamlanıyor. Askerlik bu sayede 18000 TL ile tamamlanmış oluyor. Eğer iş vb. durumlar ile askerliği sürekli erteleyen ve 28 yaşına kadar askerlikten muaf olan biri iseniz bu haktan yararlanabilir ve teskereyi alabilirsiniz.

''28 yaşından gün almış'' tabirinin anlamı nedir?
Bunun özeti tam olarak 28 yaşında olmak demektir. Örnek verilerek anlatılırsa eğer 28 yaşından gün alınmış ise 27 yaşına ait ay, yıl ve gün tamamen tüketilmiştir. Bu kişi artık 28 yaşından gün almış sayılacaktır. Bu hesaplamayı yapan birtakım siteler bulunuyor. Bu siteler ile doğru sonuca hızlı bir şekilde ulaşılabilir.

Bedelli yaşı hesaplamak için bu adımları izleyin
Sırasıyla şu adımlar izlenerek bedelli yaşı hesaplanabilir:

-İlk olarak http://kac-yasindayim.com/ adresini ziyaret ediniz.

-Sonrasında ise gün, ay, yıl olarak verilen doğum tarihi bilgilerini doldurunuz.

-Alt kısımda doğum gününüz çıkacaktır. Bu şimdilik bir işe yaramayacaktır.

-Yaşım kaç butonuna tıklayınız. Alt kutucukta bedelli için gerekli bilgiler yani yaşınız, gün ve ay olarak kaç yaşındasınız gibi detaylar çıkacaktır.

EN SON BEDELLİ ASKERLİK YAŞI KAÇTI?
Askerlik çağına gelen ancak çeşitli sebepler dolayısıyla bu görevi ifa etmede sorun yaşayan vatandaşlar için çıkartılan bedelli askerlikten, bu güne kadar yaklaşık 400 bin kişi faydalandı. İlk olarak 1987 yılında çıkartılan bedelli askerlik imkanından 18 bin 433 kişi faydalanırken, bu tarihten yaklaşık 5 yıl sonra, 1992 yılında yeniden gündeme gelen bedelli askerlik başvurularından ise 35 bin 111 kişi faydalandı.

Bu rakam 1999 yılında 72 bin 290, 2011 yılında 69 bin 073, en son 2014 yılında çıkartılan bedelli askerlik uygulamasında ise 203 bin 824 kişi bedelli askerlik uygulamasına dahil olmuştur.

2011 yılında gerçekleştirilen başvurulardan, 30 yaşından gün alan ve 30 bin TL tutar ödeyenler faydalanırken, 2014 yılında başvuruya açılan uygulamada ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğan ve 18 bin TL ödeme şansı elde edenler faydalanabildi.

Bu bilgiler ele alındığında bedelli askerliğin 1 Ocak 1992 ve önceki tarihlerde doğan vatandaşlara isabet edeceği öngörülebilir.

Bedelli yapan ünlüler kimler?
Bu yolla askerliğini tamamlayan birçok ünlü isim bulunuyor. Yaş sınırına gelmiş ünlülerin de parasını vererek askerlikten muaf olması birçok kişi tarafından tartışma konusu yapıldı ve yapılacak gibi de duruyor. İlerleyen günlerde yeni bedelli duyurusu yapılır mı? Bu ise birçok insan tarafından merakla bekleniyor.