Miraç Kandili 2018 ne zaman ve hangi gün dua ile kutlanacak? - İşte Miraç Kandili Tarihi!

Miraç Kandili ne zaman? İslam aleminin beklediği ve Recep ayının 27. gecesi olan Miraç Kandili, ibadetler ve dualarla idrak edilecek. Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği gece olan Miraç Kandili öncesinde, kandilin günü merak edilen konular arasında. Peki kandil ne zaman? Miraç Kandili hangi gün?

Giriş Tarihi 12 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 12 Nisan 2018, 13:21
Miraç Kandili 2018 ne zaman ve hangi gün dua ile kutlanacak? - İşte Miraç Kandili Tarihi!

İÇİNDEKİLER

Müslüman alemi için en değerli gecelerden birisi olan 2018 Miraç Kandili tarihi için geri sayıma geçildi. 'Miraç Kandili ne zaman kutlanacak' cevabı en çok araştırılan konulardan birisi olarak trend listesinden ilk sıralarda yerini aldı. Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak ve yükselmek anlamını taşıyan bu özel gün Peygamber Efendimiz'in (S.A.V) göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi olarak bilinir. Bu mübarek gecede yine eller semaya yönelecek ve camiler dolup taşacak. Peki 2018 Miraç Kandili ne zaman ve hangi gün kutlanacak? İşte ayrıntılar…


MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN KUTLANACAK?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden yayımlanan dini günler takvimine göre Miraç Kandili tarihi de belli oldu. Nisan ayına girilmesi ile birlikte net tarihi sık sık merak edilen Miraç Kandili, 13 Nisan Cuma gününe denk geliyor. Dolayısıyla hem Cuma gününün hem de Miraç Kandili'nin coşkusu birlikte yaşanacak.

MİRAÇ KANDİLİ NEDİR?
Miraç Kandili ikinci bir kadir Gecesi hükmünde olduğu için bu gecede edilen dualar geri çevrilmez. Miraç Kandili gecesinde Kur'an okuyup namaz kılmak ve bolca dua etmek gerekir. Miraç ya da Mirac İslamiyet'te peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesi vakasıdır. Arapçada kelime olarak yükseğe çıkma anlamına gelir ve merdiven anlamına gelen uruc kökünden gelmektedir.

Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Peygamberimiz (s.a.s) Mescidül – Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında "İsra" adını alır. İkinci aşamayı ise Peygamberimiz (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.

MİRAÇ KANDİLİ MESAJLARI

- Miraç kandilin mübarek olsun. Allah sana sevdiklerinle beraber mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamayı nasip etsin.

- Bin damla serpilsin yüreğine, bin tatlı mutluluk dolsun günlerine, binbir hayalin gerçekleri bulsun, her türlü duaların kabul olsun, Miraç kandilin mübarek olsun...

- Bir kandil gülü savur sevdiklerine, size onlardan gülücükler getirsin öyle içten öyle samimi ol ki göz yaşlarını bile tebessüme çevirsin. Kandiliniz mübarek olsun.

- Borçlarımızdan, ceza ve günahlarımızdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bağışlayandır, unutmayalım.. Eller semaya kalkıp, yürekler bir atınca bu gece, gözler sevinç yaşlarıyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualarınız kabul olsun?

- Bu gece kulun yalvarış ve yakarışlarını Yüce Mevla'ya sunacağı ve O'nun sonsuz affından, merhametinden, iyiliğinden bol bol yararlanacağı umut, huzur ve müjde gecesidir. Miraç kandiliniz hayırlı olsun!

- Talihiniz gözleriniz kadar berrak, kaderiniz bakışınız kadar güzel, umudunuz yarın kadar yakın, yarınınız aşkınız kadar mutlu, aşkınız Miraç kadar mukaddes, dualarınız istediğiniz gibi makbul olsun.

- Varlığı ebedi olan, merhamet sahibi, adaletli Yüce Allah kendisine dua edenleri geri çevirmez. Dualarımızın Rabbimizin yüce katına iletilmisine vesile olan bu mübarak kandil gecesinde dualarda buluşmak ümidiyle Kandilinizi kutlarım.

MİRAÇ KANDİLİ'NDE HANGİ DUALAR VE İBADETLER YAPILIR?
1- Miraç Kandili'nin gündüzünde oruçlu olmak ve kandili böyle karşılamak gerekir. Peygamber Efendimiz "Recep ayında bir gün ve gece vardır ki Receb'in 27. gecesidir. Kim o gün oruç tutar ve geceyi ibadetle geçirirse yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene ibadet yapmış gibi olur" buyurdu.

2- Salat ü selâm okumak.

3- Bu mübarek gece kusur ve günahlarımızdan tevbe ve istiğfarda bulunmalıyız. En azından bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz.

4- Namaz kılmak. Bu geceyi namaz kılarak ibadetle geçirmenin sevabı çok büyüktür. Miraç gecesi ve gündüzündeki namazları cemaatle kılmaya son derece gayret göstermelidir. Kaza namazı bulunan kimseler, bu namazlarını kaza etmeye çalışmalıdırlar. Ayrıca tesbih namazı da kılınabilir.

Ancak üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bu gibi mübarek gecelerde nafile namaz yerine kaza namazı kılmaları daha yerinde olur. Bu sebeple kaza namazı olan kimseler bol bol kaza namazı kılmalı ve bu gece kılınacak bütün nafile namazları, kaza namazı olarak niyetlenmeli ve öylece kılmalıdırlar.