DEAŞ'lı teröristler bombayı böyle yerleştirmiş

İstanbul Bayrampaşa'da bulunan bir AVM'ye bombalı saldırı düzenlemek üzereyken son anda yakalanan DEAŞ'lı

Giriş Tarihi 13 Mart 2018, 00:00 Güncelleme 13 Mart 2018, 11:02
DEAŞ’lı teröristler bombayı böyle yerleştirmiş

İÇİNDEKİLER

Sabah; İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Forum AVM'ye bombalı terör saldırısı düzenlemeye çalışırken son anda yakalanan DEAŞ'lı teröristlerin patlayıcıları AVM'ye yerleştirme görüntülerine ulaştı. 28 Ekim 2017'de İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekiplerince yakalanan dört DEAŞ'lı teröristin patlayıcıları AVM içine taşıma ve yerleştirme görüntüleri dehşet verici.

Sabah Özel İstihbarat Bölümü'nün ulaştığı belge ve fotoğraflara göre izleri, 27 Ekim'de Arnavutköy ve Esenyurt'taki iki ayrı evde yaşanan patlama ve yangın sonrası bulunan ikisi erkek, ikisi kadın teröristler 28 Ekim'de Forum AVM'ye patlayıcı yerleştirirken suçüstü yakalandı. Hazırladıkları bomba düzeneğinin yüz metrelik yarıçapta çok sayıda kişiyi öldürecek miktarda olduğu tespit edilen teröristlerin saldırıyı 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yıldönümünde AVM'nin en kalabalık olduğu yerde ve saatte gerçekleştirilmeyi tasarladıkları belirlendi. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin en büyük terör eylemi gerçekleştirilmek üzereyken İstanbul Emniyeti'nin titiz çalışması sonucu felaket önlendi.

DEAŞ'lı teröristlerden ikisi Esenyurt'ta, diğer ikisi Arnavutköy'de ikamet ediyordu. 27 Ekim'de saat 18:00 civarında Esenyurt'taki, 19:35'te ise Arnavutköy'deki evde meydana gelen patlama sonrası itfaiyenin tüp ve kabloları görüp şüpheli durum uyarısında bulunması üzerine evlerde arama yapıldı. Bu evlerden Arnavutköy'de olanında Mücahit Şahin ve imamlı nikâhlı olarak birlikte yaşadığı Hatice Yurdakul kalıyordu. Yurdakul, Türk vatandaşlığından Avusturya vatandaşlığına geçmiş biriydi.

Esenyurt'taki evde ise Can Yenil ile Sezgen Pekmedir kalıyordu. Ardından polis yaptığı araştırmalar sonucunda Can Yenil'in DEAŞ bağlantılı olduğunu belirledi. Böylece teknik takibe başlandı. Yapılan teknik takip neticesinde Mücahit Şahin'in 0555 217 .. .. numaralı telefonu kullandığı, ayrıca Hatice Yurdakul adına kayıtlı 34 PV …. plakalı Dacia Sandero marka beyaz aracı kullandığı tespit edildi.

EVLERDE PATLAYICI MADDE BULUNDU
Evlerde meydana gelen yangınların patlayıcı maddelerden kaynaklandığını değerlendiren polis eve girdi ve evde bomba yapımını anlatan notlar ele geçirdi.

Evlerde yapılan aramalarda bomba yapımında kullanılan şu malzemeler ele geçirildi:
1- 2,5 kg pudra şekeri olduğu değerlendirilen toz madde.
2- 1 kg kadar beyaz renkli toz madde
3- Az miktarda talaş benzeri toz madde
4- Üzerinde oynanma olan veya olmayan el feneri ampulü ve led lambalar (el yapımı başlatıcı yapmak amacıyla kullanılan)
5- Fabrikasyon olarak hazırlanmış devre elemanları
6- Çok çeşitli bant
7- Alüminyum folyo
8- 2 adet dolu 8 adet boş el yapımı kapsül (başlatıcı olarak kullanılan)
9- Metal bilyeler, çiviler ve vidalar
10- 8 litre kadar nevi belirsiz sıvı kimyasal madde
11- Uzaktan kumanda ve motorlar
12- Aseton olduğu değerlendirilen 10 litre kadar sıvı
13- Benzin olduğu değerlendirilen 7 litre kadar sıvı
14- 150 kg granül üre olduğu değerlendirilen toz madde
15- 100 kg kükürtlü gübre olduğu değerlendirilen toz madde
16- 50 kg süt yemi olduğu değerlendirilen granül madde
17- 250 gr kadar alüminyum tozu
18- TATP yapımını ve kullanımını anlatan el yazısı not (Aseton ve Peroksit bileşiminden oluşan el yapımı patlayıcı).

29 EKİM'İ KANA BULAYACAKLARDI
Bomba yapım evi olarak kullanılan evlerin polis tarafından tespit edildiğini fark edilmesi üzerine evlerdeki bomba düzenekleri patlatıldı. Hücre üyeleri 36 içinde saldırıyı gerçekleştirmeyi planladığı için kaldıkları evleri terk etti.
Yapılan teknik takip çalışmaları sonucunda teröristlerin, 34 PV …. plakalı Dacia Sandero araçla Bayrampaşa Forum AVM'ye geldiği belirlendi. Teröristlerin AVM'ye gelme tarih ve saati 28 Ekim 12:00 suları idi.

Teröristler AVM'de patlatacakları bombaları el arabalarına yükleyip AVM'deki dolaplara yüklüyorlardı. İşte bu yükleme anları teröristler yakalandıktan sonra güvenlik kameralarından alındı. SABAH'ın ulaştığı bu görüntülerde Hatice Yurdakul 12:25'de patlayıcıları AVM'ye getiriyor. 12:30'da Yurdakul, Mücahit Şahin ile birlikte patlayıcıları dolaplara yerleştiriyor.
Görüntülere göre patlayıcılar, daha önce AVM içindeki bir mağazadan alınmış ve değiştirilme bahanesiyle getirilmiş bir fırının içinde X-Ray cihazına konulmadan yandaki boşluktan AVM'ye sokuluyor. Bu konuda ihmali olduğu kanaatine varılan iki özel güvenlik görevlisi hakkında da dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda Terör ve Örgütlü Suçlar Savcısı olarak görev yapan Orhan Aydın'ın hazırladığı 95 sayfalık iddianamede gerek AVM'nin dolaplarında, gerekse teröristlerin kullandığı araçlarda ve evlerde ele geçirilen patlayıcılar ayrıntılı biçimde anlatıldı:
"Üç No'lu emanet kasası içerisinde elde edilen el yapımı bombalar üzerinde bomba imha ve inceleme şube müdürlüğünün yaptığı tespitlerde, '12 cm genişliğinde 12 cm Yüksekliğinde 6 cm derinliğinde teneke kutular dış kap olarak kullanılmak suretiyle, etrafı parça tesiri yapmak üzere metal bilyelerle sarıldığı, ayrı ayrı 109 adet patlayıcı madde hazırlandığı, bu patlayıcı maddeleri tekli, ikişerli, üçerli ve dörderli olarak birleştirilmiş olduğu, üzerlerine anahtar sistemi bağlanarak toplam 64 adet el yapımı bomba yapıldığı, elde edilen bomba düzeneklerinde iki farklı anahtar sistemi kullanıldığı, bunların 36 adedinin zaman ayarlı anahtar sistemi, 28 adedinin uzaktan komutalı anahtar sistemi olduğu anlaşılmıştır.

34 PV …. plaka sayılı araç içerisinde elde edilen 4 adet sırt çantası içerisine dizayn edilmiş el yapımı bombaların zaman ayarlı. (10 sn),
34 PV …. plaka sayılı motosiklet sepetinde elde edilen (1) adet el yapımı bombanın uzaktan komutalı, Media Markt 1. kat 3 No'lu emanet kasasında elde edilen 4 adet el yapımı bombaların uzaktan komutalı,
34 PV …. plaka sayılı araç içerisinde elde edilen el yapımı bombaların 32 adetinin zaman ayarlı, 23 adedinin uzaktan komutalı olduğu anlaşılmıştır.

Ele geçirilen bombalardan alınan kimyasal numunelerin Kriminal Polis Laboratuvarında yapılan tetkiklerinde;
Ana patlayıcı maddenin Alüminyum Tozu olduğu, Kapsül (başlatıcı) içerisinde kullanılan patlayıcı maddenin TATP + Potasyum Klorat olduğu tespit edilmiştir.
Ana patlayıcı madde olarak Alüminyum Tozundan oluşan toplam 238 kg patlayıcı madde kullanıldığı tespit edilmiştir.
Ayrıca Arnavutköy - Esenyurt İlçelerindeki hücre evlerinde ve Bayrampaşa Forum İstanbul AVM de (bombalarda kullanılan patlayıcılar dâhil) toplam 505 kg katı, 42 litre sıvı kimyasal madde ele geçirilmiştir."

'HEPİNİZ ÖLECEKSİNİZ, KÂFİRSİNİZ'
İddianamede ayrıca bomba yapımının ayrıntılı biçimde anlatıldığı Yalnız Kurt El Kitabı ile Can Yenil ve Mücahit Şahin isimli şahısların yaptıkları el yapımı bombalar ile benzerliklerinin olduğu belirtiliyor.
28 Ekim'de teröristler bombaları emanet kasalarına yüklerken Can Yenil kaçmaya çalıştı, ancak polis tarafından bacağından vuruldu. Yenil, etkisiz getirilmek için kendisine müdahalede bulunulduğu sırada "Beni sen vurdun, hepiniz kâfirsiniz, ölmeyi hak ediyorsunuz, cehenneme gideceksiniz, Rakka'da İslam Devletini bombalıyorsunuz" dedi. Sezgen Pekdemir, Hatice Yurdakul ve Mücahit Şahin'in de görevlilere "Hepiniz öleceksiniz, siz kâfirsiniz" diye bağırarak fiziki olarak saldırıda bulundukları görüldü.