e-Devlet soyağacı sorgulama açıldı mı? Soyağacı sorgulama ne zaman açılacak?

e-Devlet'te yüzlerce bilgiye ulaşabildiğimiz gibi artık soyağacı sorgulama işlemlerini de yapabileceğiz. Geçtiğimiz günlerde erişime açılan soy sorgulama sisteminde kısa sürede 300 bin kişinin üzerinde vatandaş kayıt oluşturdu. Sistemin açıldığını duyan herkes e-Devlet'e akın edince site kilitlendi ve sistem kısa bir süreliğine kapatıldı. Peki ama soy sorgulama sistemi ne zaman açılacak? Soy sorgulama sistemi açıldı mı? Soyağacı nasıl sorgulanır? e-Devlet'ye soyağacı sorgulanabilir mi? e-Devlet'te soyağacı nasıl sorgular? Tüm bu sorularımızın cevapları haberimizde...

Giriş Tarihi 14 Şubat 2018, 00:00 Güncelleme 14 Şubat 2018, 20:06
e-Devlet soyağacı sorgulama açıldı mı? Soyağacı sorgulama ne zaman açılacak?

İÇİNDEKİLER

Geçtiğimiz haftalarda E Devlet'in resmi internet sitesi tarafından erişime açıldığı duyurulan soyağacısorgulama işlemi yaşanan büyük yoğunluk nedeniyle kısa sürede kapatılmıştı. Alt üst soyağacı sorgulama hizmetinden bazı kişiler faydalanırken bazıları ise hala sabırsızlık ile bekliyorlar. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürü'nden yapılan resmi açıklamaya göre ise E Devlet ile soy ağacı sorgulama bilgisinin erişime açılacağı tarih belli oldu. İşte tüm detaylar…

EN GEÇ BİR HAFTA İÇİNDE...
Şu sıralar sisteme giriş yapıldığında vatandaşlar; "Altsoy ve üst soy bilgi servisinin daha hızlı ve kesintisiz sağlanması için teknik çalışmalar devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanması sonrası hizmet kullanıma açılacaktır." açıklamasıyla karşı karşıya kalıyor.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, sistemdeki sorunun giderilmesi için Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile birlikte çalışma başlattı. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden üst düzey bir yetkili, "Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca çalışma yürütülüyor. Sistemin kapasitesinin yükseltilmesi söz konusu. Şu anda test çalışması yapıyoruz. 'Sistem kilitlenmeden en fazla ne kadar soyağacı sorgulama yapılabilir' konusundaki çalışma sürüyor. En geç bir hafta içinde vatandaşlar yeniden soyağacı sorgulaması yapabilecek. Ancak günlük kota olacak. Kullanıcılardan ricamız, sakin olmaları" dedi.

E-DEVLET ALT ÜST SOY AĞACI ÖĞRENME SIRAYA KONACAK!
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner alt üst soy ağacı öğrenme taleplerinin sıraya konulacağı açıklamasını gerçekleştirdi. Yani, e-Devlet alt üst soy ağacı bilgisi sorgulamak için günlük belirli bir kota açılacak, bu kota dolduğu takdirde vatandaşların soy ağacı sorgulama talepleri bir sonraki güne kaydırılacak.

BUGÜNLÜK BU KADAR…
Vatandaşların sakin olur diye gece saatlerini beklediğini belirten Güner, askıya alınan uygulamayla ilgili "Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız" dedi. Kapasite tespit çalışmaları yapıldığını kaydeden Güner, "Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. 'Bugün bu kadar' diyerek ertesi güne aktaracağız" dedi.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre:
08.02.2018 tarihinde saat 14:00'da E-Devlet üzerinden hizmete açılmış olan Alt-Üst Soy Raporu 09.02.2018 tarihi saat 02:00'e kadar yaklaşık olarak 200.000 adet üretilmiştir. Vatandaşlarımızın yoğun ilgi gösterdiği hizmette asıl yoğunluk ise gece 02:00- 04:00 arasında (yaklaşık 110.000 Alt-Üst Soy Raporu) yaşanmıştır. Saat 04:00 dan itibaren ise aşırı talep olmasından dolayı verilen hizmette gecikmelerin oluşmasına ve vatandaşların bekleme sürelerinde artış yaşanmaya başlamasından dolayı Alt-Üst Soy Raporunun E-Devlet üzerinden paylaşımı geçici olarak durdurulmuştur. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından E-Devlet üzerinden sunulmakta olan Nüfus Kayıt Örneği ve Yerleşim Yeri ve Diğer Adres Belgesi hizmeti sunulmaya devam etmekte olup, yoğunluğun azalmasından sonra Alt-Üst Soy Raporu hizmeti en kısa sürede vatandaşların kullanımına açılacaktır. Ancak vatandaşların yoğun talebi ile orantılı olarak Alt-Üst Soy Raporunun gecikmeli veya kesintili hizmet vermesi ihtimali bulunmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.