Rize'de yaşayan
Aytül Turan,
"En İyi Çay Demleme Yarışması"nda
birinci geldi. En lezzetli çayı
demleyerek birinci seçilen
Turan, Çamlıhemşin İlçesi'nin
karla kaplı
Çat Vadisi'nde
sırrını verdi. Çayı erittiği kar
suyuyla demleyen Turan,
"Kar suyu, minerali az ve saf bir su. Böyle olunca çay molekülünü suya verebiliyor ve ortaya daha leziz bir çay çıkıyor" dedi.
Tadının ve aromasının en
güzel şekilde alınabilmesi için
çayın
porselen demlikte demlenmesi gerektiğini de
belirten Turan, açıklamalarına
şu sözlerle devam etti:
"
Önemli nokta sıcak suyun üzerine kuru çayı koymaktır. Çayı koyup,
üzerine su koyarsak çayın
haşlanmasını sağlarız ve
istediğimiz tat ve aromayı
alamayız.
Çay demleme süresince demliğin ucu tıkanırsa çayın aroma kıvamı içerisinde kalır. İyi
çay için hafif dinlenmiş su
kullanılması iyi olur."