Kudüs birliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı, İstanbul’da topladı. İsrail’i işgalci ve terörist bir devlet olarak tanımladı. Kudüs’ün, Filistin’in başkenti olarak tanınması gerektiğini açıkladı. Konferans sonrası Doğu Kudüs, Filistin Devleti’nin başkenti ilan edildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Aralık 2017 Güncelleme 14 Aralık 2017, 03:00
Kudüs birliği

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün tarihi bir olaya daha ev sahipliği yaptı. ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması sonrası, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Türkiye'nin çağrısıyla ve olağanüstü gündemle dün toplandı. 57 üyesi bulunan teşkilatın, İstanbul'daki toplantısına 48 ülke katıldı. Ancak Suudi Arabistan ve Mısır davete sadece temsilci yolladı.

'DAHA NE ANLATAYIM'
Toplantıda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk olarak İsrail askerleri tarafından yaka paça gözaltına alınan Fevzi ey-Jundi'nin fotoğrafını hatırlattı. Şu ifadeleri kullandı: "İsrail bir işgal devletidir, aynı zamanda terör devletidir. 14 yaşındaki çocukları terörist askerler alıyorlar, gözleri bağlanıyor. Ey Trump sana daha neyi anlatayım. İsrail yaptığı tüm terör eylemleri için adeta ödüllendirilmiştir. Bu ödülü veren tek başına da olsa Trump'tır. Buradan uluslararası hukuka, hakkaniyete sahip çıkan tüm ülkeleri, Kudüs'ü Filistin devletinin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyorum. İslam ülkeleri olarak başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin talebinden asla vazgeçmeyeceğiz." Konferans sonunda Doğu Kudüs, Filistin Devleti'nin başkenti ilan edildi. Karar sonuç bildirgesinde şu ifadelerle yer aldı: "Doğu Kudüs Filistin'in başkentidir. ABD geri adım atmazsa tüm sonuçlarından sorumlu olacaktır. Dünyayı Doğu Kudüs'ü Filistin Devleti'nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz." Toplantı sonunda tekrar bir konuşma yapan Erdoğan şunları söyledi: "Kudüs'ün sahipsiz olmadığını gösterdik. İİT'nin devlet ve hükümet başkanları olarak buradaki bu duruşumuzu kararlı şekilde sürdüreceğiz. Bu konudaki duruşumuzu 'Kudüs bizim kırmızı çizgimizdir' diye ilan ettik."







Toplantıya katılanlar arasında Katar Emiri Şeyh Temim El Sani ile İran Cumhurbaşkanı Ruhani de vardı.



​MADURO BİLE VARDI

İstanbul'daki İİT Olağanüstü Zirvesi'ne 48 ülkeden katılım oldu. Rusya'dan bile zirveye katılımcı gönderilirken, Suudi Arabistan zirveye sıcak bakmadı. Suudi Arabistan'la birlikte Mısır da aynı tavrı takındı. Gözlemci ülkelerden KKTC'yi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezuela'yı da Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil etti.




Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olağanüstü toplantısına katılan liderlerin eşlerine yemek verdi.


Hasan AY