Bulgar Gizli Servisi'nin Naim Süleymanoğlu belgeleri açıklandı!

Giriş Tarihi 24 Kasım 2017, 00:00 Güncelleme 24 Kasım 2017, 14:31
Bulgar Gizli Servisi’nin Naim Süleymanoğlu belgeleri açıklandı!

İÇİNDEKİLER



Bulgaristan'da yayın yapan NOVA TV'de, Bulgaristan'ın komünist dönemden kalma gizli belgelerinin açıklandığı programın geçtiğimiz akşamki gündemi Naim Süleymanoğlu'ydu.

GİZLİ BELGELER İLK DEFA AÇIKLANDI
Gizli belgelerin açıklanması ve analizi ile ilgili görev yürüten Ekaterina Boncheva, katıldığı programda Naim Süleymanoğlu'nun Türkiye'ye kaçışını ve devam eden süreçte Bulgaristan'ın nasıl bir yol izlediğini anlattı.

İŞTE O DOSYADA YAZANLAR
İşte Boncheva'nın anlatımı ile o günler ve Bulgaristan gizli belgelerinde yer alan Naim Süleymanoğludosyası...

BULGARİSTAN SPORUNA VURULAN BİR TOKAT
"Naim'in kaçmayı 1 yıldır planladığı biliniyordu. Ancak engel olunamadı. Türkiye'ye gittikten sonra büyük bir panik yaşandı. Kimse ne yapacağını bilemez haldeydi. Bu, Bulgaristan sporuna vurulan bir tokattı ve utanç kaynağıydı."

GİZLİ SERVİS SÜREKLİ NAİM'İN PEŞİNDEYDİ

"Naim'i geri döndürmeye çalıştılar. Adına 'bukalemun' dedikleri bir operasyon başlatıldı. 1987'de başlayan bu operasyon 1990'ın ilk aylarında sona erdi. Amaç Naim'in Türkiye'de başarısız olmasını sağlamak ve yeniden Bulgaristan'a dönmek zorunda bırakılmasıydı. Eğer bunda başarısız olunursa, psikolojik harp başlatılacak ve Naim'in Türkiye adına başarılı olması engellenecekti."



NAİM'İN TÜRKİYE'DE KAHRAMAN OLMASI ENGELLENEMEDİ
"Bulgaristan'ın o dönemki yönetimi bu konuya büyük bir yatırım yaptı. Komünist rejim, 88 Seul Olimpiyatları öncesi bir sonuca varmak istiyordu. Ancak Türkiye, 1 milyon dolara yakın bir ödeme yaparak Naim defterini kapattı. Rejim onu bir süre daha izlese de, Olimpiyatlarda başarılı olmasını ve Türkiye'de bir kahramana dönüşmesini engelleyemedi"