Sınırsız yardım

İran-Irak sınırında deprem meydana geldi. 419 kişi hayatını kaybetti. Bölgeye ilk olarak Türkiye gitti. Türk Kızılayı, AFAD, UMKE ve TSK depremzedelerin imdadına yetişti. Depremzedelere binlerce çadır, yatak ve 92 personel gönderildi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2017 Güncelleme 14 Kasım 2017, 01:14
Sınırsız yardım

İÇİNDEKİLER

Gerilimin eksik olmadığı Ortadoğu bu kez depremle sarsıldı. Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada 7.3 büyüklüğünde deprem yaşandı. İran- Irak sınırında meydana gelen deprem, felakete yol açtı. İlk belirlemelere göre Irak'ta 7, İran'da ise 412 kişi ölürken, 6 bin kişi de yaralandı. Bölgeye ilk yardım elini ise Türkiye uzattı. Kızılay, AFAD ve UMKE bölgeye giden kuruluşlar arasında ilk sırada yer aldı. Türk Kızılayı depremin yaşandığı ilk saatlerde bölgeye 10 bin battaniye, 3 bin çadır, 1 mobil mutfak, 3 bin ısıtıcı ve 10 bin yatak ulaştırdı.

YAKIN TAKİPTEYİZ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise 5 bin çadır, 7 bin battaniye 11 araç, 1 yemek TIR'ı ve 92 personelini bölgeye yolladı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, şehir merkezlerinde çok büyük hasar meydana gelmediğini fakat köylerdeki durumun yakından takip edildiğini açıkladı. AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu ilerleyen saatlerde 20 kişilik bir arama-kurtarma ekibiyle bölgeye vardı. Genelkurmay Başkanlığı ise Süleymaniye'ye uçakla 250 çadır, ilaç ve 20 kişilik tıbbi yardım ekibi gönderdi.

BARZANİ TEŞEKKÜR ETTİ
Yardım etmek isteyen vatandaşlar için de Türk Kızılayı tarafından bir bağış hattı kuruldu. Vatandaşlar "BAĞIŞ" yazdıktan sonra "2868"e SMS göndererek 10 liralık bağışta bulunabilecekler. Öte yandan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, depremin ardından bölgeye insani yardımlarını ulaştıran Türkiye'ye teşekkür etti. Zor günlerinde Türkiye'nin her zaman yanlarında olduğunu söyledi.



DOĞU
ANADOLU'YA ULAŞIYOR
Ortadoğu'yu sallayan deprem Irak'ın güneydoğusunda yer alan Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada meydana geldi. Deprem en çok İran'ın Irak sınırında yer alan Kırmaşan bölgesini yerle bir etti. Deprem Türkiye'de de hissedildi. Diyarbakır, Mardin ve Batman'da büyük panik yaşandı. Öte yandan depremin meydana geldiği fay hattının bir ucu, Türkiye'ye kadar ilerliyor. Hint Okyanusu'ndan gelip Arap Yarımadası'nda ikiye ayrılan fayın bir ucu, İran topraklarından geçip Doğu Anadolu Bölgesi'nin ortasına kadar ulaşıyor...