Veliler memnun

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni liseye kayıt sisteminde öğrencilerin istediği okullara gidebilmesi için önce okul türü sonra okul seçimi yapacak. Açıklanan yeni model için uzmanlar ve veliler, ‘başarılı bir çalışma’ yorumunu yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Kasım 2017 Güncelleme 07 Kasım 2017, 02:17
Veliler memnun

İÇİNDEKİLER

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın önceki gün açıkladığı TEOG'dan sonra uygulanacak Liseye Kayıt Sistemi'nin uygulamaya ilişkin ayrıntıları da belli olmaya başladı. Yeni sistemde, sınava girmeyecek olan öğrenciler, adrese kayıt sistemiyle evlerine en yakın 5 okuldan birine gidebilecek. Öğrencilerin, 'Meslek lisesi, İmam Hatip lisesi' gibi istemedikleri okul türlerine zorlanacakları, "Eski Anadolu liselerine talep çok olduğunda ne yapılacak" eleştirilerine MEB yetkilileri, hiçbir öğrencinin istemediği okul türünde eğitim almasına izin verilmeyeceğini açıkladı. MEB'in yeni modelinde, öğrenci kayıt için kendisine internetten bir form dolduracak. Formda öğrenci mahallesinde istediği okulları seçmeden önce istediği okul türünü seçecek. Öğrenciler bir okula fazla talep gösterir ve kontenjan yeterli olmazsa bu durumda il ve ilçelerde kayıt komisyonları öğrencileri puanları ve evlerine yakınlık derecesine göre değerlendirerek kayıtları gerçekleştirecek. MEB'in yeni sisteminde sınavla öğrenci alan okullar için gerçekleştirilecek sınavda 60 soru sorulacak.

BAZI BÖLGELERDE OKUL AZ
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bugün TBMM'de gerçekleşecek Bakanlık Bütçe toplantısında yeni sisteme ilişkin merak edilen sorulara cevap verecek. Yeni sistemi STK'lar ise 'Güzel ama belirsizlikler giderilmeli' şeklinde değerlendirdi. Veliler de, sosyal medyada yeni sistemi beğendiklerini belirtti. Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "Yeni sistemde sınav mecburiyetinin kalkması, yerleştirmede adres, eğitim bölgesi kuralının esas alınması doğru. Sınavla alınacak okulların yüzde 10 düzeyinde sınırlanması yerinde. Ancak öğrenci yoğunluğunun olduğu mahallelerde veya ilçelerdeki okul kapasitesinin yeterli olmaması eğitimi zorlayabilir" dedi.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR DA VAR
Sınav tarihlerinde değişim yaşanır mı?
Her özel lise kendi sınavını mı yapacak?
Okul puanlarında torpil yaşanır mı?
5 okulu beğenmezsem ne yapacağım?
600 okul her yıl değişecek mi?
Özel okulların sınavına girmek istiyorum. Hepsine girme şansım yok ki. Ne yapacağım?