TEOG sonrası 3 formül

Bakan Yılmaz, TEOG’un yerini alacak sistemi anlattı. Sınavların yazılı yapılacağını ve 3 alternatif üzerinde çalıştıklarını açıkladı: Çalışmalardan biri her lisenin kendi sınavını yapması, ikincisi soruların merkezi sorulması, üçüncüsü adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirme...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2017 Güncelleme 02 Ekim 2017, 02:27
TEOG sonrası 3 formül

İÇİNDEKİLER

Yeni eğitim öğretim yılının açılmasıyla birlikte Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavı kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı, milyonlarca öğrencinin merakla beklediği TEOG'un yerini alacak liseye yerleştirmeyle ilgili yeni sistemi açıkladı. Bakan Yılmaz, test sisteminin kaldırıldığını ve okulda yapılan sınavların açık uçlu klasik yazılı sınav şeklinde yapılacağını aktardı. TEOG sisteminin yerine 3 alternatif üzerinde çalışıldığını da söyleyen Bakan Yılmaz, 3 alternatiften birinin her lisenin kendi sınavını yapması, ikincisinin soruların bakanlıkça merkezi sorulması, üçüncüsünün de adrese dayalı kayıt sistemine göre yerleştirme yapılması olduğunu açıkladı. Yılmaz, özetle şu açıklamaları yaptı:

YAZILI OLACAK: Bu sınavların objektifliğini sağlamak gerekiyor. Ama soru bankası demek test değildir. Çünkü test olunca hem çocuklar kursa yönlendiriliyor hem de sosyal etkinliklerden uzak kalıyor. Sınavlar yazılı olacak, klasik olacak, açık uçlu olacak. Çocuk kendini ifade edebilmeli.

BAŞARI NOTU: Yazılı sorusunu en mükemmel şekilde yapan çocuk daha başarılıdır değil mi? Bu sonuca göre Ankara Fen Lisesi diyebilir ki ben 95 ve üzeri olanı alacağım. Bu soruların üzerinde çalışılabilir. Bu sınavlar merkezi yapılacak, okullardaki yazılıların yerine geçecek. Fen liseleri için ayrı kriter getirebiliriz. En başarılı yüzde 5-10'luk dilimde yer alan öğrencilerin girebileceği bir sistem de olabilir. Bu sistemlerin hiçbirinde test yok. Test dediğiniz şey öğrenmeyi ölçmez. Eskiden öğretmenlerin kanaat notu vardır. Hepsine bakıp bir başarı notu çıkabilir.

YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?
MEB, liseye yerleştirme için 3 ayrı model üzerinde çalışıyor. İlk modelde, öğrencilerin merkezi klasik yazılı sınavlar, tüm derslerden akademik başarıları, sportif, sosyal ve sanatsal etkinliklerinin de etkili olduğu ortaokul diploma puanıyla liseye yerleştirme yapılacak. Eve en yakın okul en iyi okuldur anlayışı ile adrese dayalı kayıt sistemi uygulanacak.

ÖNCELİK DİPLOMA PUANI: Ancak tartışmalara neden olan farklı okul türleri ile birlikte Fen liseleri gibi başarı puanı yüksek talep gören okulların alımı nasıl gerçekleşecek. MEB bu okullara yerleştirmeyi ayrı kategoride gerçekleştirecek. İlk modele göre, bu okullar için alana göre ağırlıklandırılmış diploma puanı uygulanabilecek. Belli alanlarda en başarılı öğrenciler o alanlardaki en başarılı okullara puan üstünlüğüyle ancak ek bir sınava girmeden yerleşebilecek. Okul başarı puanları ile özellikle okulların kontenjanları arasında yetersizlik olması senaryosuna karşı ikinci model geliştirildi.

OKUL TÜRLERİ İÇİN ÖZEL SINAV
İkinci modelde ise okul diploma puanının yanı sıra Fen liseleri gibi özellikli okulların alımında okul türlerine göre ayrı sınavlar yapılacak. Bu sınavlara girmeye hak kazanan öğrenci yine yazılı olarak yapılacak sınav sonucuyla ilgili okullara yerleştirilebilecek.

ADRES DIŞINDAKİLERE KISITLI KONTENJAN
Üçüncü model ise özellikli okullar dışında kalan okullara yerleştirmeyle ilgili olacak. Yerleşim yerlerinin dışında kalan, aynı il ve ilçede başarı farklarının yüksek olduğu okullar arasında kategorik eşleştirmeler yapılacak. Puanına göre öğrenci evine en yakın okula gidebileceği gibi farklı okullara da belirlenen kontenjanlar oranında yerleştirilmesi sağlanabilecek.

Safure CANTÜRK