İmparatorluğun askerleri

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes 15 Temmuz’u yapanlar ile Venezuela’yı karıştıranların aynı karanlık güç olduğunu anlattı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2017 Güncelleme 14 Ağustos 2017, 01:53
İmparatorluğun askerleri

İÇİNDEKİLER

Venezuela'da Hugo Chavez ile yönetim, sağdan sol kanada geçti. Amerika Birleşik Devletleri bu ülkedeki seçimle gelen iktidarı çok açık şekilde devirmek için darbe yapmaya çalıştığını açıkladı. Venezuela, dünyadaki petrol rezervlerinin yüzde 17'sine sahip... Dünya altın rezervlerinin ikinci sırasında... Chavez iktidara gelince başta petrol olmak üzere madenlerini ulusallaştırınca hedefine Venezuela'yı hedefine aldı.Çünkü Amerikan şirketleri çıkarıp işletmek istiyor. Ülkede yaşanan gerilimi, yapılan seçimleri ve ABD ile olan mücadelelerini, 15 Temmuz Darbe Girişimi için ne düşündüklerini Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Jose Gregorio Bracho Reyes, TAKVİM Gazetesi'nden Ali Değermenci'ye anlattı.

Venezuela'da ne oluyor?
Venezuela'da, Bolivarcı kesimin 30 Temmuz tarihinde Venezuela sağının sahip olduğu şiddet programını bozguna uğrattı. Olan şey budur.

Seçimler nasıl yapıldı?
8 milyondan fazla insan gidip oyunu kullandı. Düşmanca bir ortamda insanlar oylarını kullandılar. Faşizm ve terör bütün mahallelerde öbeklenmiş, evleri arayarak eğer oy vermeye çıkarsanız size kurşun sallayacağız tehdidinde bulundular. Bütün sokakları kapattılar. Bu şartlara rağmen Chavezci toplumsal kesim çıkıp oylarını kullandı. Venezuela'da sağ kesim Washington ve AB'de talimat aldığı için seçimlere katılmadı.

Amerika sizin ülkenizden ne istiyor?
Venezuela şu an bütün dünyada, en fazla petrol rezervine sahip tek ülkedir. Dünyanın yüzde 17 ile 28 arasında bir petrol rezervine sahibiz. Bunun sadece şu an yüzde 4'ü kullanılabiliyor. BP ve Exxon şirketlerine göre Venezuela'da Orta Doğu'da bulunan petrolün çok daha fazlası bulunmakta. Venezuela'dan ABD'nin önde gelen şirketleri Venezuela petrolününün kalitesini bildikleri için alıp kullanmaya çalışıyorlar.

ABD sizin yönetiminizden niçin rahatsız?
Çünkü biz onlara karşı egemenliğimizi kurtardık onların elinden aldık. Biz Kuzey Amerika halkının düşmanı değiliz. Biz oturup müzakereye başladığımızda eşit şartlar altında olmasını istiyoruz. Eşit şartlarda yürütülen görüşmeleri saygı çerçevesinde ilerletmek istiyoruz.

ABD yönetimi bunu kabul etmiyor mu?
Amerikan Emperyalizmi bunu kabul etmiyor. Peru Devlet başkanı Pedro Pablo Kuczynski ABD'de verdiği bir konferansta "Biz ABD için bir tehlike oluşturmuyoruz, bir tek Venezuela tehlike oluşturuyor. Biz Latin Amerika ülkeleri eski bir halının üzerine bırakılmış yaşlı köpekler gibiyiz" açıklaması yaptı. Biz köpek değiliz.



AÇIKÇA DARBE YAPIYORLAR
ABD istemediği yönetimleri devirmek, değiştirmek için neler yapıyor?

ABD, Bolivarcı Devrime savaş açtı. Devlet Başkanı Chavez ilk andan itibaren bütün petrol kaynaklarını ulusallaştırdı. 2005 yılında düzenlenen Amerika Devletleri zirvesine Lula, Chavez ve Kişner birlikte hareket ettiler. O zirveye Bush bir imparatoluk lideri gibi geldi ve kendi Serbest Ticaret Anlaşmasını sundu. Sunduğu önerinin kabul edileceğini düşünürken bu üç devlet başkanı ona STOP dedi. Bu Muhammet Ali'nin vurduğu yumruklar kadar sert bir darbe idi. Bush derhal bu zirveden çekildi, kendini ezik hissederek oradan ayrıldı. Bu toplantıdan sonra Hugo Chavez'e karşı savaş ilan edildi.

CIA size açık olarak darbe yapmayı planladıklarını açıkladı. Neler düşünüyorsunuz?
Bunu CIA Başkanı Mike Pompeo çok açık şekilde söyledi. Venezuela yönetimine yüzsüz bir şekilde darbe planlıyoruz dedi.

Emperyalizm çağı devam mı ediyor?
Bütün Anadolu'yu parçalara bölüp, Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yönetmek isteyen emperyalizm, Çanakkale'de bozguna uğratıldıktan sonra aynı emperyalizm Latin Amerika'nın kaynaklarını elde etmek için aynı yöntemi kullanıyor. Aynı imparatorluk aynı emperyalizm... Şu anda onlara yardakçılık edenler, onların köpekliğini yapanlar da artık daha yüzsüz oldular. Şimdi Pompeo çıkıp "Ben Kolombiya, Meksika ve Peru ile Nicolas Maduro'yu devirmek için çalışıyorum" sözlerini net bir şekilde söylüyor.

Siz serbest seçim yapmadınız mı ki size bunu söylüyor?
Venezuela halkının meşru seçimleri ile seçilmiş devlet başkanı Nicolas Maduro'ya şu an diktatör olarak çağırıyorlar. Erdoğan'ı diktatör olarak çağırdıkları gibi... Çünkü kendi gerçekliklerini üretiyorlar. Buna da gerçek üstü diyoruz.

ABD ve Avrupa ülkeleri beğenmedikleri ülkelerin liderlerini bir anda totaliter, otoriter ve diktatör ilan edebiliyor. Bunu neden yapıyorlar?
Maduro ve Bolivarcı diktatörlük çok garip bir diktatörlükmüş. Bu Bolivarcı diktatörlükte özgür seçimler, muhalif partiler var. 2015'te belediye başkanları ve valiler seçildi ve yönetimlerine devam ediyorlar. Bu gerçekten çok değişik bir diktatörlükmüş. Muhalefet kurşun sıkıp seçimleri kazandığında bu seçimlerin sonuçları tanınıyor oda başka bir durum.

Erdoğan, Putin, Chavez ve Maduro'yu Batı neden sevmiyor?
Bu liderler emperyalizm için rahatsızlık veriyorlar. Ben Türkiye'nin iç siyaseti için yorum yapamam. Biz kendi bağımsızlığımız ve özgürlüğümüz için mücadele veren diplomatlarız. Ancak Türkiye tarihi anti emperyalist mücadelenin de tarihidir aynı zamanda. Bu da bize oldukça örnek tescil etmektedir.

NATO'NUN HABERİ YOK MU?
Yönetimi değiştirmek istedikleri ülkelerde neler yapıyorlar?

Bu savaşın çok farklı cepheleri var. Medyatik savaş var. Ekonomik ve finans cephesi var. Psikolojik bir evresi var. Mesela dün ÖRDEK isimli beyefendi (Donald Trump için söylüyor) bir açıklama yaptı. Aslında onun yaptığı açıklamaların aynısını Clinton da yapmıştı. Çünkü onların takip ettiği şey bir program...

Türkiye'de 15 Temmuz Darbe Girişimi konusunda neler söyleyeceksiniz?
15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimini Latin Amerika'da ilk kınayan ülkedir Venezuela'dır. Türk halkı ve Türk devletine Devlet Başkanımız Nicolas Maduro'nun desteği açık şekilde ifade edildi. Biz Bolivarcılar olarak bu darbenin dış odaklar tarafından planlandığını düşünmekteyiz. Bu şekilde, darbeyi yapmaya çalışan İmparatorluğun hizmetinde olan askerler her zaman vardır.

İmparatorluğun askerleri?
Kimden bahsettiğimizi herkes biliyor zaten. Açık isim vermeye gerek yok. Darbe girişiminden bir hafta öncesini hatırlayın NATO Toplantısı Varşova'da idi. Onlar hiç bir şey bilmiyorlar mıydı? NATO Türkiye'de planlanan darbe girişiminin farkında değil miydi? CIA'nın bu konudan haberi yokmuydu? Bunların hiç haberdar olmamaları garip değil mi?. Doğrusu merak uyandırıcı ve garip bir durum.

Türk ve Venezuela halkları hakkında neler söyleyeceksiniz?
Biz kardeş halklarız. Türkiye'de Chavez'e ve Bolivarcı Devrim'e, Nicolas Maduro'yu olan sevgiyi her tarafta görüyoruz. Irak, Suriye ve Filistin'de yaşanan felaketleri şikayet, ifşa eden bir ülkenin temsilcisiyim. Biz kardeş halklarız. Bir yerde savaş varsa Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarları vardır orada. Suriye Savaşı'da böyledir. Orada ABD'nin askeri, silah sanayinin çıkarları vardır.

BATI MEDYASI, YALAN ÜRETİM MERKEZİ
Medya sizin ülkenizle ilgili neden hiç güzel haberler vermiyor?
Televizyonu açın bakın hangi kanalda Venezuela ile ilgili bir haber varsa kötü şeylerden bahsediliyor. Şansız bir şekilde Türkiye'de de bazı basın örgütleri gördüm aynı minvalde haberler yapıyorlar. AP, Reuters, CNN... Bunlar araştırmacı gazetecilik yapmıyor, yalanları üreten bir merkez var. Bu merkezden o kanallara yayılıyor. Kimse Chavez'in öncesinde Venezuela'daki fakirlik yüzde 74 iken Bolivarcı Devrim sonrasında yüzde 19'a düştüğünü size söylemez. Kimse aşırı fakirliğin yüzde 34'ten yüzde 4.5'e düştüğünü kimse size söylemez.

Bu fakirlik Amerika'nın umurunda olmaz mı?
Halkın durumu ABD'nin hiç umurunda olmaz. 30 Temmuz'da gerçekleştirilen seçimlerde 8 milyondan fazla insan oy kullandı. ABD için bu 8 kişi oy kullanmış ya da 8 milyon oy kullanmış hiç bir önemi yoktur. Onlar için hiç fark etmiyor. Mesela Dilma'ya 50 milyondan fazla oy verildi. Ve onu hükümetten bir Postmodern Darbe ile yolsuzlukla suçlayarak düşürdüler.

TÜRK HALKI BAĞIMSIZLIĞINA SAHİP ÇIKSIN
Mısır'da asker darbe yaptı. Seçilmiş hükümet yıkılırken ABD ve Avrupa darbeyi destekledi. Bu konuda düşüncelerinizi söyler misiniz?

Bu konularla ilgili Latin Amerika'da ne söylendiğini anlatayım. Dünyada darbe olmayan tek ülke hangisidir? Cevabını veriyorum Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği bulunmayan ülkedir.

Türk halkına ne söylemek istersiniz?
Bağımsızlıklarını kendi geleceklerini tayin etmek için mücadele versinler. Türkiye çok büyük ve çok önemli bir ülke... Yükselmekte olan bir güç... Bunu sakın unutmayın...

RÖPORTAJ:ALİ DEĞERMENCİ
​FOTOĞRAFLAR:YAĞMUR DİNÇ