İzmirli Hawking

ALS hastası doktor Alper Kaya, ünlü astrofizikçi Hawking gibi baş hareketleriyle kullandığı bilgisayarla hayata bağlandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2017 Güncelleme 16 Nisan 2017, 00:00
İzmirli Hawking

İÇİNDEKİLER

İzmir'de yaşayan göz doktoru Alper Kaya'ya ihtisas yaptığı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 27 yıl önce ALS-MNH teşhisi konuldu. Kaya, tedavi olmak için gittiği ABD'de de herhangi bir çözüm bulamayınca ülkeye döndü. İsmini bildiği ancak nasıl bir hastalık olduğunu yaşayarak göreceği söylenen hastalığa en fazla 5 yıl dayanıldığını öğrenince, pes etmek yerine her şeye baştan başlama kararı aldı. Tedavi sürecinde ALS-MNH'nın farklı türleri olduğunu, hastalığının, 'Sporadik ALS' olduğunu öğrenen Alper Kaya, boynundan aşağısı felç olup, solunum cihazına bağlanıncaya kadar mesleğini bırakmadı.

İLHAM KAYNAĞI OLDU
Evinde tekerlekli sandalye ile dolaşmaya başlayan Kaya, amansız hastalığın kendisini esir alıp hayattan koparmasına izin vermedi. Yarım asırdır bu hastalıkla yaşayan ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking'i örnek alan doktor şöyle konuştu: "Başıma koyduğum yansıtıcı ve kamera sayesinde yeniden bilgisayar kullanmaya başladım. Baş hareketimle sanal klavyeyi kullanabiliyorum. Doktor olduğum için ALS hastalarına yardım etmeye çalışıyorum."