Havalı doğum

Gineli Nafi Diaby, 13 bin metre yükseklikte doğum yaptı. Kadiju ismi verilen bebeğin kulağına bir yolcu ezan okudu, diğerleri para taktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Nisan 2017 Güncelleme 08 Nisan 2017, 00:00
Havalı doğum

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları'nın (THY) Gine-İstanbul seferini yapan uçağında seyahat eden Gine asıllı Fransız vatandaşı Nafi Diaby'nin (18) doğum sancıları tuttu. Bunun üzerine harekete geçen kabin amiri Ayşe Evrim Fidan, Bouthanya İnanır, Azra Yurt, Demet Hocaoğlu, yaptıkları koordinasyonla başarılı bir doğum gerçekleştirdi. Bebeğe annesinin isteği üzerine Kadiju ismi verilirken bir yolcu ekiplerden izin alarak bebeğin kulağına ezan okudu. Yolcular da kendi aralarında para toplayarak anneye verdi. Doğumun başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından uçak ikinci durağı olan Burkina Faso'ya iniş yaptı. Uçaktan sağlık ekipleri tarafından alınan ve hastaneye kaldırılan Nafi Diaby ve bebeğinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Atatürk Havalimanı'na gelen uçağın kabin ekipleri heyecan dolu o anları anlattı. THY'nin Tunuslu hostesi Bouthanya İnanır, kalkıştan sonra servisi tamamladıkları sırada arkadaşının bir yolcunun rahatsızlandığını haber verdiğini aktararak "Hemen yolcuya gittik. Doğum başlamıştı. Bütün ekip görev bölümü yaparak yardımcı olduk. Zaten doğum ayakta olmuştu. Bazı yolculardan destek aldık. Bir süre sonra bebek koltuğun üzerindeydi. Kız oldu. Paris'e gidecekmiş. Annesi Kadiju ismini verdi biz ona Hatice adını koyduk" dedi. Kabin Amiri Ayşe Evrim Fidan ise "Tatbikatta uyguladıklarımızın birebir aynısıydı. O yüzden hiç zorlanmadık. Orada hamile birinin oturduğunu biliyorduk. Karnı hiç 9 aylık hamile gibi durmuyordu" diye konuştu. Pilot İrfan Kurşungeçmez ise bebeğe ömür boyu bedava bilet verilip verlimeyeceği yönündeki bir soru üzerine "O şirketin bileceği iş. Bana denk gelirse ben parasını verip uçururum" diye espiri yaptı.


THY uçaklarında hamile yolcular, 28. haftanın başından 35. haftanın sonuna kadar kendi doktorlarından aldıkları 'uçakla seyahatinde herhangi bir sakınca yoktur' ibaresi yer alan raporla seyahat edebiliyor.

KADİJU HANGİ ÜLKENİN VATANDAŞI OLACAK?
Uçakta doğan bebeklerin dünya vatandaşı olduğu bilgisi tamamen bir efsaneden ibaret. Bu çeşit doğum olaylarında her ülke kendi kanunlarına göre ayrı değerlendirme yapıyor. Bazı ülkeler kendi sınırları içinde doğan çocuklara anne ya da baba o ülkenin vatandaşı değilse vatandaşlık hakkı tanımıyor. Uçakta doğan bebeklerin ömür boyu havayoluyla ücretsiz uçuş hakkı kazandığı da gerçek değil.

Cevdet ÖZDEMİR